Infectiile cauzate de virusul herpes simplex

Ce este HVS? Cum se produce infectarea cu acest virus? Cum se manifesta infectiile HVS? Care sunt factorii ce declanseaza recurentele herpetice? Ce complicatii pot interveni? Cum se trateaza? Acestea sunt intrebari cu care se confrunta o mare parte a populatiei. Afla cum poti preveni aparitia infectiilor cutanate cauzate de HVS.

Exista 2 tipuri de virus herpes simpex (VHS): tipul 1 care este cauza preponderenta a herpesului labial si tipul 2 care produce in special herpes genital, dar exista si infectii labiale date de tipul 2 si genitale cu tipul 1. Majoritatea populatiei (mai mult de 80%) are anticorpi antiherpetici sugerand expunerea la acest virus.


Cum se transmite?

Infectia cu virus herpetic se transmite prin contactul direct, prin saliva sau prin contact sexual. Mamele cu leziuni active in timpul nasterii pot transmite infectia nou-nascutului (poate reprezenta indicatie de operatie cezariana).Exista 2 forme de prezentare:

  1. Primoinfectia - apare la persoanele care nu au fost expuse niciodata la virusul herpetic;
  2. Recurentele - la persoanele expuse la virus.

Primoinfectia

Cea mai frecventa manifestare in cazul infectiei cu VHS tip 1 la copil o reprezinta gingivostomatita insotita de febra si stare de rau general.
Consta in prezenta de eroziuni si vezicule la nivelul mucoasei bucale si buzelor, putand dura aproximativ 2 saptamani.

In cazul primoinfectiei cu HVS tip 2 apar la femeie simptome de vulvovaginita acuta cu vezicule, eroziuni, edem si eritem la nivelul zonei vulvare si adenopatie inghinala dureroasa de insotire. La barbat se poate manifesta mai putin zgomotos cu secretie uretrala si vezicule in jurul meatului.


Infectiile recurente

Odata produsa infectia, virusul herpetic se localizeaza in ganglionii nervosi si in anumite conditii se reactiveaza. Factorii declansatori ai recurentelor herpetice: stresul, expunerile la soare, traumatizarea zonelor respective, febra, menstruatia.

Pacientii cu imunitatea scazuta sunt predispusi unor recurente severe. Nu toate persoanele infectate fac herpes recurent.
Recurentele se diminueaza incepand din al doilea an dupa producerea infectarii si odata cu trecerea timpului.

Inainte de aparitia leziunilor pacientii prezinta furnicaturi sau senzatie de arsura locala. Leziunile de herpes recurent se prezinta sub forma unor vezicule grupate "in buchet".


Complicatiile care pot surveni sunt urmatoarele:

  • Eczema herpeticum - eruptie generalizata ce poate aparea la pacientii cu dermatita atopica (afectiune ce apare la persoanele cu predispozitie genetica la alergii);
  • Herpesul neo-natal tansmis in cursul nasterii de la mama la nou-nascut. Mortalitatea este de 15-20%.
  • La persoanele imunodeprimate poate aparea infectie severa, meningoencefalita herpetica, hepatita fulminanta.

Atentie la herpesul ocular! Keratita herpetica poate duce la orbire!


Tratamentul

Tratamentul profilactic consta in evitarea contactului cu leziunile active ale persoanei infectate si respectarea masurilor de igiena individuala.
Atentie la gravidele cu herpes genital activ! Daca mama a avut infectii genitale recurente, cu istoric indelungat, nou-nascutii au risc mai mic de a face boala.

Tratamentul se face cu substante antivirale: aciclovir, famciclovir, valaciclovir, foscarnet. Tratamentul episoadelor acute nu previne recurentele si nici nu scade frecventa acestora. In cazul herpesului labial (in cel genital nu si-a dovedit eficienta) aplicarea inca de la primele simptome a aciclovirului local poate scadea durata episodului infectios.

In cazul recurentelor frecvente se poate face tratament antiviral cu doze reduse timp de aproximativ 1 an dupa care se intrerupe tratamentul si se reevalueaza rata recurentelor. De asemenea, se poate face si un tratament de stimulare a imunitatii.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • Edem - retentie patologica de lichid in tesuturile organismului.
  • Eritem - inrosire a pielii care paleste la apasare.
    Eritemele sunt urmarile unei dilatari a vaselor sangvine cutanate.
  • Primoinfectie - invadare, pentru prima data, a organismului de catre un agent infectios.