Se estimează că aproximativ unul din cinci oameni vor experimenta un anumit tip de dermatită la un moment dat în viață. Acest lucru o face una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice cu care se confruntă oamenii de toate vârstele.
Dermatita poate să apară în orice zonă a corpului și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă sau sex. Pielea afectată de dermatită poate deveni roșie, inflamată, uscată și crăpată, iar, în alte cazuri, poate dezvolta vezicule sau pustule.
Există mai multe tipuri de dermatită, inclusiv dermatită atopică (cunoscută și sub numele de eczemă), dermatită de contact și dermatită seboreică. Fiecare tip de dermatită are propriile sale cauze și simptome, dar toate sunt asociate cu mâncărime și iritație a pielii.
Dermatita atopică
Dermatita atopică, cunoscută și sub numele de eczemă, este o afecțiune de lungă durată (cronică) care afectează pielea, provocând înroșire, uscăciune, mâncărime și uneori crăpături sau vezicule. Deși poate fi incomodă și chiar dureroasă, este important de reținut că dermatita atopică nu este contagioasă.
Cauza exactă a dermatitei atopice rămâne necunoscută, dar cercetătorii cred că este o combinație de factori genetici, de mediu și legați de sistemul imunitar. Unii oameni pot avea un risc mai mare de a dezvolta dermatită atopică datorită istoricului familial sau a altor afecțiuni, cum ar fi astmul sau febra fânului.
Tratamentul dermatitei atopice se concentrează pe gestionarea simptomelor și prevenirea exacerbărilor. Acesta poate include creme emoliente, care hidratează și protejează pielea, corticosteroizi topici pentru a reduce inflamația și mâncărimea și, în cazuri severe, medicamente sistemice.
De asemenea, identificarea și evitarea declanșatorilor potențiali, cum ar fi anumite alimente, alergeni sau stres, poate juca un rol cheie în gestionarea dermatitei atopice.Dermatita de contact
Dermatita de contact este o altă formă comună de dermatită cu care mulți dintre noi ne putem confrunta. Această afecțiune apare atunci când pielea intră în contact direct cu o substanță care o irită sau provoacă o reacție alergică. De fapt, este practic o reacție de "autodefensivă" a pielii la ceva ce este perceput ca fiind periculos.
Simptomele dermatitei de contact pot varia în funcție de sensibilitatea fiecărei persoane și de substanța declanșatoare. Cel mai adesea, persoanele afectate vor observa roșeață, mâncărime și uneori umflături la nivelul pielii. În unele cazuri, pielea poate deveni uscată, crăpată și poate prezenta vezicule sau coji. De obicei, aceste simptome apar doar în zona în care pielea a intrat în contact cu substanța iritantă.
Cea mai obișnuită formă a dermatitei de contact este dermatita de contact iritantă, care apare atunci când pielea intră în contact cu o substanță iritantă, cum ar fi săpunurile dure, detergenții sau solvenții. Pe de altă parte, dermatita de contact alergică se produce atunci când corpul are o reacție alergică la o anumită substanță, cum ar fi nichelul prezent în bijuterii, unele parfumuri sau conservanți sau chiar unele tipuri de plante, cum ar fi urzica sau iedera otrăvitoare.
Evitarea substanțelor care provoacă reacții este cheia prevenirii dermatitei de contact. Dacă știi că ești sensibilă la o anumită substanță, cea mai bună strategie este să o eviți cât mai mult posibil.
În plus, protejarea pielii prin purtarea de mănuși atunci când lucrezi cu substanțe potențial iritante și menținerea pielii bine hidratate pot ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.Dermatita seboreică
Dermatita seboreică este o formă de dermatită care afectează în mod obișnuit zonele cu o concentrație ridicată de glande sebacee. Aceste zone includ scalpul, fața, toracele și, uneori, alte zone ale corpului. Este o afecțiune cronică care trece prin perioade de exacerbare și remisie, adică poate dispărea și reapărea.
Ceea ce caracterizează în mod special dermatita seboreică sunt simptomele sale distinctive. Cel mai des, aceasta se manifestă prin pete roșii sau inflamate, mâncărime și scuame galbene, grase care pot părea asemănătoare cu mătreața. În scalp, aceasta poate fi confundată cu mătreața obișnuită dar, de fapt, este mai mult decât atât. În zonele unde pielea se îndoaie, cum ar fi axilele sau partea din spate a genunchilor, poate provoca iritații și disconfort.
Cauza exactă a dermatitei seboreice nu este complet înțeleasă, dar se pare că poate fi legată de o combinație de producție excesivă de ulei de piele (sebum) și prezența unui tip specific de ciupercă numit Malassezia care trăiește pe piele.
Tratamentul pentru dermatita seboreică se concentrează pe gestionarea simptomelor și prevenirea episoadelor de exacerbare. Asta poate include folosirea unui șampon medicamentos pentru tratamentul afectării scalpului, sau o cremă sau loțiune topică pentru zonele afectate ale pielii. În funcție de severitate, medicul tău poate recomanda produse care conțin ingrediente active precum sulfura, gudronul de cărbune, zincul piritionat, acidul salicilic, ketoconazol sau ciclopirox.
Tratamente naturiste
Există numeroase tratamente naturiste care pot ajuta la calmarea simptomelor dermatitei.
Deși acestea nu sunt înlocuitori pentru tratamentul medicamentos și nu pot vindeca afecțiunea, pot oferi un ajutor semnificativ în gestionarea simptomelor.Uleiul de cocos, cu proprietățile sale antibacteriene și antifungice, s-a dovedit a fi benefic în calmarea pielii inflamate și în tratamentul dermatitei seboreice, în special. O altă soluție naturală este uleiul de primulă, care este bogat în acizi grași omega-6 și poate ajuta la reducerea inflamației și a roșeții.
Aloe vera este, de asemenea, un remediu natural popular pentru dermatită datorită proprietăților sale antiinflamatorii și hidratante. Gelul de aloe vera poate fi aplicat direct pe zonele afectate pentru a calma mâncărimea și a reduce inflamația.
Există și alte plante cu proprietăți antiinflamatorii și calmante, precum mușețelul și gălbenelele, care pot fi folosite sub formă de creme sau loțiuni.
Modificarea dietei
Modificarea dietei poate juca un rol semnificativ în gestionarea simptomelor dermatitei. Consumul unei diete echilibrate și nutritive poate contribui la întărirea sistemului imunitar și la ameliorarea simptomelor pielii inflamate.
În primul rând, o dietă bogată în acizi grași omega-3 este recomandată pentru pacienții cu dermatită. Omega-3 este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației și a roșeții asociate cu dermatita. Alimentele care sunt bogate în acizi grași omega-3 includ peștele gras, precum somonul și sardinele, nucile și semințele, precum semințele de in și de chia și uleiul de măsline.
Alimentele bogate în vitaminele A, C și E pot, de asemenea, contribui la sănătatea pielii.
Aceste vitamine sunt antioxidanți puternici care protejează pielea de stresul oxidativ. Alimente bogate în aceste vitamine includ fructele și legumele proaspete, cum ar fi morcovii, spanacul, citricele, fructele de pădure și nucile.Este recomandat să se evite alimentele care pot agrava simptomele dermatitei. Acestea includ alimente procesate, grase și cu zahăr adăugat, precum și alimente la care pacientul poate avea intoleranță sau alergie. Fiecare persoană este diferită, așa că poate fi util să se țină un jurnal alimentar pentru a identifica alimentele care pot declanșa sau agrava simptomele.
Indiferent de tipul de dermatită cu care te confrunți, este important să știi că nu ești singură. Dermatita este o afecțiune foarte comună și există multe resurse disponibile pentru a te ajuta să îți gestionezi simptomele. Consultă-ți medicul dacă ai probleme cu pielea – acesta îți poate recomanda un tratament adecvat pentru tine.
Surse:
Foto: depositphotos.com
Posteaza comentariu