Impetigo-ul reprezinta o infectie superficiala a pielii, cauzata de stafilococul auriu sau streptococul de grup A. Cel mai adesea sunt afectati copiii, insa boala poate aparea si la adulti. Cum se manifesta si ce optiuni de tratament exista?
Este o afectiune extrem de contagioasa
Se poate transmite prin contact personal sau prin folosirea in comun a obiectelor de toaleta (prosoape), lenjerie (asternuturi, haine) sau a jucariilor. De asemenea, poate fi raspandita dintr-o zona in alta a corpului prin scarpinare.
Aceste bacterii se gasesc in mod normal pe tegumentul sanatos, insa pielea intacta impiedica in mod obisnuit impetiginizarea, care se produce de obicei in zonele in care pielea a fost lezata prin eczeme, intepaturi de insecte, arsuri, taieturi etc.
Impetigo apare ca o vezicula cu continut clar sau alb-galbui (pustula), care se sparge, in urma ei ramanand o crusta de culoarea mierii (galben-maronie), cu un diametru in jur de 2 cm. Leziunea poate fi inconjurata de un halou rosu si este in general pruriginoasa. Netratata, afectiunea poate duce la marirea de volum a ganglionilor regionali, a cresterii in numar si dimensiuni a leziunilor (pana la formarea de ulceratii cutanate) si a implicarii altor zone. La un procent de pacienti, vindecarea este spontana.
Exista 2 forme de impetigo
- bulos, cauzat de stafilococul auriu;
- non-bulos (aproximativ 70% din cazuri), avand ca agent cauzal predominant in tarile in curs de dezvoltare streptococul de grup A, spre deosebire de tarile puternic industrializate unde are o pondere mult mai mare stafilococul auriu.
Diagnosticul este unul clinic, medicul punandu-l in urma examenului fizic al pacientului.
Cum se poate trata?
Formele usoare pana la medii de impetigo vor fi tratate local cu unguente sau creme cu antibiotic. Zonele lezate vor fi spalate inainte de aplicarea antibioticului, iar unguentul va fi aplicat de 3 ori pe zi. Zonele cu cruste vor fi inmuiate in apa calduta timp de 10 minute, iar apoi indepartate usor cu o carpa moale pentru a permite penetrarea mai usoara a unguentului.
Pentru formele severe de boala, medicul poate prescrie tratament antibiotic oral. Starea pacientului se amelioreaza dupa aproximativ 3 zile. Dupa 2 zile de la inceperea tratamentului, copilul se poate intoarce la scoala.
Cum se poate pereveni aparitia infectiei?
- Evitarea contactului cu persoanele cu impetigo pana la vindecarea leziunii;
- Evitarea folosirii in comun a articolelor de toaleta, lenjerie sau alte obiecte cu persoanele infectate;
- Evitarea scarpinarii leziunilor care pot duce la raspandirea impetigo-ului in alte zone ale corpului;
- Orice leziune a pielii trebuie tratata cu unguent cu antibiotic pentru a preveni suprainfectia.
Comentarii (3)
copii mei au impetigo,prima data a aparut la cel mare si dupa o sapt si ceva,si la cel mic!sant niste bube urate,gretoase,care se maresc pe zi ce trece,si te lupti cu buba aia imensa de parca vrea sa-ti acapareze tot corpul,le-a recomandat zinnat la cel mic sirop,si cel mare pastile,si niste creme!sant odioase,eu la 30 ani,nu am vazut in viata mea asemenea bube urate,am zis la inceput ca-s eczeme de la sala de sport,doctorita de familie nu a stiut ce sant prima data,dar azi am fost in spital la medicul dermatolog,eu citise-m de aseara pe net de bubele astea,cautam o buba care sa semene cu a copiilor mei,si m-am crucit frate,sper sa nu-mi faca pe fata,cu toate ca cel mare de pe fata au inceput,cel mic are fundul bombardat de bube mari,Doamne,urate bube,nici dusmanilor mei nu le doresc asa ceva!
sunt de acord cu luiza ,pozele sunt necesare pt a stii cum arata si sa te poti proteja,este contagioasa .....
foarte interesant articolul dar cred ca ar fi fost utile niste poze
Posteaza comentariu