Cum să folosești uleiul de cocos pentru a trata eczema

Uleiul de cocos hidratează pielea în mod natural, fiind foarte util pentru calmarea pielii afectate de eczemă și reducerea simptomelor neplăcute cum ar fi iritațiile, uscarea excesivă, pielea care ține și senzația de mâncărime.
Pielea cu eczemă se remarcă prin uscare, mâncărimi sau cruste care acoperă leziunile specifice. Principalul scop al tratamentului pentru această afecțiune dermatologică este refacerea nivelului optim de hidratare a pielii. Deși există multe medicamente prescrise pentru a ameliora starea pielii acestea pot cauza iritații sau alte efecte secundare. Iată și motivul pentru care uleiul de cocos se regăsește din ce în ce mai des în cadrul programului de îngrijire pentru pacienții diagnosticați cu eczemă.  

 
Cum acționează uleiul de cocos împotriva eczemei?

Acest ulei are un conținut ridicat de acid lauric, un acid gras util pentru organism care se regăsește și în laptele de mamă. Acidul lauric poate restabili echilibrul pielii uscate excesiv, reduce mâncărimile și înroșirea, prevenind infecțiile.
Deși este adevărat că nu poți vindeca eczema folosind ulei de cocos, starea de disconfort va dispărea rapid și îți vei putea relua activitățile preferate fără să te stresezi din cauza stării pielii.

 
Care sunt rezultatele studiilor de specialitate?

Eczema afectează negativ capacitatea pielii de a se menține hidratată și catifelată. În cadrul unui studiu realizat în 2016 s-a constatat că aplicarea zilnică pe piele a uleiului de cocos extravirgin ameliorează gradul de hidratare al pielii în cazul copiilor.
Un alt studiu realizat în 2015 a relevat că uleiul de cocos susține integritatea pielii și o menține elastică, mai ales în cazul afecțiunilor dermatologice de tip cronic datorită antioxidanților pe care îi furnizează. În 2017 oamenii de știință au demonstrat că acest ulei reduce procentul de bacterii, fungi și viruși de la suprafața pielii, fiind un avantaj remarcabil pentru persoanele care suferă de eczemă și a căror piele este mult mai vulnerabilă la substanțele cu potențial iritant sau alergenic, precum și la infecții.
Eczema provoacă adesea crăparea și sângerarea pielii, iar scărpinatul sau simpla atingere a zonelor afectate crește foarte mult riscul de complicații.
Potrivit unei cercetări realizate în 2018, uleiul de cocos are un puternic efect antiinflamator și protejează pielea de substanțele nocive din mediul înconjurător.

 
Cum să folosești uleiul de cocos pentru a trata eczema

Uleiul de cocos este solid la temperatura camerei, dar de îndată ce este expus unei surse de căldură devine lichid din nou. Poți folosi foarte ușor uleiul solid pentru a-ți îngriji pielea, fiind suficient să iei o cantitate mică pe care o vei încălzi între degete până când devine suficient de moale pentru a se putea întinde pe piele. Pentru a trata în mod eficient eczema este recomandat să aplici ulei de cocos de două ori pe zi sau chiar mai des, dacă este necesar. Îl poți folosi în locul loțiunii de corp și al cremei hidratante pentru ten.
În perioadele în care simptomele se agravează este bine să aplici uleiul chiar și la 2 ore pentru a restabili echilibrul pielii, iar după ce îți revii trebuie să continui să-l utilizezi pentru a preveni manifestările neplăcute și a menține elasticitatea pielii.
Dacă îți simți pielea foarte uscată dimineața poți să te clătești pe față doar cu apă, evitând gelul de curățare și să aplici direct un strat de ulei. În ceea ce privește scalpul afectat de eczemă poți înlocui balsamul de păr cu ulei de cocos. Aplică-l încet și masează scalpul delicat. Lasă să acționeze 5-10 minute, apoi clătește-te cu apă călduță.

 
Riscuri potențiale

Dacă ești alergic la nuca de cocos trebuie să eviți acest tratament natural. Testează reacția pielii masând puțin ulei de cocos pe încheietură cu 24 de ore înainte de a-l folosi.
Alege de fiecare dată numai uleiul de cocos extravirgin, organic, presat la rece pentru a evita contaminarea lui cu substanțe chimice care pot irita pielea.