Boli agravate de expunerea la soare

De secole oamenii s-au bazat pe helioterapie (terapia prin soare) pentru a trata o gama intreaga de afectiuni, incepand de la cele de piele si terminand cu cele de ordin psihic, cum ar fi depresia. Bineinteles ca, pe langa efectele benefice incontestabile ale soarelui asupra sanatatii, exista si reversul medaliei. In cele ce urmeaza ne vom referi la cateva din cele mai comune afectiuni in care soarele joaca rol de factor declansator sau agravant.

De secole oamenii s-au bazat pe helioterapie (terapia prin soare) pentru a trata o gama intreaga de afectiuni, incepand de la cele de piele si terminand cu cele de ordin psihic, cum ar fi depresia.

 

Bineinteles ca, pe langa efectele benefice incontestabile ale soarelui asupra sanatatii, exista si reversul medaliei. In cele ce urmeaza ne vom referi la cateva din cele mai comune afectiuni in care soarele joaca rol de factor declansator sau agravant.

 

Boli agravate de expunerea la soare: Lupusul eritematos sistemic


Lupusul eritematos sistemic sau LES, este o boala cronica ce se manifesta prin inflamatie, durere si leziuni ale tesuturilor din intregul organism. Lupusul este o boala autoimuna, in care sistemul imunitar al bolnavului nu reuseste sa faca diferenta intre tesuturile proprii si intrusi, atacandu-le.
Lupusul eritematos sistemic afecteaza rinichii, inima, plamanii si celulele sanguine.

Expunerea la soare si in special la ultraviolete B, este cunoscuta ca fiind unul din factorii declansatori sau agravanti in aparitia leziunilor cutanate atat in cazul lupusului eritematos sistemic, cat mai ales in cazul formei de boala limitata la piele, lupusul cutanat cronic. Daca in forma sistemica leziunile cutanate se remit fara urme vizibile, lupusul cutanat se vindeca cu cicatrici atrofice.

Porfiria cutanata tardiva


Porfiria cutanata tardiva reprezinta un termen care curpinde un grup de afectiuni in care activitatea enzimei de sinteza a hemului, uroporfinogen decarboxilaza, este deficienta. Clinic apare veziculizare si petesii pe brate, maini si fata.
In timp se observa hipertricoza, decolorarea urinii, pigmentarea fetei de tip melasma, alopecie cicatriciala si leziuni similare scleredemului. Semnele si simptomele sunt limitate in principal la nivelul pielii si se agraveaza pe parcursul verii. La nivelul zonelor expuse la soare, cum sunt bratele, fata si fetele dorsale ale mainilor, apar vezicule si bule, care dupa un timp formeaza cruste si se vindeca foarte greu, cu cicatrici. Evitarea soarelui este principala profilaxie a fotosensibilitatii.

Boli agravate de expunerea la soare: Psoriazisul


In ceea ce priveste soarele, in cazul psoriazisului se aplica principiul "mai putin inseamna mai mult". Deoarece ultravioletele incetinesc procesul de innoire a celulelor pielii, dozele moderate de soare aduc beneficii semnificative in cazul majoritatii pacientilor cu psoriazis.
Un interval de aproximativ 20 de minute este suficient pentru ca soarele sa-si exercite efectele benefice, iar pentru orice expunere cu o durata mai lunga trebuie folosit un produs cu spf, deoarece arsurile solare pot inrautati boala. Exista totusi si un procent de pacienti care sufera o agravare a aspectului si simptomelor de psoriazis in timpul verii si dupa expunerea la soare in general.

Rozaceea


Rozaceea este o afectiune foarte frecventa in populatie ce se caracterizeaza in principal prin aparitia unor zone eritematoase localizate la nivelul fetei, alaturi de o serie de alte semne clinice ce includ telangiectaziile si eruptiile papulo-pustuloase inflamatorii. Boala are caracter ciclic: se acutizeaza pentru cateva saptamani, apoi simptomele se remit (fara sa dispara complet, insa), apoi procesul se reia.

Cel mai important factor declansator al episoadelor acute este expunerea la soare, care produce accentuarea eritemului facial si a simptomatologiei de insotire: intepaturi, senzatie de arsura si piele care tine.
De aceea, atat vara, cat si iarna, un ecran solar cu spf de minim 15 este de nelipsit. Alti factori care pot inrautati afectiunea si care trebuie evitati sunt reprezentati de condimente, alcool, bauturile fierbinti si variatiile bruste de temperatura.