Poate fi provocata de telina, patrunjel, morcovi...
In general eruptia apare la 24 de ore de la expunere si atinge un maxim la 48-72 de ore. Are o faza acuta, caracterizata de aparitia de leziuni eritematoase liniare, insotite uneori de vezicule sau bule, asociind simptomatologie dureroasa si pruriginoasa, si o faza tardiva, reprezentata de leziuni hiperpigmentate post-inflamatorii persistente, care pot avea o durata de citeva saptaminani sau chiar luni de zile. Cateodata, in cazurile usoare, petele hiperpigmentate sunt singura manifestare observata de catre pacienti.
Printre cele mai cunoscute vegetale care produc acest tip de leziuni se numara pastarnacul, telina, patrunjelul, morcovii, mazarea, bergamotele, pomelo, limetele, smochinele, iedera otravitoare si branca ursului.
Fitofotodermatita este determinata de actiunea fotosensibilizanta a derivatilor furocumarinici continuti de diverse vegetale. Afectiunea poate imbraca un caracter profesional, ca in cazul agricultorilor, care pot dezvolta leziuni dupa ce culeg patrunjel, pastarnac, telina sau morcovi, sau epidemic, inregistrandu-se multe cazuri in randul studentilor care presteaza munci agricole in timpul perioadelor de practica. Fitofotodermatoza atinge maximul de incidenta primavara si vara.
Diagnosticul pozitiv se stabileste in urma examenului clinic corelat cu o anamneza atenta care stabileste contactul cu vegetalele fotosensibilizate.
Diagnosticul diferential pune in discutie alte afectiuni buloase, cum ar fi o dermatita herpetiforma, un pemfigoid bulos sau o dermatita alergica cu leziuni buloase. De asemenea fitofotodermatoza poate mima alte afectiuni determinate sau agravate de expunerea la soare (porfiria cutanata tardiva, eruptia polimorfa la lumina) si nu in ultimul rand dermatita atopica sau chiar o dermatita cu leziuni facticiale. De multe ori pacientii se prezinta la medic crezand ca au dezvoltat o urticarie post-alimentara.
Tratament
In ceea ce priveste tratamentul de maxima importanta sunt masurile generale ca evitarea expunerii la soare in perioada imediat urmatoare si protejarea leziunilor prin imbracaminte care sa le acopere. Ca tratament local compresele si dermatocorticoizii vor calma si reduce inflamatia. Tratamentul antibiotic sistemic se impune numai in cazul suprainfectarii leziunilor.