Ingredientul incriminat este tocmai orzul, dupa cum este precizat in studiul publicat in Archives of Dermatology. Iar cantitatea care este riscanta pentru femei si pentru persoanele care au psoriazis este de 5 beri pe saptamana, potrivit specialistilor de la Harvard Medical School care au realizat cercetarea.
Dupa un studiu realizat pe un esantion de 82.000 de femei cu varste cuprinse intre 27 si 44 de ani, monitorizate intre anii 1991-2005, oamenii de stiinta au constatat ca 5 beri pe saptamana dubleaza riscul de a dezvolta psoriazis in cazul persoanelor de sex feminin. Se pare ca berea fara alcool, vinul si bauturile spirtoase nu maresc acest risc, scrie BBC News Online.
Medicii de la Harvard Medical School recomanda femeilor cu risc de a dezvolta boala sa evite consumul de bere pe cat posibil, deoarece s-a demonstrat ca persoanele cu psoriazis au o sensibilitate la gluten. Iar specialistii au incriminat orzul folosit in procesul de fermentare a berii ca fiind un factor de risc pentru psoriazis, din cauza continutul sau de gluten.
2% dintre romani sufera de psoriazis
Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente patologii cutanate si afecteaza 2% dintre romani, sustin dermatologii. "Boala are o evolutie lenta si pe o perioada lunga de timp, fiind genetica, dar fara sa fie contagioasa. Daca ai o gena si intalneste factorii favorizanti se declanseaza un puseu al bolii. Pacientul cu psoriazis are cel putin o gena din cele noua cunoscute pana in prezent de psoriazis", explica prof. dr. Calin Giurcaneanu, seful sectiei de dermatologie a Spitalului Universitar Elias din Bucuresti. Printre factorii favorizanti se numare
- stresul neuropsihic;
- infectii virale sau bacteriene;
- traumatizarea unei zone;
- anumite medicamente;
- fumatul.
Este o afectiune care afecteaza in egala masura barbatii si femeile, iar debutul bolii survine cel mai adesea intre 15 - 20 de ani. "Al doilea varf de debut poate sa survina intre 50 - 55 de ani, al treilea fiind in copilarie in general intre 8 - 10 ani. Cu toate acestea exista si cazuri raportate de la nastere sau la o varsta extrem de inaintata", adauga prof. dr. Calin Giurcaneanu.
Boala are mai multe forme de manifestare, insa cea mai frecventa forma este psoriazisul in placi (numit si psoriazis vulgar) care reprezinta 80% dintre cazuri. Placile de psoriazis sunt portiuni de piele ingrosata, rosie, inflamata, acoperite cu scuame alb-argintii. Ele pot fi pruriginoase si dureroase si pot aparea in orice regiune a corpului.
Potrivit specialistului, cele mai afectate regiuni ale corpului sunt coatele si genunchii, palma si talpa, zona lombara, scalpul (la liziera liniei de par), ombilicul, mucoasele, axilele, organele genitale si unghiile. Prezenta puseurilor pe fata se intalneste destul de rar.
Psoriazis-ul, o boala fara tratament
Portrivit medicilor, in prezent nu avem tratamente care sa vindece psoriazis-ul, ci doar eruptia. Exista trei tipuri de terapii: terapia locala, fototerapia si terapia sistemica. Un tratament nou care se poate efectua si la noi in tara este cu agenti terapeutici biologici. Acest tip de tratament se poate efectua gratuit la noi in tara, in cadrul unui program national de tratament, daca celelalte terapii nu functioneaza si pacientul nu are tuberculoza, o infectie severa sau insuficienta cardiaca.
Posteaza comentariu