Fitofotodermatoza sau dermatita de pajiste

Fitofotodermatoza, cunoscuta in termeni populari ca dermatita de pajiste, reprezinta un tip particular de eruptie inflamatorie cutanata fototoxica cauzata de contactul pielii cu anumite plante ce contin substante fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare. Este vorba in special de expunerea la ultraviolete cu lungimi mari de unda – UVA 320-380 nm.
Fitofotodermatoza, cunoscuta in termeni populari ca dermatita de pajiste, reprezinta un tip particular de eruptie inflamatorie cutanata fototoxica cauzata de contactul pielii cu anumite plante ce contin substante fotosensibilizante, concomitent cu expunerea la soare. Este vorba in special de expunerea la ultraviolete cu lungimi mari de unda – UVA 320-380 nm.


Poate fi provocata de telina, patrunjel, morcovi...


In general eruptia apare la 24 de ore de la expunere si atinge un maxim la 48-72 de ore. Are o faza acuta, caracterizata de aparitia de leziuni eritematoase liniare, insotite uneori de vezicule sau bule, asociind simptomatologie dureroasa si pruriginoasa, si o faza tardiva, reprezentata de leziuni hiperpigmentate post-inflamatorii persistente, care pot avea o durata de citeva saptaminani sau chiar luni de zile.
Cateodata, in cazurile usoare, petele hiperpigmentate sunt singura manifestare observata de catre pacienti.

Printre cele mai cunoscute vegetale care produc acest tip de leziuni se numara pastarnacul, telina, patrunjelul, morcovii, mazarea, bergamotele, pomelo, limetele, smochinele, iedera otravitoare si branca ursului.
Fitofotodermatita este determinata de actiunea fotosensibilizanta a derivatilor furocumarinici continuti de diverse vegetale. Afectiunea poate imbraca un caracter profesional, ca in cazul agricultorilor, care pot dezvolta leziuni dupa ce culeg patrunjel, pastarnac, telina sau morcovi, sau epidemic, inregistrandu-se multe cazuri in randul studentilor care presteaza munci agricole in timpul perioadelor de practica.
Fitofotodermatoza atinge maximul de incidenta primavara si vara.

Diagnosticul pozitiv se stabileste in urma examenului clinic corelat cu o anamneza atenta care stabileste contactul cu vegetalele fotosensibilizate.

Diagnosticul diferential pune in discutie alte afectiuni buloase, cum ar fi o dermatita herpetiforma, un pemfigoid bulos sau o dermatita alergica cu leziuni buloase. De asemenea fitofotodermatoza poate mima alte afectiuni determinate sau agravate de expunerea la soare (porfiria cutanata tardiva, eruptia polimorfa la lumina) si nu in ultimul rand dermatita atopica sau chiar o dermatita cu leziuni facticiale.
De multe ori pacientii se prezinta la medic crezand ca au dezvoltat o urticarie post-alimentara.


Tratament


In ceea ce priveste tratamentul de maxima importanta sunt masurile generale ca evitarea expunerii la soare in perioada imediat urmatoare si protejarea leziunilor prin imbracaminte care sa le acopere. Ca tratament local compresele si dermatocorticoizii vor calma si reduce inflamatia. Tratamentul antibiotic sistemic se impune numai in cazul suprainfectarii leziunilor.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaela pe 28 Aug 2014, 15:28
    fitofodermatita

    sunt disperata,fetita mea afacut dermatita asta de pajişte cand a fost la tara de la pastırnac,dr ne-a dat picaturi xyzal şi cutivate crema,va rog frumos daca a avut cineva pına acum ımı poate spune daca se trece petele astea urıte?cand o vad ma ia plınsul...

    1
    0

  • adrian pe 13 Mai 2013, 10:35
    fitofotodermatita de contact

    am 26 de ani si de mic imi ies primavara niste bubite foarte dese(gen pojar) si au o punga de apa. Ma mananca de nu stiu ce e cu mine.Cand se trec mi se usuca mainile de zici ca se usuca si urmeaza sa cada. Imi ies si prin coate pe la incheietura picioarelor,pe banda slipului. In general pe laba mainii,degete,amprenta. Am fost la un medic de specialitate si mi-a zis ca am fitofotodermatita de contact si ca nu exista tratament. Cand mi-au iesit acum ultima data nu am intrat in contact cu plantele, am fost la mare si am intrat in apa. COSMAR!!! M-AM SATURAT DE ELE!!! daca eu la 26 de ani ma mananca de le rup dar copilul tau de 2 ani Ramona ce sa faca? CE POT FACE PT A SCAPA DE ACEAST COSMAR?

    1
    0

  • Ramona pe 24 Iun 2011, 16:34
    ...

    am uitat sa precizez ca si mie mi-au aparut pete ca ale bebelui pe partea inferioara a mainii stangi si pe gat o pata mai pronuntata....poate are cineva ceva sfaturi ptr noi

    1
    0

  • Ramona pe 24 Iun 2011, 16:24
    dermatita de pajiste...

    Buna ziua, copilul meu de 2 ani a dezvoltat o astfel de dermatita f urata, tre sa recunosc, e drept ca isi petrece dupa amiezele la bunici unde are contact cu plantele de prin gradina(ash putea exclude legumele-nu merge in gradina de legume).Medicul dermatolog mi-a prescris advantan milk o data pe zi si 5 picaturi de zyrtec , mainile lui arata ingrozitor, s-au spart basicutele si e patat tot pe maini....aveti idee in cat timp va fi ca inainte? mi-e tare frica sa nu ramana cu mana plina de cicatrice, cotul stang e cel mai afectat, sa mai incerc si ceva "leacuri babesti"? sau raman cu tratamentul?Multumesc

    7
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod