Eczemele: cum scapam de ele?

Eczema reprezinta un grup de afectiuni, care se manifesta prin inflamatia pielii, insotita de roseata, scuame si mancarime. Aproximativ 20% dintre copii sufera de aceasta afectiune.

Cea mai frecventa forma de eczema cronica este eczema atopica, care afecteaza persoanele alergice si apare in special la copiii sub 5 ani. Primele simptome ale eczemei sunt mancarimea pielii si aparitia unor mici vezicule.

In cazul acestei afectiuni, desi simptomele de mancarime pot fi destul de puternice, scarpinarea nu este recomandata pentru ca intensifica senzatia de mancarime si durere si poate duce la infectii.

Cremele obisnuite folosite in tratarea eczemelor pot fi foarte eficiente insa numai pentru o anumita perioada de timp. Afla cateva metode care iti pot fi de folos.


Eczeme: Renunta la sapunurile care usuca pielea!

Dr. Nick Lowe, profesor la Scoala de Medicina UCLA din Los Angeles, sustine ca secretul tratarii eczemei sta in ingrijirea adecvata a pielii uscate. Asta inseamna sa renunti la sapunuri sau alti detergenti si sa iti pastrezi pielea hidratata in permanenta. Pentru curatare, incearca lotiuni blande, care nu usuca pielea.


Stresul intensifica simptomele

"Cand esti stresat, organismul elibereaza o substanta numita cortizon (hormonul stresului). Acest proces ajuta organismul sa faca fata stresului si poate chiar usura simptomele pentru o perioada. Insa, cand nivelul de cortizon scade, organismul revine la normal, iar afectiunea se poate inrautati," explica dr. Lowe.

Tehnicile de relaxare te pot ajuta sa previi aceste schimbari din organism.


Cum tratezi eczemele: Schimbari in dieta

Inca nu este cunoscut exact efectul pe care dieta alimentara in aparitia eczemelor. Exista experti care sustin ca lactatele pot inrautati aceasta afectiune.

Prof. dr. Lowe sustine ca un alt factor de risc este consumul ridicat de alcool.


Dieta cu peste reduce riscul eczemelor la copii

Bebelusii care sunt hraniti cu peste prezinta un risc redus de a dezvolta afectiuni ale pielii, precum eczemele, sustin specialistii.

Studiul a descoperit ca introducerea pestelui in dieta inainte de varsta de 9 luni reduce riscul dezvoltarii eczemelor cu 25%. Autorul studiului, Dr. Bernt Alm de la Univestitatea din Gothenburg sustine ca este greu de explicat de ce consumul de peste reduce riscul eczemelor, dar o posibila explicatie poate fi data de acizii grasi omega-3 care se gasesc in peste.


Studiu: tratament cu inalbitor

Conform unui studiu, inalbitorul adaugat in apa de baie poate reprezenta un tratament eficient pentru eczema cronica. Cercetatorii americani de la Universitatea de Medicina Northwestern Feinberg au descoperit ca baile care contin inalbitor reduc severitatea eczemelor, care afecteaza 20% dintre copii.
 
Expertii insa avertizeaza asupra riscurilor pe care le prezinta tratamentul si recomanda ca acesta sa fie efectuat doar sub supravegherea unui specialist. "Folosit incorect, inalbitorul poate face mult rau unui copil cu eczema atopica, in timp ce utilizat sub indrumarea unui specialist poate oferi beneficii majore, dupa cum sugereaza si studiul," declara prof. Mike Cork, Spitalul de copii Sheffield, Marea Britanie.


Metode alternative

Dr. Mark Goodfield, presedintele Asociatiei Britanice a Dermatologilor, sustine ca indicat in cazul eczemelor severe este tratamentul cu lumina ultravioleta. Tratamentul, avertizeaza specialistul, trebuie facut sub supravegherea unui dermatolog.


Sfaturi de ingrijire

Indepartarea factorului care produce reactia alergica este cea mai simpla si eficienta metoda de tratament.

  • Evita baile fierbinti si opteaza pentru dusurile caldute, pentru ca pielea ta sa nu devina uscata;
  • Foloseste un sapun sau gel de dus bland;
  • Dupa baie, sterge-te cu prosopul cu grija, pentru ca pielea sa ramana umeda, apoi aplica o crema hidratanta;
  • Evita sapunurile sau lotiunile parfumate;
  • Opteaza pentru hainele din humbac si evita-le pe cele din lana sau sintetice, care iti pot irita pielea;
  • Incearca sa ignori mancarimea, pentru a nu rani pielea scarpinandu-te. Foloseste manusi, pentru a minimaliza efectele scarpinatului asupra pielii.