Cum ingrijesti pielea uscata, iritata si atopica?

Pe langa faptul ca este aspra la pipait, usor iritabila si lipsita de elasticitate, pielea uscata poate favoriza aparitia dermatitei atopice, afectiune caracterizata prin roseata, crapaturi si inflamatii. Pentru evitatrea acestor neplaceri, trebuie sa i se acorde o ingrijire adecvata.
Pe langa faptul ca este aspra la pipait, usor iritabila si lipsita de elasticitate, pielea uscata poate favoriza aparitia dermatitei atopice, afectiune caracterizata prin roseata, crapaturi si inflamatii. Pentru evitatrea acestor neplaceri, trebuie sa i se acorde o ingrijire adecvata.

Pielea uscata este provocata de:
  • disparitia sau scaderea filmului lipidic de suprafata;
  • deshidratarea stratului cornos;
  • dereglarea procesului de keratinizare al pielii.

"Pielea uscata are drept cauza principala perturbarea functiilor pielii ce conduce la distrugerea partiala a barierei hidrolipidice a pielii. In acest fel, creste pierderea de apa transepidermala si se pierd lipide esentiale existente in stratul cornos. Drept rezultat, suprafata pielii devine aspra, rugoasa, sensibila la frig si usor iritabila
", ne spune Carmencita Sava, Director Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. "Pentru a preveni aceste fenomene, trebuie utilizate creme destinate tenului uscat, ce refac bariera hidrolipidica. Aceste creme trebuie sa contina ingrediente asemanatoare celor existente in piele: acizi grasi, trigliceride, ceramide, precum si substante hidratante", continua aceasta.


Ce este dermatita atopica?


Dermatita atopica sau eczema atopica este o afectiune inflamatorie cronica, care se manifesta prin leziuni eczemoase, dar si alte modificari cutanate, ca de exemplu: macule, papule, papulo-vezicule, lichenificari, excoriatii. Majoritatea pacientilor cu dermatita atopica prezinta un istoric personal sau familial de atopie.
Acesti pacienti au un risc mai mare decat populatia generala de a dezvolta astm bronsic, rinita alergica, urticarii, alergii de contact. Asocierea cu rinita alergica si cu astmul este constatata in 30-50% dintre cazurile de dermatita atopica, afectiune care le precede.

In ultimul timp, s-a inregistrat o crestere alarmanta a incidentei problemelor dermatologice cauzate de suferintele produse de pielea uscata, iritata si atopica. De la aspectul neplacut la mancarimea enervanta, urmata de leziuni chinuitoare ale pielii si pana la riscul infectiilor, ce pot avea consecinte grave pentru intregul organism, aceasta aparent banala afectiune dermatologica chinuie, pe zi ce trece, tot mai multe persoane.

Aceste probleme apar in urma unui ansamblu de factori, care, in marea lor majoritate, scapa propriului nostru control, cum ar fi poluarea, stresul, alimentatia moderna. Majoritatea tratamentelor vizeaza mai degraba atenuarea mancarimii, a durerii, a inflamatiei si preintampinarea infectiilor, mai ales ca afectiunile atopice, avand o componenta ereditara, nu pot fi vindecate.
Toate acestea tin, in ultima instanta, de faptul ca pielea se deshidrateaza, se usuca, isi pierde vitalitatea si, in final, devine incapabila de a-si indeplini functiile vitale.


Alimentatia - un prim pas in ingrijirea pielii uscate


Un pas esential pentru o piele frumoasa incepe cu o flora intestinala sanatoasa, consum de alimente si bauturi verzi care au efect de alcalinizare asupra organismului si evitarea alimentelor acide.

Alimentele alcalinizante includ: spanacul, ardeii, dovlecelul, broccoli, morcovii, castravetii, varza, cartofii dulci si lamaile. Desi acestea din urma sunt considerate acide, odata ajunse in organism ele au efect de alcalinizare. Avocado, sparanghelul, usturoiul, ceapa, ridichile si rosiile nefierte au, de asemenea, un efect de alcalinizare usoara. Pe langa acestea, se recomanda renuntarea la tutun si alcool, consumul de opt-zece pahare de apa pe zi si, daca este cazul, administrarea de suplimente probiotice.

Pentru tenul uscat specialistii recomanda suplimente de acizi grasi omega 3, concomitent cu consumul de ulei de peste de doua sau de trei ori pe saptamana.
De asemenea, pentru a reduce efectele negative ale grasimilor saturate trebuie sa consumi ceapa, ghimbir, sofran, vin rosu, vitamina E si seleniu.


Foloseste produse de calitate pentru ingrijirea pielii!


Foarte multe produse destinate ingrijirii pielii contin ingrediente pe care studiile stiintifice le-au considerat daunatoare pentru piele. Lauril sulfatul de sodiu, de exemplu, patrunde in piele si afecteaza functie sa de protectie. Formaldehida poate irita pielea si poate declansa reactii alergice cum sunt eruptiile cutanate si chiar palpitatii la inima. De asemenea, poate agrava astmul.

Potrivit Carmencita Sava, Director Cercetare-Dezvoltare Gerocossen, uleiurile naturale, cum ar fi uleiul de masline, de jojoba, de avocado etc., contin acizi grasi ce sunt asemanatori celor din sebumul uman, astfel ca se absorb rapid in piele si refac stratul lipic. In plus, aceste uleiuri contin vitamine, steroli, lecitina, ce au efecte benefice asupra restabilirii functiilor pielii.

Alte componente importante sunt cele ce refac gradul de hidratare al pielii:

  • acidul hialuronic, de exemplu, are o mare capacitate de a retine apa in tesut si de a accelera regenerarea pielii;
  • Aloe vera este o planta cu bune proprietati de hidratare si de calmare a iritatiilor; scade pierderea de apa si creste continutul acesteia in piele, reducand astfel descuamarea pielii, dar si iritatiile;
  • mierea de albine este deosebit de buna pentru pielea uscata, datorita continutului de vitamine (A, B1, B6, PP) si minerale (sodiu, potasiu, cupru, mangan) ce ajuta la reglarea functiilor pielii;
  • extractul de galbenele are bune proprietati de calmare a iritatiilor, iar uleiul este cicatrizant si emolient.
 

Comentarii (10)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionela pe 31 Mai 2016, 16:40
    ten sensibil si iritat

    Chiar sunt perfecte aceste produse naturale de la aubrey organics pentru tenul iritat si sensibil. Eu le folosesc si le recomand

    5
    0

  • anca pe 16 Apr 2016, 15:08
    ingrijire ten

    Eu de cand ma stiu am asa un ten cu probleme si va pot zic ca tare greu am gasit un tratament- produse care sa ma ajute. La recomandarea unui medic am inceput sa folosesc produse bio de la Aubrey Organics. Eu de atunci le folosesc mereu, sunt wow. le recomand.

    6
    0

  • Corina Stan pe 4 Feb 2015, 18:44
    recomand

    Eu am ajuns pe la foarte multi doctori din cauza problemelor cu pielea uscata si dupa foarte multe tratamente incercate dar fara rezultate am gasit tot la recomandarea unui medic lotiunea de protectie de la la Gloves In A Bottle.Aceasta lotiunea si-a facut treaba asa cum imi doream de foarte mult timp si imi place enorm de mult. Va recoamand sa o cautati.

    6
    0

  • Ianani pe 30 Aug 2010, 22:22
    Piele cu probleme

    Eu am probleme destul de serioase cu pielea, se descuameaza este aspra si iritata,De curand am descoprit un site si am si comandat o crema bio neutra, ulei vegetal de primula de seara, ulei esential de manuka(am completat crema neutra cu 40 de picaturi de ulei) si pudra de tepezcohuite din care am facut un macerat.sunt foarte multumita de rezultate.Veti gasi acolo si foarte multa informatie: http://www.cosmetica-bio.ro/ingrijire_afectiuni_cutanate

    0
    6

  • Elizza pe 12 Apr 2010, 11:02
    Organik

    Aici, am gresit linkul :-) http://www.organik.ro/cosmetice-bio-corp/piele-sensibila-atopica

    0
    5

  • Elizza pe 12 Apr 2010, 11:00
    Produse de calitate - 100% naturale pt pielea cu probleme

    gasiti si aici. Eu am un astfel de ten si pot sa va spun ca rezultatele sunt imediate si incredibile organik.ro/cosmetice-bio-corp/piele-sensibila-atopica

    1
    4

  • georgiana0328 pe 11 Apr 2010, 23:54
    tratament de la dermatolog

    eu cand am ajuns intr-un stadiu execrabil al pielii mainilor, cand nici macar unguentul de galbenele nu reusea sa imi inmoaie "scoarta" am gasitun medic care mi-a dat tratament astfel; locoid gel 0.1% (cand aveam pielea manilor scortoasa inflamata rosie, crapata pana la sangerare s cu mancarimi) timp de 7 zile seara, iar dimineata emolliente extreme de la uriage, aplicat o data pe zi, amblele in strat subtire, masat usor si bine sa intre in piele, apoi inca 14 zile uriage de 2 ori pe zi dim si seara...apoi doar la nevoie, si sa va spalati cu sapun de la avene sau uriage pt piele uscata atopica, sau varianta mai economica si indicata ar fi sapunul simplu (nu cel cu ovaz) de la nivea pt copii...acela nu trateaza, dar nici nu usuca piele cum fac altele. excludeti sapunurile antibacteriene! si alti facxtori chimici iritati detergentii, inclsiv de vase. folositit manusi nepudrate sau cel mult usor pudrate. eu am avutprobleme ani de zile si acum imi este f bine, doar ca nu imi permit sa cumpar s sapurile acelea tot timpul, dar crema uriage e nelipsita.

    0
    0

  • ela456 pe 29 Mar 2010, 21:54
    DERMATITA ATOPICA

    foarte bun este si uleiul de argan.

    1
    0

  • zuzzu pe 25 Mar 2010, 19:05
    fals

    mierea de albine nu este deloc buna...usuca si mai rau pielea

    2
    1

  • Luiza pe 24 Mar 2010, 09:33
    Exemple concrete va rugam

    As avea o sugestie. N-ati putea sa spuneti in articol ce firme/creme se incadreaza in descrierile voastre? Ne-ar ajuta mult. Multumesc. Sa aveti o zi frumoasa!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod