Hiperhidroza sau transpiratia excesiva

Optiuni de tratament Tratamentul local, explica dr. Clatici, este de baza si poate fi medicamentos, chirurgical si electric. Cel medicamentos consta in agenti antimicrobieni si antiseptice locale. Dintre antiperspirante se utilizeaza cele pe baza de saruri de aluminiu sau zinc. Alte produse antiperspirante eficiente sunt cele care contin formol (10%), glutaraldehida (10% in apa bicarbonatata), acid tanic (2-5%).

Hiperhidroza palmoplantara
 
Iontoforeza este foarte eficienta petru hiperhidroza palmoplantara.
Se poate folosi si la copii (se fac sedinte zilnice cu durata de 20-30 minute, urmand apoi un tratament intretinere).

Tratamentul sistemic se face cu anticolinergice. In acest caz pot aparea efecte secundare suparatoare (uscaciunea mucoaselor, tulburari de acomodare, agravarea glaucomului, retentie urinara, hipertrofie prostatica).

Tratamentul chirurgical ramane o masura de exceptie. In hiperhidroza palmara nu este indicata simpatectomia, deoarece nefunctionarea permanenta a glandelor sudoripare din aceasta zona determina uscaciune severa a palmelor, cu descuamari si fisuri.

Tratamentul cu toxina botulinica apartine noilor modalitati terapeutice, cu rezultate promitatoare pentru anumite localizari.
Se fac injectii intradermice medii sau profunde. Toxina botulinica blocheaza transmiterea impulsului nervos catre glandele sudoripare si opreste pentru o  perioada de 6 luni transpiratia in zona injectata.

Dintre dezavantajele acestei proceduri fac parte:
  • efectul obtinut dispare in 6 luni, iar tratamentul trebuie repetat;
  •  tratamentul cu botox este costisitor;
  • administrarea este dureroasa si presupune anestezia pe bloc nervos a nervilor median si ulnar sau anestezie generala;
  • dificultate in contractia muschilor mici ai mainii.
 
Ca masuri generale, sunt recomandate:
  • o igiena adecvata a mainilor si picioarelor;
  • spalarea cu sapunuri dezodorizante;
  • utilizarea sosetelor de bumbac care trebuie schimbate zilnic;
  • nu este recomandata incaltamintea cu talpi de cauciuc sau plastic.

Hiperhidroza axilara

In acest caz, dermatologul recomada compusii de aluminiu, iontoforeza sau tratamentul chirurgical.
Toxina botulinica, de asemenea, este foarte eficienta in tratarea hiperhidrozei axilare.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Sorina pe 3 Oct 2013, 23:52
    odaban

    Odaban este cel mai eficient antiperspirant. Nici acum nu imi vine sa cred ca am trait cu problema asta de pe la 15 ani...nota 10

    1
    0

  • Coco pe 15 Nov 2012, 11:30
    Odaban spray

    Eu folosesc, la recomandarea dermatologului spray antiperspirant odaban. l-am comandat de pe odaban.ro ca e mai ieftin, dar il gasiti si in farmaciile sensiblue si e foarte bun. cat despre faptul ca nu ar fi sanatos, eu va intreb ce mai e sanatos in ziua de azi? margarina e buna? nu! are aceeasi formula cu cea a plasticului. deci, daca il folosesti asa cum trebuie, te dai cu el o data pe saptamana si este extraordinar. si te tine aproape juma de an numai bine

    1
    0

  • gabriela pe 14 Iun 2012, 09:00
    Am gasit solutia pentru transpiratia excesiva

    Din fericire acum se gaseste si in Romania un deodorant care face minuni acesta se numeste PERSPIREX si il puteti gasi pe siteul OKAZII.ro, mie m-a schimbat viata.

    0
    0

  • AndreeaX pe 27 Oct 2011, 19:02
    Hiperhidroza axiala -tricouri

    Hiperhidroza Bluzele si tricourile spalate la masina de spalat nu sunt atat de curate precum par. Ca sa va convingeti puteti face urmatorul experiment. Puneti un prosop sub o bluza curata pe care o veti calaca cu fierul de calcat.Deasupra bluzei in zona axilei puneti o bucata de material curat ud. Tineti fierul de calcat cateva secunde.Mirositi aburii aceia. Veti vedea ca miros a transpiratie. Sunt bacterii ascunse care nu ies la o spalare cu masina si as zice nici chiar la spalare cu mana. Eu asa voi procedez .Azi am descoperit chestia asta.Folosesc un deodorant fara miros de la vichy(27lei) si pudra cu oxid de zinc si extract de rozmarin(5,1 lei).Sa nu va ganditi ca deodorantul acela CHIAR NU ARE NICIUN MIROS....dar nu e chiar asa de tare ca si la celelate..

    0
    0

  • Lor pe 27 Aug 2011, 20:48
    O posibila solutie

    Pentru cei care au hiperhidroza axiala si atunci cand se dau cu deodorant dupa un timp simt miros de transpiratie combinat cu miros de deodorant: Combinati o lingurita de crema cu o lingurita de bicarbonat si dati-va cu acea substanta sub brat. Veti vedea ca miroase doar a crema si este un miros delicat. Eu am folosit nivea si bicarbonat de la dr. oetker .

    0
    0

  • io pe 18 Dec 2010, 00:02
    Sondaje hiperhidroza

    Poate ar fi util de stiut cati romani sufera de hiperhidroza. Se asteapta in continuare parerile despre hiperhidroza, la sondajele de opinie: http://www.petitieonline.ro/sondaj/hiperhidroza_transpiratia_excesiva-s48590053.html http://www.petitieonline.ro/sondaj/considerati_hiperhidroza_ca_fiind_o_afectiune_boala_-s59590054.html

    0
    0

  • nonado pe 1 Iun 2009, 23:32
    continuare Trat.HIPERHIDROZA efectuat

    Am mai asteptat sa vad efectele simpatectomiei asupra palmei. Concluzia: nici vorba sa-mi fi aparut "uscaciune severa a palmelor, cu descuamari si fisuri." ! Aceleasi informatii le-am obtinut si de la ceilalti pacienti operati. Avem palmele perfect normale. Deci, nu e valabila informatia din articol "In hiperhidroza palmara nu este indicata simpatectomia, deoarece nefunctionarea permanenta a glandelor sudoripare din aceasta zona determina uscaciune severa a palmelor, cu descuamari si fisuri."

    0
    0

  • Nona Arion pe 7 Apr 2009, 16:48
    Tratament HIPERHIDROZA efectuat

    Sunt una dintre persoanele (30 ani, Cluj-Napoca) care am optat pt.tratamentul chirurgical (pt.axila si palma) - simpatectomia toracoscopica - in urma cu 2 luni. Sunt perfect sanatoasa si extrem de multumita de efectele vizibile si reale.

    0
    0

  • antuza pe 20 Mar 2009, 21:13
    antiperspirantele

    am auzit ca antiperspirantele ar fi cancerigene...dar acum ce produs chimic n-ar fi cancerigen...?

    0
    0

  • Bibipusa pe 20 Mar 2009, 09:59
    Hiperhidroza

    Despre transpiratie fetei ,a cefei nu se poate scrie ceva,sau este patologic si necesita consult medical? BP din Arad

    0
    0

  • carmen serban pe 20 Mar 2009, 08:51
    transpiratia

    parerea mea despre transpiratie in nici un caz nu este buna si ar trebui sa dati cateva sfaturi femeilor care se confrunta cu aceasta problema in rest sa o tineti tot asa c sunteti extraordinari v-am pupat de la pascani

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod