Probleme cu acneea

Acneea chistică: cum se manifestă și cum se tratează

Acneea chistică este considerată una dintre cele mai grave forme de acnee. Se tratează cu antibiotice, laser sau lumină albastră? Află cele mai bune sfaturi oferite de un medic!

Acneea chistică, o formă mai rară de acnee vulgară, este o afecțiune specifică tinerilor, care apare în special pe fondul schimbărilor hormonale specifice pubertății. Terapiile moderne – cu laser sau cu lumină albastră – urmăreasc eradicarea bacteriilor responsabile de apariția acneei, ștergerea cicatricilor post-acnee, precum și eliminarea problemelor asociate – exces de sebum sau pori dilatați.


Cum se manifestă acneea chistică?


Acneea chistică este o formă de acnee asemănătoare acneei vulgare, cu diferența că în acest caz, predomină chisturile, nu comedoanele (punctele negre), pustulele și nodulii. Ca și acneea tipică, acneea chistică se dezvoltă pe un teren seboreic, care favorizează formarea de chisturi mici, multiple, care reprezintă mici cavități de formă ovală sau rotundă acoperite de piele normală  aparent, având un conținut lichid.
Acestea sunt, de altfel, singurele leziuni ale acneei chistice. „Aceste chisturi pot dispărea spontan, se pot evacua la suprafață sau pot persista timp îndelungat – caz în care este necesară  îndepărtarea  conținutului prin incizie chirurgicală. Rămân, rezidual, diverse cicatrici de forme și mărimi variabile, de multe ori inestetice, pe care le putem ameliora sau chiar vindeca grație terapiilor de ultimă generație, minim-invazive”, a declarat Dr. Ioana Constanța Chebac, medic primar dermato-venerologie, doctor în științe medicale, în cadrul clinicilor Bioderm, din București.


Excesul de sebum sau tulburările endocrine, principalele cauze


Acneea chistică apare, de regulă, la tinerii între 14 și 18 ani, de multe ori, chiar și peste această vârstă, pe un teren seboreic sau în cadrul unor tulburări endocrine produse de pubertate, ca urmare a creșterii secreției de hormoni androgeni. Bacteria responsabilă de apariția acneei chistice (stafilococ, corynebacterium acnes, de exemplu) se dezvoltă pe fondul secreției de sebum.

Îngrijirea tenului cu acnee chistică este aceeași ca și în cazul altor tipuri de acnee. „Se recomandă o igienă serioasă a tenului, prin folosirea de geluri și săpunuri care reduc secreția de sebum, urmată de aplicarea de loţiuni cu antibiotic și substanțe antiseboreice”, adaugă medicul Ioana Chebac.


Acneea, „ștearsă” cu lumină albastră


Tratamentul acneei este un proces foarte complex, în general, care se poate efectua cu succes numai sub îndrumarea medicului dermatolog. Terapiile propuse urmăresc, de obicei: reducerea inflamației, eliminarea bacteriei responsabile de apariția acneeei, îndepărtarea cicatricilor și  micșorarea porilor dilatați.
Tratamentul acneei chistice este atât chirurgical, clasic, prin incizie, cât și non-invaziv, cu ajutorul terapiilor moderne cu laser sau fototerapie (terapie cu lumină):
  • Terapia Clear light cu lumină albastră, recomandată în acneea comedoniană, chistică;
  • Terapia cu lumină albastră Omnilux Blue, pentru acnee moderată și severă;
  • Terapia cu lumină albastră BLU-U, pentru acneea ușoară;
  • Laser CO2, Laser fractional, Laser Erbium, microdermabraziunea Silk Peel cu diferite substanțe (acid salicilic, acid kojic etc.) pentru reducerea sau îndepărtarea cicatricilor, ridurilor și a porilor dilatați, precum și în tratamentul acneei în timpul sarcinii.

Terapia cu lumină albastră este o alternativă extrem de sigură și eficientă la tratamentele clasice pentru eradicarea microbului care provoacă acneea.
Cum acționează? Lumina albastră pătrunde în tegument la o distanţă de aproximativ 2 mm, unde curăță microbii responsabili de apariția acneei, fără a afecta însă ţesuturile normale. Lungimea de undă este controlată, nu produce un efect termic local şi nu cauzează nici o senzaţie de disconfort sau durere pacientului. Foarte important, terapia cu lumină albastră nu emite radiaţii ultraviolete (UV), dăunătoare pielii.