Este o problemă dureroasă cu care se confruntă numeroase persoane.
Spre deosebire de buzele crăpate, care sunt cauzate de deshidratare, cheilita angulară este provocată de o infecție fungică.
Gura este un adevărată ecosistem, ce conține numeroase specii de bacterii, viruși și fungi, inclusiv un tip de fungi numit Candida albicans. În general, o cantitate normală de Candida albicans trăiește în gură sau alte părți ale corpului (precum vaginul) fără să aibă efecte negative, dar uneori se poate înmulți exagerat cauzând o infecție numită candidoză. Candidoza poate fi bucală sau vaginală.
În mod paradoxal, saliva care se acumulează în colțurile gurii are un efect de uscare a pielii, conducând la apariția fisurilor. Atunci când lingi colțurile gurii pentru a umezi pielea și a calma iritația, transferi Candida din salivă în acele fisuri, care sunt de fapt răni deschise.
"Crăpăturile din colțul gurii sunt zone propice în care ciupercile se dezvoltă", declară pentru self.com medicul dermatolog Ted Lain.Cauzele de apariție a crăpăturilor din colțul gurii
Cheilita angulară nu are o cauză specifică, dar sunt anumiți factori care te predispun la apariția acesteia.
Persoanele care se confruntă cu gura uscată, problemă cunoscută drept xerostomie, au un risc mai mare de a dezvolta crăpături în colțurile gurii. Gura uscată poate apărea din cauza unor probleme precum sindromul Sjogren, diabet, deshidratare, anumite medicamente etc.
Și deficiențele nutriționale pot juca un rol important în apariția crăpăturilor în colțul gurii. O cantitate prea mică de fier în organism, cunoscută ca anemie feriprivă, poate fi o cauză. De asemenea, deficiența de vitamine B sau zinc a fost asociată cu apariția cheilitei angulare, în special pentru că acestea au un rol important în buna funcționare a sistemului imunitar.
Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la apariția crăpăturilor în colțurile gurii tocmai pentru că se confruntă cu cele mai multe probleme enumerate mai sus.
Aparatele dentare, gutierele sau orice alt element aplicat la nivelul gurii, inclusiv piercing-uri, pot crește riscul de apariție a cheilitei angulare pentru că schimbă anatomia gurii și face ca saliva să ajungă în colțurile exterioare.
Cum se tratează crăpăturile din colțurile gurii
Din fericire, este o problemă ușor de tratat. "Medicul tău îți poate prescrie creme cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și o cremă antifungică pentru a elimina infecția fungică", declară pentru self.com specialistul în igienă orală A.
Ross Kerr, profesor în cadrul Facultății de Medicină Dentară din New York.Dacă suspectezi că te confrunți cu cheilită angulară, dar nu poți merge imediat la medic, specialistul recomandă să folosești o cremă cu hidrocortizon cu o concentrație de 1 la sută, împreună cu un antifungic care se eliberează fără prescripție. Deși poți folosi crema antifungică singură, nu este deloc recomandat să aplici doar crema cu corticosteroid, pentru că riști să agravezi problema. "Corticosteroidul scade sitemul imunitar pe zona pe care este aplicat, astfel că poate agrava infecția", declară medicul.
Cum să previi apariția crăpăturilor în colțul gurii
Poți scădea riscul de a dezvolta cheilită angulară dacă respecți anumite reguli de îngrijire. În primul rând, este necesar să te hidratezi corespunzător și să bei doi litri de apă pe zi. Seara, înainte de culcare, aplică un balsam sau o cremă hidratantă grasă în jurul buzelor.
În acest fel îți protejezi colțurile gurii de efectele deshidratante ale salivei.Spală-te corect pe dinți, dimineața și seara, pentru a menține sub control nivelul bacteriilor din gură.
De asemenea, evită să-ți lingi buzele. "Avem tendința de a ne linge buzele pentru a reduce senzația de uscăciune, dar cu cât facem asta mai mult, cu atât mai tare se agravează problema", spune medicul Ross Kerr.
În cazul în care ai o pasiune pentru dulciuri și colțurile gurii sunt constant inflamate, este cazul să reduci cantitatea de zahăr consumată. Candida se hrănește cu zaharuri, astfel că se va înmulți necontrolat dacă mănânci des dulciuri și nu ai o igienă orală impecabilă.
Dacă te confrunți des cu apariția crăpăturilor din colțurile gurii, este cazul să te prezinți la medic pentru o serie de analize amănunțite, care vor descoperi adevărata cauză.
Comentarii (1)
De cateva luni de zile mi-au apart pete rosii la colturile gurii. La inceput mici si neglijabile, sau marit si au inceput sā usture, atunci când dimineata crapau, când deschideam gura. Dupa o perioada, am inceput sā le ung cu crema de camelie, cu glicerina, apoi cu Fluocinolon N, apoi cu o crema regeneratoare ( Arhama Salve). Mai rau este cā de o scurta perioada de timp (2 saptamâni) aceeasi problems mi-a apart si la colturile exterioare ale ochilor. P.S. Iau periodic vitaminele B complex, Sink si Magnezium. Vā multumesc.
Posteaza comentariu