Realizarea unui echilibru pentru tenul afectat de rozacee poate fi foarte deficilă deoarece acest tip de piele este extrem de reactiv și necesită o strategie specială pentru a stopa agravarea afecțiunii. Deși manifestările specifice rozaceei sunt imprevizibile, există măsuri pe care le poți lua pentu a te simți și a arăta mereu bine. De la produsele utilizate până la modul în care reacționezi la evenimentele stresante și la meniul pe care îl ai, există multe opțiuni pentru a limita disconfortul resimțit și a te bucura de momentele speciale.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a evita agravarea rozaceei:
1. Curăță pielea de două ori pe zi, cu produse cu acțiune blândă
„Persoanele diagnosticate cu rozacee evită adesea să-și spele pielea atât des cât este necesar, lucru de înțeles mai ales în perioadele în care tenul este foarte iritat. Pentru a reuși să cureți pielea în mod optim trebuie să alegi un gel de curățare blând, care nu conține săpun, pe care îl vei aplica numai cu degetele, cu mișcări circulare.
Clătește-te cu apă călduță, folosind tot degetele și asigură-te că ai înlăturat orice urmă de gel pentru a evita iritațiile ulterioare. La final tamponează ușor fața cu un prosop moale”, recomandă dr. Mark Dahl, dermatolog.
2. Hidratează pielea în fiecare zi
Indiferent dacă rozaceea îți face tenul mai gras sau extrem de uscat, hidratarea este esențială în fiecare zi. Numai prin aplicarea unei creme emoliente te vei asigura că apa rămâne în piele, reducând astfel iritațiile și evitând înroșirea sau senzația de piele care strânge. Potrivit studiilor realizate, aplicarea unei creme emoliente care creează un strat de protecție față de mediul ambiant poate îmbunătăți semnificativ rezultatele folosirii produselor specializate pentru rozacee. Pacienții care adaugă și o cremă emolientă, neiritantă, pe lângă unguentele cu substanțe medicamentoase, obțin o reducere de durată a deshidratării, descuamării și a înroșirii cauzate de pierderea particulelor de apă din epidermă.
Când vrei să cumperi o cremă pentru protecția tenului este foarte important să parcurgi lista de ingrediente cu atenție.
Evită următoarele ingrediente pentru a scădea riscul de iritații, arsură sau înroșire a pielii:
- alcool;
- camfor;
- parfum;
- acid glicolic;
- acid lactic;
- mentol;
- sulfați;
- uree.
De asemenea, este indicat să optezi pentru o cremă, în loc de loțiuni sau geluri și să eviți complet loțiunile tonice sau astringente.
3. Protejează-ți pielea de razele ultraviolete
Chiar și 5 minute petrecute la soare pot cauza o înroșire accentuată, aprinderea la față și senzația de arsură care vor dura câteva ore, așa că trebuie să fii foarte prudent. Potrivit dermatologilor, găsirea unui produs pentru protecția solară care nu exacerbează rozaceea poate fi o provocare, dar vei avea șanse mai mari de succes dacă vei alege o formulă cu:
- oxid de zinc, dioxid de titaniu sau ambele ingrediente;
- silicon, în special dimethicone, orcyclomethicone sau ciclomethicone;
- SPF 30 sau mai ridicat.
Alege numai produsele fără parfum.
Poartă o pălărie cu bor larg vara, iar în restul anotimpurilor evită să ieși în mijlocul zilei, să iei masa la restaurant stând în soare și alege umbra cu fiecare ocazie.
4. Redu stresul
Este esențial să înveți să gestionezi situațiile care îți provoacă emoții negative și îngrijorare pentru că pot întreține rozaceea cronică.
Iată ce poți face pentru a fi mai relaxat:
- practică meditația, tai chi-ul sau găsește-ți un grup de sprijin online pentru persoanele care suferă de rozacee;
- realizează o activitate care îți face plăcere în fiecare zi;
- în mijlocul situațiilor dificile respiră, așteaptă 10 secunde, apoi expiră lent. Repetă de 10 ori și te vei simți mai bine.
5. Evită supraîncălzirea
Rozaceea se poate agrava pe neașteptate și dacă ți se face prea cald.
Iată cum poți evita acest inconvenient:
- fă dușuri și băi cu apă caldă, nu fierbinte;
- îmbracă-te în straturi, astfel încât să poți scoate o vestă sau o bluză când ți se face cald;
- în momentele în care simți că te aprinzi la față pune o cârpă umedă în jurul gâtului, bea ceva rece, folosește un evantai sau dă drumul la aerul condiționat;
- stai cât mai departe de șeminee și calorifere pentru a evita senzația de arsură;
- evită ceaiul și cafeaua fierbinți. Lasă-le să se răcească sau savurează ice tea ori cafea cu gheață.