Cunoscută şi ca boala Verneuil, pyoderma fistulans significa sau acnee inversată, hidradenita supurativă este o boală cutanată care afectează regiunile bogate în glande sudoripare sau sebacee, cum ar fi axilele, sânii, feţele interne ale coapselor şi regiunea ano-genitală.
Apare mai des la femei
Vârsta de debut variază între pubertate şi climacteriu, afectând toate rasele, dar cu precădere sexul feminin. S-a observat că afecţiunea se transmite în mod frecvent de la mamă la fiică, iar în respectivele familii există un istoric de acnee nodulo-chistica, hidradenita supurativa sau asocierea celor două.
Din ce cauză apare?
Cauza afecţiunii este încă necunoscută, dar sunt factori care favorizează apariţia leziunilor: obezitatea, perspiraţia, modificările hormonale (cum este ciclul menstrual la femei), umiditatea, căldura, fricţiunea (datorită hainelor), predispoziţia genetică la acnee, ocluzia foliculara a regiunilor apocrine, infecţiile bacteriene secundare.
Simptome
Leziunea iniţială este un nodul/abces inflamator, intens eritematos şi foarte dureros, care se poate remite spontan sau poate persista ani de zile, culminând cu evacuarea de material purulent sau seropurulent, lăsând în urmă răni care se vindecă foarte greu. Leziunea poate apărea repetat în acelaşi loc. Frecvent, leziunile sunt multiple. Este caracteristică prezenţa comedoanelor închise (puncte negre), chiar în absenţa leziunilor active. Rareori, se poate complica cu limfedem al membrului afectat.
Lozalizările de elecţie sunt axilele, regiunea mamară şi zonă ano-genitală, de obicei bilateral. Afecţiunea poate implica şi toracele posterior, fesele, perineul, inclusiv scrotul sau vulvă şi chiar scalpul (sub denumirea de perifoliculită cicatrizanta).
Se poate asocia cu acnee chistica, sinus pilonidal şi obezitate.
Cum evoluează boala?
Severitatea bolii variază considerabil. Mulţi pacienţi au forme uşoare, cu noduli inflamatori dureroşi recurenţi, care se remit spontan. Afecţiunea prezintă o remisie spontană odată cu avansarea în vârstă, de obicei după 35 de ani. Există însă şi pacienţi la care boala este progresivă, cu morbiditate marcată legată de durerea cronică, sinusurile trenante şi apariţia de cicatrici cu restrângerea mobilităţii.
Ce opţiuni de tratament ai?
Hidradenita supurativă nu este numai o infecţie, iar tratamentul antibiotic sistemic este numai o parte a tratamentului. Leziunile dureroase active vor beneficia de corticosteroizi injectaţi intralezional. În cazul abceselor, aceste injecţii vor fi urmate de incizie şi drenaj.
Afecţiunea uşoară poate fi tratată cu antibiotice pe cale generală (eritromicină, tetraciclină, minociclina) şi poate dură săptămâni, în general până la remisiunea leziunilor. Dacă durerea şi inflamaţia sunt severe se pot adăuga corticosteroizi în cura scurtă (prednison timp de 14 zile). Isotretinoinul oral nu este eficient în formele severe, dar este foarte util în boala incipientă pentru a preveni ocluzia foliculară.
Tratamentul chirurgical constă în incizia şi drenarea abceselor acute sau în îndepărtarea nodulilor fibroşi sau a tracturilor sinuoase.