Glandele care produc sebum la nivelul feței sunt controlate de sistemul nervos, iar pielea are foarte mulți senzori, astfel încât fiecare modificare a aspectului tenului este generată în mod complex. Deși pentru majoritatea persoanelor simptomele emoțiilor negative se manifestă la nivel intern, în special în plan digestiv și periclitează echilibrul inimii și al minții, pielea poate reflecta starea emoțională negativă în cazul afecțiunilor dermatologice cum este psoriazisul.
Principalul inconvenient este faptul că simpla existență a psoriazisului poate alimenta o stare de stres constant. Orice porțiune de piele roșie sau acoperită de cruste poate da naștere supărării sau frustrării, cauzând agravarea acestei afecțiuni în timp.
Efectul psoriazisului în plan emoțional
Potrivit Asociației Naționale pentru Psoriazis din SUA, persoanele care suferă de această afecțiune sunt diagnosticate mult mai des cu depresie și anxietate. Studiile realizate indică faptul că riscul de depresie crește cu până la 72% dacă este vorba despre forme mai grave de psoriazis.
Aproximativ 80% dintre persoanele care au participat la sondajele efectuate au declarat că psoriazisul le afectează negativ viața de zi cu zi, iar 42% consideră că a avut un impact negativ la nivel profesional.Din păcate în cele mai multe cazuri persoanele afectate evită să iasă în public, consumă alcool în exces și sunt predispuse tulburărilor alimentare. Aceste lucruri nu vor face decât să agraveze anxietatea și depresia, precum și starea generală de sănătate.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a face față psoriazisului la nivel psihologic:
1. Acceptă-te așa cum ești
Acesta este cel mai dificil aspect legat de psoriazis. Contează foarte mult să accepți că ai psoriazis pentru a reuși să te calmezi. Observă cu atenție ce fel de reacții îți provoacă afecțiunea.
Te înfurii când aspectul pielii se înrăutățește? Ai senzația că propriul corp te trădează? Dacă ți se întâmplă să gândești în acest mod trebuie să înțelegi că nu este nimic în neregulă cu tine. Este vorba despre funcționarea deficitară a sistemului imunitar.Organismul tău face tot posibilul pentru a se adapta. Te-ai simți rușinat sau te-ai supăra pe un prieten dacă ar avea aceeași problemă? Propune-ți să fii mai înțelegător și blând cu tine însuți și cu felul în care arată pielea ta.
2. Meditează
Găsește 10-15 minute în fiecare zi și petrece-le într-un loc liniștit. Încearcă să calmezi fluxul gândurilor și să te concentrezi pe un singur lucru, de exemplu o lumină, flacăra unei lumânări sau o imagine cu un loc care îți place foarte mult.
Lasă gândurile negative să vină și să plece. Nu le răspunde și nici nu le urma analizând consecințele posibile ale fiecărui scenariu.
3. Vorbește despre felul în care te simți
Găsește un grup de sprijin local pentru persoanele care suferă de psoriazis sau apelează la mediul online. Te vei simți mult mai bine dacă discuți despre tot ceea ce ți se întâmplă cu persoane care trec printr-o situație similară și vei reuși să te eliberezi de supărarea care devine o povară.
4. Acoperă pielea afectată
Psoriazisul nu este contagios, dar foarte multe persoane nu înțeleg încă acest lucru. În plus, poate fi jenant să expui părțile de piele afectate. Este suficient să devii creativ pentru a fi mereu la modă și a te simți confortabil. De exemplu, dacă pielea gâtului s-a înroșit poți alege o eșarfă interesantă, dacă ai mâinile afectate poți purta mănuși subțiri din dantelă, iar dacă ți-au apărut cruste pe brațe poți purta bluze vaporoase cu mânecă lungă.
5. Fii dispus să încerci lucruri noi
Dacă tratamentul clasic nu-ți ameliorează starea pielii nu ai de ce să te descurajezi. Există foarte multe opțiuni naturale care pot funcționa pentru tine, chiar dacă nu pot vindeca psoriazisul definitiv.
Nu renunța.
Posteaza comentariu