Eruptia polimorfa la lumina: prevenire

Termenul de eruptie polimorfa la lumina (EPL) descrie un grup de eruptii cutanate acute recurente caracterizate de o sensibilitate deosebita la razele ultraviolete.

Termenul de eruptie polimorfa la lumina (EPL) descrie un grup de eruptii cutanate acute recurente caracterizate de o sensibilitate deosebita la razele ultraviolete.

EPL apare mai des in jurul varstei de 23 de ani, mai frecvent la femei si cu toate ca poate afecta orice rasa, persoanele cu ten deschis la culoare sunt afectate mai frecvent.

S-a observat faptul ca persoanele adaptate la fotoexpunerea frecventa au un risc mult scazut de a dezvolta eruptii. La fel, zonele corpului expuse in mod obisnuit la soare (fata, gatul, dorsul mainilor) sunt de obicei crutate, in ciuda aparitiei leziunilor severe care implica trunchiul si membrele. Primavara si vara sunt momentele in care apar cele mai multe cazuri. Eruptia este autolimitata si se vindeca fara tratament in sapte pana la zece zile. Dar poate reaparea sau se poate agrava in primavara sau vara urmatoare.



Este de retinut faptul ca aceasta eruptie poate aparea si dupa o vizita la solar, acesta bazandu-se tot pe raze ultraviolete. De asemenea, razele solare sunt transmise si prin sticla, asa incat EPL poate fi provocata si de o plimbare cu masina.

Cum se manifesta?


Se manifesta sub forme variate, de unde si termenul “polimorfa”, si poate include leziuni maculare eritematoase (pete rosii), papuloase (reliefate) sau chiar veziculoase, care apar intr-un interval de cateva ore pana la o zi de la expunerea la soare. Cu toate acestea, intr-un pacient eruptia este constant monomorfa, adica fiecare pacient prezinta un singur tip de leziuni. Recurentele respecta modelul initial al leziunilor.

Cele mai frecvente forme sunt de departe cele papuloase sau papulo-veziculoase. Mult mai rar apar forme cu leziuni de dimensiuni mari sau cu aspect urticarian (ca de urzicatura).
Zonele afectate mai des de eruptie sunt antebratele, bratele, decolteul si pieptul. Leziunile sunt insotite de obicei de prurit (mancarimi) si parestezii (intepaturi).

Cum este diagnosticata?


Diagnosticul nu este greu de stabilit, avand in vedere debutul tardiv al leziunilor si aspectul caracteristic. Totusi, nu trebuie confundat cu:

  • urticaria solara: produce pete rosii reliefate, care apar la cateva minute de la expunere, au caracter tranzitoriu si recurent (apar si dispar) si se remit la cateva ore dupa incetarea expunerii;
  • reactii fotoalergice: aparitia leziunilor este conditionata de expunerea la soare concomitent cu ingestia unui anumit medicament sau contactului cu o anumita planta; odata corpul sensibilizat la o anumita substanta, va reactiona din nou la fiecare expunere;
  • lupusul eritematos: cel mai frecvent lupusul este asociat cu rash-ul in forma de fluture care apare la nivelul obrajilor si piramidei nazale.
    Desi leziunile initiale sunt similare, in lupus ele devin scuamoase.

Prevenire


Ca intotdeauna, preventia este cea mai buna metoda de tratament. Putem evita declansarea unei eruptii prin:

  • evitarea expunerii la soare intre orele 10-16, cand concentratia de raze ultraviolete este maxima;
  • protejarea prin folosirea de creme cu factor de protectie ridicat (minim 15) sau imbracaminte protectoare (palarie cu boruri largi, haine care sa acopere mainile si picioarele);
  • fototerapia - expunerile la soare constante, de scurta durata, de-a lungul unor saptamani, pot preveni eruptiile care ar putea sa apara inainte de o vacanta pe perioada iernii sau inainte de sezonul de primavara;
  • administrarea de beta-caroten cu doua saptamani inainte de expunerea la soare este o excelenta metode de preventie.

Optiuni de tratament


Afectiunea nu necesita tratament, deoarece eruptia se va remite spontan in sapte-zece zile. Tratamentul poate fi administrat atunci cand simptomatologia este suparatoare si consta in:

  • creme antipruriginoase care calmeaza pielea si redau senzatia de confort;
  • administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen) timp de cateva zile pana la disparitia eritemului;
  • aplicarea de comprese reci la nivelul zonelor afectate;
  • in cazul aparitiei bulelor, acestea un trebuie rupte, ci lasate intacte pentru grabirea vindecarii.