Eritemul nodos este o paniculita septala, adica o reactie inflamatorie a tesutului adipos subcutanat si se manifesta prin aparitia de noduli durerosi la nivelul gambelor.
Este cea mai frecventa paniculita, cu majoritatea cazurilor aparand intre 20-30 de ani, femeile fiind afectate de 3-6 ori mai des decat barbatii. Eritemul nodos nu este o boala, ci mai degraba o reactie cutanata la diversi agenti cauzali. Cel mai frecvent sunt incriminate infectiile streptococice si medicamentele, in special sulfonamidele si contraceptivele orale.
Din ce cauze apare reactia cutanata?
Cauzele eritemului nodos sunt mult mai numeroase:
- bacteriene: infectii streptococice, tuberculoza, yersinioza, salmonelloza si altele;
- fungice: dermatofitoza, histoplasmoza, blastomicoza, sporotricoza;
- virale: mononucleoza infectioasa, hepatita B, herpesul;
- parazitare: amibiaza, giardiaza, ascariaza;
- medicamente: contraceptive orale, sulfonamide, ioduri, bromuri, minociclina, saruri de aur, penicilina, salicilati;
- afectiuni maligne: limfoame Hodgkin si non-Hodgkin, leucemii, carcinoame renale;
- alte afectiuni: sarcoidoza, boli inflamatorii intestinale (colita ulcerativa, boala Crohn), boala Behcet.
Eritemul nodos: Semne si simptome
Leziunile cutanate apar pe parcursul catorva zile si au forma unor noduli indurati de forma rotund-ovalara cu diametrul variabil intre 3-20 de cm, imprecis delimitati, localizati in profunzime, dispusi pe fetele anterioare ale gambelor, bilateral, insa nu simetric. Au culoarea rosu aprins si sunt foarte durerosi la palpare.
Pot fi insotite de febra, stare generala proasta si in 50% din cazuri dureri articulare, in general la nivelul gleznei. Prezenta altor simptome este in functie de etiologia afectiunii.
Eritemul nodos: Ce analize trebuie efectuate?
Analizele de laborator arata un sindrom inflamator, caracterizat prin VSH si proteina C reactiva crescute, si cresterea nivelului leucocitelor. Se pot face culturi bacteriene din exudatul faringian pentru depistarea unei eventuale infectii cu streptococ beta-hemolitic de grup A sau examen coproparazitologic din scaun pentru Yersinia.
Eritemul nodos se va remite spontan in aproximativ 6 saptamani, timp in care pot aparea noi leziuni si lasa in urma o zona asemanatoare unei vanatai, eritema contusiformis. Nodulii nu ulcereaza niciodata si se vindeca fara cicatrici.
Eritemul nodos: Cum se trateaza?
Tratamentul eritemului nodos se bazeaza pe tratamentul afectiunii cauzale. Terapia este simptomatica:
- Repaus la pat cu picioarele ridicate mai sus decat restul corpului;
- Antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, ibuprofen);
- Afectiunea foarte simptomatica poate fi tratata cu iodura de potasiu (6-15 picaturi in suc de fructe zilnic, timp de 3-4 saptamani).
Diminuarea edemului si a durerii ar trebui sa inceapa in primele 24-48 de ore de tratament si este completa dupa aproximativ 2 saptamani. O cura de scurta durata cu corticosteroizi pe cale generala are un raspuns rapid, insa este indicata numai cand se cunoaste etiologia si este exclusa cauza infectioasa.