Pielea uscata este provocata de:
- disparitia sau scaderea filmului lipidic de suprafata;
- deshidratarea stratului cornos;
- dereglarea procesului de keratinizare al pielii.
"Pielea uscata are drept cauza principala perturbarea functiilor pielii ce conduce la distrugerea partiala a barierei hidrolipidice a pielii. In acest fel, creste pierderea de apa transepidermala si se pierd lipide esentiale existente in stratul cornos. Drept rezultat, suprafata pielii devine aspra, rugoasa, sensibila la frig si usor iritabila", ne spune Carmencita Sava, Director Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. "Pentru a preveni aceste fenomene, trebuie utilizate creme destinate tenului uscat, ce refac bariera hidrolipidica. Aceste creme trebuie sa contina ingrediente asemanatoare celor existente in piele: acizi grasi, trigliceride, ceramide, precum si substante hidratante", continua aceasta.
Ce este dermatita atopica?
Dermatita atopica sau eczema atopica este o afectiune inflamatorie cronica, care se manifesta prin leziuni eczemoase, dar si alte modificari cutanate, ca de exemplu: macule, papule, papulo-vezicule, lichenificari, excoriatii. Majoritatea pacientilor cu dermatita atopica prezinta un istoric personal sau familial de atopie. Acesti pacienti au un risc mai mare decat populatia generala de a dezvolta astm bronsic, rinita alergica, urticarii, alergii de contact. Asocierea cu rinita alergica si cu astmul este constatata in 30-50% dintre cazurile de dermatita atopica, afectiune care le precede.
In ultimul timp, s-a inregistrat o crestere alarmanta a incidentei problemelor dermatologice cauzate de suferintele produse de pielea uscata, iritata si atopica. De la aspectul neplacut la mancarimea enervanta, urmata de leziuni chinuitoare ale pielii si pana la riscul infectiilor, ce pot avea consecinte grave pentru intregul organism, aceasta aparent banala afectiune dermatologica chinuie, pe zi ce trece, tot mai multe persoane.
Aceste probleme apar in urma unui ansamblu de factori, care, in marea lor majoritate, scapa propriului nostru control, cum ar fi poluarea, stresul, alimentatia moderna. Majoritatea tratamentelor vizeaza mai degraba atenuarea mancarimii, a durerii, a inflamatiei si preintampinarea infectiilor, mai ales ca afectiunile atopice, avand o componenta ereditara, nu pot fi vindecate. Toate acestea tin, in ultima instanta, de faptul ca pielea se deshidrateaza, se usuca, isi pierde vitalitatea si, in final, devine incapabila de a-si indeplini functiile vitale.
Alimentatia - un prim pas in ingrijirea pielii uscate
Un pas esential pentru o piele frumoasa incepe cu o flora intestinala sanatoasa, consum de alimente si bauturi verzi care au efect de alcalinizare asupra organismului si evitarea alimentelor acide.
Alimentele alcalinizante includ: spanacul, ardeii, dovlecelul, broccoli, morcovii, castravetii, varza, cartofii dulci si lamaile. Desi acestea din urma sunt considerate acide, odata ajunse in organism ele au efect de alcalinizare. Avocado, sparanghelul, usturoiul, ceapa, ridichile si rosiile nefierte au, de asemenea, un efect de alcalinizare usoara. Pe langa acestea, se recomanda renuntarea la tutun si alcool, consumul de opt-zece pahare de apa pe zi si, daca este cazul, administrarea de suplimente probiotice.
Pentru tenul uscat specialistii recomanda suplimente de acizi grasi omega 3, concomitent cu consumul de ulei de peste de doua sau de trei ori pe saptamana. De asemenea, pentru a reduce efectele negative ale grasimilor saturate trebuie sa consumi ceapa, ghimbir, sofran, vin rosu, vitamina E si seleniu.
Foloseste produse de calitate pentru ingrijirea pielii!
Foarte multe produse destinate ingrijirii pielii contin ingrediente pe care studiile stiintifice le-au considerat daunatoare pentru piele. Lauril sulfatul de sodiu, de exemplu, patrunde in piele si afecteaza functie sa de protectie. Formaldehida poate irita pielea si poate declansa reactii alergice cum sunt eruptiile cutanate si chiar palpitatii la inima. De asemenea, poate agrava astmul.
Potrivit Carmencita Sava, Director Cercetare-Dezvoltare Gerocossen, uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de masline, de jojoba, de avocado etc., contin acizi grasi ce sunt asemanatori celor din sebumul uman, astfel ca se absorb rapid in piele si refac stratul lipic. In plus, aceste uleiuri contin vitamine, steroli, lecitina, ce au efecte benefice asupra restabilirii functiilor pielii.
Alte componente importante sunt cele ce refac gradul de hidratare al pielii:
- acidul hialuronic, de exemplu, are o mare capacitate de a retine apa in tesut si de a accelera regenerarea pielii;
- Aloe vera este o planta cu bune proprietati de hidratare si de calmare a iritatiilor; scade pierderea de apa si creste continutul acesteia in piele, reducand astfel descuamarea pielii, dar si iritatiile;
- mierea de albine este deosebit de buna pentru pielea uscata, datorita continutului de vitamine (A, B1, B6, PP) si minerale (sodiu, potasiu, cupru, mangan) ce ajuta la reglarea functiilor pielii;
- extractul de galbenele are bune proprietati de calmare a iritatiilor, iar uleiul este cicatrizant si emolient.