Cum deosebesti o alunita normala de una periculoasa?

Melanomul poate fi vindecat cand este depistat precoce, dar este fatal daca este lasat sa progreseze si sa se raspandeasca in organism. Daca observi o alunita deosebita de altele sau o alunita care se schimba sau care ustura sau sangereaza consulta medicul!

Alunite periculoase: Cand trebuie sa apelam la un consult?

Daca te ingrijoreaza aspectul unei alunite nu amana consultul la medicul dermatolog, deoarece anumite alunite pot sa favorizeze aparitia unei forme de cancer de piele numita melanom.

Acesta se dezvolta atunci cand melanocitele (celulele din piele care produc pigmentul) se inmultesc necontrolat si invadeaza alte tesuturi. Poate sa apara spontan ca o pata pigmentara cutanata (cum ar fi alunitele) noua sau sa creasca in interiorul unui semn deja existent.

De regula, zonele cele mai frecvent afectate sunt picioarele si trunchiul in cazul femeile, in vreme ce barbatii sunt mai predispusi sa dezvolte melanom pe spate, trunchi, cap sau gat. Nici talpile picioarelor sau palmele nu sunt mai ferite de aceasta forma agresiva de cancer. 

 

Cum deosebesti o alunita normala de una periculoasa?

Exista un un sistem, numit ABCDE care poate fi de ajutor in a face distinctia intre o alunita normala si una care ar putea fi un melanom:

 

  • Asimetria (Asymetria): o jumatate a alunitei nu este la fel cu cealalta jumatate;
  • Margini (Borders): margini neregulate;
  • Culoarea (Colour): pigmentarea este variata si neuniforma si poate contine umbre de pigment- maro, negru, roz, iar uneori zone cu rosu, alb sau albastru;
  • Diametru (Diameter): melanoamele sunt in mod obisnuit mai mari de 6 mm in diametru cand sunt diagnosticate, uneori insa pot fi mai mici. Daca observi o alunita deosebita de altele sau o alunita care se schimba sau care ustura sau sangereaza, chiar daca este mai mica de 6 mm, consulta medicul;
  • Evolutie (Enlargement): schimbarea caracteristicilor unei alunite, cum ar fi dimensiunea, aspectul sau sensibilitatea la atingere.

Cum decurge consultul dermatologic?

De regula, medicul confirma diagnosticul de melanom prin efectuarea unei biopsii a leziunii cutanate, iar dupa ce ai facut toate testele se va decide asupra optiunilor terapeutice. Alegerea unui tratament se face in functie de stadiul melanomului (cancerul a invadat numai in straturile pielii sau s-a raspandit la nodulii limfatici sau alte organe sau tesuturi), existenta sangerarilor si a ulceratiilor la nivelul leziunii, locatia si dimensiunea tumorii si starea de sanatate generala a persoanei afectate.

Stadiul este determinat masurand cat de adanc a patruns melanomul in straturile pielii (scara Breslow), daca este ulcerat (crapaturi sau sangerari) si daca/cat de departe a metastazat (s-a propagat la ganglionii limfatici sau alte organe).
Stadializarea corecta si exacta a bolii este importanta deoarece tratamentul si prognosticul bolii variaza in functie de stadiul bolii la diagnostic:

Melanom in-situ: Melanomul este prezent la straturile superioare ale pielii;
Stadiu I A/B: tumora este progresiv mai groasa, este confirmata la straturile superioare ale pielii si nu a metastazat;
Stadiul II A/B/C : Tumora a invadat straturile profunde ale pielii, dar nu a metastazat;
Stadiul III A/B/C: Tumora poate fi de orice grosime, a metastazat la ganglionii limfatici regionali. Pacientii cu melanom primar adanc (Stadiu II B/C) sau cei cu melanom metastatic la nodulii loco-regionali (Stadiu III) sunt considerati cu risc crescut de recurenta;
Stadiu IV: Tumora poate fi de orice grosime, a metastazat dupa ganglionii limfatici regionali in alte tesuturi sau organe, cel mai frecvent in plaman, ficat sau creier.

Tratamentul chirurgical este standard pentru toate stadiile de melanom si are scopul de a indeparta tumora initiala si orice ganglioni limfatici afectati. Daca tumora este diagnosticata intr-un stadiu precoce, inainte de a invada straturile mai profunde ale pielii sau de a se raspandi prin sange sau calea limfatica, doar tratamentul chirurgical poate fi curativ.

Boala avansata Stadiu II sau III are un risc mare de recurenta dupa chirurgie.
Terapia preventiva sau adjuvanta poate include imunoterapie (terapie care stimuleaza sistemul imun pentru a omori celulele maligne), chemoterapie (pentru a stopa cresterea celulelor tumorale care au metastazat) si radioterapie (pentru tumori inoperabile sau ca tratament paliativ pentru a ameliora simptomele melanomului metastazat care s-a raspandit la creier sau la os).

Alunite periculoase: Ce presupune biopsia excizionala?

O biopsie excizionala este efectuata pentru a evalua prezenta melanocitelor. Leziunea suspecta este indepartata chirurgical impreuna cu o margine de siguranta de tesut normal si piele din jurul acesteia. Acest lucru se face pentru a putea masura cat de adanc a invadat tegumentul melanomul suspectat si pentru a evita recurenta loco-regionala.

Pentru melanoamele cu grosime mai mare se efectueaza o biopsie a ganglionului santinela pentru a determina daca leziunea a invadat ganglionii limfatici invecinati. Un colorant albastru sau alta substanta radioactiva este injectata la nivelul melanomului, iar aceasta dreneaza prin sistemul circulator limfatic spre ganglionii limfatici regionali. Primul ganglion limfatic la care ajunge substanta respectiva este indepartat si analizat pentru a se vedea daca contine melanocite maligne.
Daca nodulul este pozitiv, intregul sistem limfatic regional este investigat si toti nodulii cancerosi sunt identificati si indepartati. Daca primul ganglion este negativ, probabilitatea ca restul ganglionilor limfatici sa fie infiltrati este mica.

De retinut! Pacientii care au dezvoltat un melanom sunt supusi riscului de a dezvolta un alt melanom subsecvent, in timp ce alti pacienti pot dezvolta metastaze ale melanomului initial. Din acest motiv, toti pacientii cu melanom necesita urmarire regulata, intervalul fiind determinat de stadiul bolii, istoricul medical si factorii aditionali de risc.

Material realizat cu ajutorul informatiilor oferite de Societatea Romana de Dermatologie.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Agapie Costinel pe 30 Dec 2015, 00:16
    alunite

    Ati putea va rog sa-mi spuneti daca am un risc de cancer,am trei alunite aproape cat un bob de mazare,una la tampla langa ureche ,una la spate si una la gat,de multe ori era sa ma lovesc la ele si la altele mai mici ,pare a fi inevitabil sa nu ma lovesc,azi ma-am tuns si ma taiat putin cu briceagul ,nu era nicio urma ,aluna era in regula dar simteam o arsura de parca ar curge ceva dar nu era nimic,poate doar ma taiat putin ,sper,credeti ca am un risc de cancer?Va rog spuneti-mi

    0
    0

  • predaiuliana pe 24 Iun 2014, 17:38
    alunite

    am 46 de ani ,side vreo 5 ani imi tot ies alunite sub brat sunt la culoare cum este pielea mai multe persoane miau zis ca sunt din cauza colesterolului nu sunt dureroase dar estetic sunt urite ca au esit 2 3 intrun loc.as dori sa imi spuneti ce trebuie sa fac,se pot opera arde etc.va multumesc astept raspuns ,se pot trata si acasa cu ceva din farmacie .ajutatima va multumesc.

    17
    5

  • robert pe 14 Iul 2013, 02:54
    alunita

    Buna ziua varog frumos sa imi raspundeti am 14 ani si fuemz chiar daca stiu ca nu e bine de vreo 3 luni si nu sti usigur daca era alunita era un punct negru pe deget si din greseala mam ars cu tigara fix pe el si am dat cu putina apa si am dat dupa cu degetu si sa dus acum mi-a ramas dekat arsura de la deget pe ea vreau sa stiu daca cumva era alunita ca nu am obs prea bine pana acu dekat asa .. era cumva alunita si cum imi dau seama de consecinte

    12
    3

  • madalina pe 17 Feb 2013, 22:36
    alunita

    buna as vrea sa ma lamuriti si pe mine cu un raspuns,am o alunita umpic cam mare sub bratul stang,o am de cand ma stiu, de la o perioada incoce simt uneori o lejera durere este ceva grav,ce ati putea sa ma sfatuiti?? va multumesc :)

    21
    13

  • bogdan pe 27 Dec 2010, 17:16
    alunita mare

    buna ziua as vrea sa stiu si eu despre alunita pe care o am in zona fetei , o am de cand m-am nascut , as vrea sa fac un control , alunita este ca o maslina

    36
    10

  • RODICA pe 15 Iun 2010, 21:06
    alunita rosie

    buna, am ceva ca o alunita sub piele pe brat ,la inceput acum doi ani a fost un punct mic rosu sangeiu ,nu am dat importanta pentru ca am multe alunite pe corp, acum ajuns maricica si grasuta ,ca cat catranul de la batul de chibrit, parca este o punguta cu sange ,am fost la medicul dermatalog si mi-a spus ca este o ulceratie si se soate numai cu laser, nu ma doara ,nu ma ustura, in schimb creste.Este periculos, singura spolutie este laserul?Multumesc.

    19
    11

  • Catalina pe 11 Iun 2010, 21:53
    Alunite

    Chiar acum 10 min din greseala mi-am taiat alunita.....a inceput sa curga putin sange...nici macar o picatura....acum dupa ce s-a potolit sangerarea se vede un punctulet mic maro sau rosu...nu vad prea bine....sa fie inca sange sau deja cancerul de piele a inceput sa lucreze....va rog sa imi raspundeti...multumesc!

    27
    3

  • Elena pe 1 Iun 2009, 18:37
    raspuns la intrebarea de mai sus(alunite)

    Poti sa iti dai seama daca a fost o alunita periculoasa doar daca te trimite medicul dermatolog la chirurg sa o scoti.Dupa ce este scoasa alunita atunci aceasta merge la un laborator pentru analize.Numai din analizele acelea poti sa iti dai seama daca a fost cancerigena sau nu.Indiferent daca a fost sau nu,ai scapat de cancer,daca acesta nu a fost in stare avansata.

    15
    14

  • Ani Costin pe 28 Mai 2009, 13:52
    Alunite

    Imi puteti spune va rog de la ce varsta ar trebui sa ne ingrijoreze starea alunitelor?Am o nepotica de 1.8 ani, care are pe abdomen ( in zona coastelor) o alunita de marimea unui bob de mazare, chiar putin mai mare, de culoare rosu aprins; la nastere era doar un punct, dar a crescut pana acum.Parintii refuza sa o duca la dermatolog deoarece considera ca este un semn din nastere( urmare a faptului ca mama a furat cirese in timpul sarcinii); nici medicul de famile nu a considerat a fi o problema. Poate aceasta sa fie o alunita periculoasa? Va multumesc.

    10
    8

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod