Mătreaţă? Învată s-o controlezi

Mătreaţa este o problemă dermatologica frecventă, constituind o sursă de disconfort atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Statisticile arată că peste 70% dintre oameni se confruntă la un moment dat cu această afecţiune...
Mătreaţa este o problemă dermatologica frecventă, constituind o sursă de disconfort atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei. Statisticile arată că peste 70% dintre oameni se confruntă la un moment dat cu această afecţiune, iar pentru 10 - 20% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani mătreaţa reprezintă o problemă permanenta.  
 

Mătreaţa se prezintă sub forma unor pelicule cutanate, rezultate în urma eliminării straturilor superficiale ale epidermei. În funcţie de cazul de dermatită cu care te confrunţi, mătreaţa se prezintă sub forma de mici solzi uscaţi (scalpul nu prezintă nici o iritaţie sau roşeaţă) sau solzi mai graşi şi mai denşi (scalpul este presărat cu pete roşii) care se lipesc de firele de păr acumulând ulei, praf şi rămăşiţele produselor cosmetice pentru îngrijirea părului.

 
 

Ciuperca Malassezia Furfur, principala cauza a mătreţii

 
"Cauza o reprezintă ciuperca Malassezia furfur care se hrăneşte cu sebumul din glandele sebacee," explică dr. Claudia Teodorescu, Medic Specialist Dermatolog Spitalul Colentina. "Înmulţirea ciupercii accelerează reînnoirea celulelor de la nivelul scalpului şi duce la apariţia scuamelor, pruiritului şi roşeţii."
 
Ciuperca, prezentă în mod obişnuit pe pielea oricărei persoane, este implicată în producerea acestei afecţiuni. În cazul celor afectaţi nivelul de colonizare este mai crescut decât al pielii sănătoase. Din cauza acestei ciuperci prezente pe scalp, celulele din stratul cornos se desprind mai repede, se amestecă cu sebumul existent şi se strâng în formaţiuni cu aspect de "fulgi".  
   
Alte cauze ale mătreţii sunt secreţia excesivă a glandelor sebacee (scalp gras) şi moştenirea genetică.
Bărbaţii au tendinţa de a face mai des mătreaţă, deoarece ei produc în mod natural mai mult sebum. De asemenea, tulburările hormonale, dietele stricte sau factorii metabolici favorizează apariţia mătreţii, potrivit specialistului. Iarna, afecţiunea poate deveni mai severă şi asta din cauza aerului uscat şi a temperaturilor scăzute. Pielea devine mai uscată, scalpul îţi provoacă mâncărimi şi se cojeşte.
 
 

De ce tip de mătreaţă suferă scalpul tău?

 
Există două tipuri de mătreaţă:
  • Mătreaţă uscată. În acest caz, mătreaţa este provocată de o acceleraţie a regenerării celulelor pielii scalpului, care sunt împinse la suprafaţa. În acest caz, scuamele se observă în păr şi pe haine;
  • Mătreaţă grasă. Cauza o reprezintă excesul de sebum şi apare în mod frecvent la părul gras.
    Este uşor de recunoscut pentru că este gălbuie şi este lipită de scalp.
 
Severitatea mătreţii poate fi intensificată de factori precum: transpiraţie excesiva, stres, vremea rece, folosirea excesivă de spray-uri de păr şi geluri, folosirea necorespunzătoare a produselor de colorat părul sau folosirea ondulatoarelor de păr electrice, pălării şi eşarfe prea strâmte, spălarea prea rară a părului sau clatirea necorespunzătoare.
 
 

Cum controlezi mătreaţa?

 
Mătreaţa este o afecţiune cronică, cu pusee de acutizare şi faze de ameliorare şi din acest motiv nu există un şampon care să elimine apariţia mătreţii pentru totdeauna. Există însă tratamente care pot controla si ţine sub control mătreaţa.
 
Tratamentul constă în folosirea şampoanelor antimătreaţă, care pot avea drept ingredient activ: zinc - pyrithion, sulfura de seleniu sau ketoconazol.

 
Este recomandat că spălarea cu produsul ales să fie făcută de două ori, iar la a două spălare, să fie lăsat şamponul să acţioneze timp de 5 minute şi apoi să se clătească părul bine. Odată ce un şampon antimătreaţă nu mai da randament, trebuie înlocuit cu un altul, care este preferabil să aibă un ingredient activ diferit faţă de precedentul.
 
Dacă după câteva săptămâni de tratament mătreaţă persistă, este recomandat să mergi la un medic dermatolog care îţi poate prescrie tratamentul potrivit şi poate depista cauza problemei.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Simona Stan pe 4 Mai 2014, 10:59
    tratament anti-matreata natural

    Anul acesta am inceput sa am si eu matreata. Nu am mai avut pana acuma si am incercat cateva sampoane de la magazine, dar fara rezultate. Eu sunt absolventa de medicina, ..asa ca am fost la doctor sa il intreb ce parere are si ce imi recomanda. Medicul mi-a dat pentru a scapa de matreata si mancarimea scalpului un sampon anti-matreata cu ulei 100% pur din arbore de ceai (tea tree oil) de la Thursday Plantation. Intr-adevar, samponul pe care doctorul mi-a zis sa il folosesc, si-a facut treaba bine. M-a scapat repede de matreata si mancarimea a disparut si ea. Acuma doar acest sampon folosesc, pentru ca e natural si nu face spuma multa. Sanatate!

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod