Matreata, par gras, mancarimi insuportabile, portiuni de piele inrosite cu aspect de solzi? Toate acestea pot fi provocate de dermatita seboreica. Frecvent intalnita, dermatita seboreica este o afectiune inestetica si deranjanta. Dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, ne spune mai multe despre aceasta afectiune.
Dermatita seboreica este afectiune dermatologica frecventa, care afecteaza in special scalpul. Este caracterizata prin aparitia matretii si a unor scuame pe diferite zone ale corpului, care produc mancarimi.
"Dermatita seboreica afecteaza in special scalpul, dar si alte zone ale corpului, precum fata (sprancene, obraji, aripile nazale) si trunchiul (zonele bogate in sebum ale pielii). La adolescenti si adulti este cunoscuta sub denumirea de "matreata", dar apare si la copiii mici (de obicei cu varsta sub 3 luni) cunoscuta sub denumirea de "cruste de lapte", explica dr. Oana Clatici, medic specialist dermatovenerologie, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti.
Dermatita seboreica: cum se manifesta?
Dermatita seboreica se manifesta prin aparitia unor placi rosii (eritematoase), insotite de senzatie de mancarime (prurit). Leziunile sunt acoperite de scuame grase si pot fi localizate la nivelul pielii capului, dar si la nivelul fetei (la limita dintre zona acoperita de par si frunte, sprancene si regiune intersprancenara, obraji, regiune peribucala, aripile nasului), conductul auditiv extern sau la nivelul trunchiului (regiune presternala, interscapulovertebral), regiune axilara, ombilicala, inghinala, submamara, anogenitala).Dermatita seboreica este o afectiune recidivanta cronica, adica sunt perioade in care nu sunt prezente leziuni si perioade in care simptomatologia este intensa.
Dermatita seboreica se agraveaza de obicei iarna sau la inceputul primaverii si se amelioreaza in timpul verii. In fazele active ale dermatitei seboreice pot aparea secundar infectii la nivelul zonelor intertiginoase (pliuri) si la nivelul pleoapelor. Severitatea simptomelor poate varia de la simpla matreata pana la eritrodermie exfoliativa.
Exista si medicamente care accentueaza sau produc dermatita seboreica, dintre care dr. Clatici aminteste: clorpromazina, cimetidina, etionamida, preparate pe baza de aur, griseofulvina, haloperidol, interferon alfa, litiu, metildopa, fenotiazine, psoraleni.
Dermatita seboreica: principalele cauze
Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta. "Intervine in primul rand terenul constitutional, cu secretie seboreica abundenta. Exista si o transmitere ereditara si este influentata de factorii de mediu si de starea generala de sanatate a persoanei. Apare mai frecvent la barbati," spune specialistul. Cauzele difera in functie de varsta. Acestea pot fi hormonale, pentru ca afectiunea apare in copilarie si adolescenta si se amelioreaza la varsta adulta. Un rol important in aparitia afectiunii il au glandele endocrine (secretia crescuta de androgeni sau progesteron) si starile de stres. "Este cunoscuta implicarea unui fung, numit Malassezia furfur, care se gaseste in mod normal pe piele, in numar mic. Uneori, acesta se poate dezvolta si determina probleme ale pielii. " adauga dr. Clatici. Se pare totusi ca dermatita seboreica este asociata cu niveluri normale de Malassezia furfur, insa exista un raspuns imunologic anormal,Dermatita seboreica este asociata si cu prezenta unor afectiuni neurologice, precum boala Parkinson sau epilepsia. Motivul acestei asocieri este necunoscut. Simptomele pot fi accentuate de stresul psihic si modificarile de temperatura si umiditate.
Tratament
Desi nu exista inca un tratament care sa elimine aceasta afectiune, sunt metode care amelioreaza simptomele. Pentru copii, simpla utilizare a unui sampon bland poate da rezultate. Este recomandat consultarea medicului dermatolog pentru un tratament adecvat.Dintre tratamentele dermatitei seboreice, dr. Clatici aminteste:
- Preparatele care contin agenti antifungici (sulfura de seleniu, zinc pirition, derivati de azol): reduc colonizarea cu Pityrosporum ovale (Malassezia furfur);
- Steroizii topici: au rol antiinflamator;
- Agentii keratolitici (care contin acid salicilic): indeparteaza crustele grase;
- Pentru formele extinse ale adultului, rebele la tratamentul local, se poate institui o cura de Tetraciclina – 1 g/zi - pentru o perioada de 20-30 zile.
"Trebuie sa stii ca tratamentul urmat (mai ales samponul folosit) este eficient o perioada de timp. ," recomanda specialistul. Apoi, cand reapar scuamele (desi folosesti un sampon recomandat) trebuie sa utilizezi un sampon cu o alta compozitie
Dermatita seboreica: lucruri importante de retinut!
- Dermatita seboreica este o afectiune cronica recidivanta, deci vor exista perioade fara leziuni cutanate si perioade de activitate ale bolii;
- Simptomele sunt agravate de stres si oboseala;
- Cu tratament adecvat (de intretinere), nu vei simti disconfort legat de mancarime sau prezenta scuamelor;
- In cazul in care samponul, pana atunci extrem de eficient, nu mai da rezultate (poate fi vorba despre 3-6 luni de cand utilizezi samponul) trebuie inlocuit cu un alt produs (recomandat de medicul dermatolog);
- In perioada tratamentului de atac, spalarea pielii capului cu sampon se face de 2-3 ori pe saptamana (se lasa 3 minute pe pielea capului, apoi se clateste), iar in perioada de intretinere se va alterna samponul – medicament (o spalare) cu un sampon bland (pentru piele sensibila) (2 – 3 spalari);
- Netratata, dermatita seboreica poate determina si caderea parului.