Leziunile sunt benigne şi au tendinţă la recurenţă.
Etiologia eritemului polimorf este reprezentată de:
- Infecţii, în special cele cu virusul herpes simplex sau cu Mycoplasma
- Medicamente: sulfonamide, fenitoin, barbituraţi, fenilbutazonă, penicilină, alopurinol
- Idiopatică, probabil rezultat al infecţiei nedetectate cu herpes simplex sau Mycoplasma
Formele de boală variază de la o erupţie usoară, autolimitată (eritem polimorf minor, asociat în general cu un episod acut de herpes simplex, pe care îl precede cu câteva zile) la o formă severă, cu risc vital (eritem polimorf major, apărut cel mai adesea ca o reacţie de hipersensibilitate la un anumit medicament), care se prezintă ca o reacţie generalizată, afectând inclusiv mucoasele.
Tablou clinic
Leziunile evoluează pe parcursul câtorva zile şi pot fi pruriginoase sau dureroase (mai ales cele de la nivelul gurii). Formele severe de boală se însoţesc de stare generală alterată, febră şi slabiciune musculră.
Leziunile cutanate apar pe parcursul a minim zece zile. Petele eritematoase de pe piele devin elevate, apoi dezvoltă în centru vezicule sau bule (başicuţe de diverse dimensiuni), dobândind aspectul caracteristic de iris sau ţintă. Localizarile predilecte includ dosul mâinilor, palmele, tălpile, antebraţele, coatele, genunchii, faţa, penisul şi vulva.
Leziunile mucoase sunt reprezentate de eroziuni sau ulceraţii dureroase la nivelul buzelor, a orofaringelui, a mucoasei nazale, a conjunctivei, a mucoasei vulvare şi anale. Afectarea oculara se poate solda cu ulcere corneene şi uveita anterioara.
Tratament
Cel mai eficient tratament este prevenţia episoadelor acute ale infecţiei herpetice utilizând antivirale pe cale orală. Aceasta poate preveni eritemul polimorf recurent.
În cazul reacţiilor severe se utilizează glucocorticoizii (prednison 50-80 mg/zi, în două prize), cu scăderea treptată a dozei.
Comentarii (3)
valentina inteleg perfect ce problema ai.eu dupa lungi si multe tratamente am reusit.spalat pielea cu apa calduta si sapun .cu un prosop curat tamponat apa de pe piele,cu APA OXIGENATA udat bine petele si lasat sa se usuce in voie dup care se ung petele cu CREMA PE BAZA DE ARGINT - cel putin de doua ori pe zi. SEARA spalat pielea si folosit SPRAY PE BAZA DE ARGINT dupa pulverizarea petelor se va forma ca un strat de praf se lasa putin sa se usuce si se intinde usor cu mana pe piele.SANATATE !
mie mi-au aparut anul trecut in mai pe git spre decolteu-au trecut foarte greu,anul acesta au aparut in iunie tot asa si sau intins pe ceafa,mana dreapta,piciorul sting.am fost internata am dat cu preparatele,am luat pastile si degeaba astept sa treaca de la sine.sunt inestetice.mentionez ca sunt alergica la polenuri,detergenti,dezinfectanti,benzocaine depistate acum doi ani in urma testelor la colentina.mai am o foliculita inghinala,suspecta psoriazis vulgar.doresc un sfat.
mie mi-au aparut deja leziuni la nivelul palmelor si la degete
Posteaza comentariu