© Copyright:
Aluniţele: 10 motive pentru care trebuie tratate cu atenţie
- Diagnosticul precoce salveaza vieţi! Examinarea atentă, personală și regulată, completată eventual cu poze periodice comparative reprezintă primul pas care nu este dificil și nu ne costă nimic. Trebuie să vă concentrați asupra tuturor alunitelor, inclusiv cele roșii sau de culoarea pielii și să le urmăriți pe cele cu formă neregulată și culoare variabilă care iși schimba forma, culoarea, conturul, dimensiunile, alunițele care sangerează chiar și fără a fi traumatizate. Daca aveţi dubii, cel mai bine este să vă adresați dermatologului pentru examinare și dermatoscopie. In acest fel o să stabiliți un “status bazal” de la care să începeți activitatea de urmărire personală.
- Rata de supraviețuire la 10 ani a pacienților diagnosticați cu melanom în stadiul 1A este de 95% iar a celor in stadiul IV de 10-15% (www.cancer.org)
- Sunt dovezi clare că persoanele cu multe alunițe atipice au risc mai crescut de a dezvolta melanom. În aceste cazuri, cartografierea (molemapping) alunițelor de către dermatolog este o investigație foarte utilă.
Cu alte cuvinte, ar trebui să trecem peste idei preconcepute, să realizăm că sănătatea noastră este pe primul loc și că “paza bună trece primejdia rea”. Examinați-vă alunițele, în special dacă sunt în număr mare și dacă aveți dubii adresați-vă medicului dermatolog. Nu uitați că o cremă fotoprotectoare de calitate o să blocheze din razele UV dăunătoare dar nu în totalitate, aşa că evitați expunerea îndelungată la soare, mai ales la ore de vârf.
Material realizat de Dr. Laurenţiu Vlădău, Medic Specialist Dermatolog în cadrul campaniei de informare și creștere a respectului de sine a femeilor ”Frumusețea la 40 de ani”, proiect derulat în perioada martie 2015 – februarie 2016 de Russenart Communications în parteneriat cu Hebra Dermatologie, Pirifan Distribution, Metamorphosis Center, Jolidon, Beauty Boutique și pictorul Daniel Bulimar-Henciu.
Posteaza comentariu