9 mituri despre acnee

Este bine sau rău să tratezi acneea acasă? Află dacă ceea ce ştiai despre acnee este adevărat sau fals! Verifică şi informează-te corect ca să te îngrijeşti corect de această problemă.

Este bine sau rău să tratezi acneea acasă? Află dacă ceea ce ştiai despre acnee este adevărat sau fals! Verifică şi informează-te corect ca să te îngrijeşti corect de această problemă.

 

1. Acneea este cauzată de igiena necorespunzătoare a tenului

FALS. Erupţiile acneice nu sunt cauzate de murdăria acumulată la nivelul tenului. Este vorba de combinaţia de bacterii, celule moarte şi sebum secretat în exces care obstruează porii, ducând astfel la apariţia punctelor negre. Acestea nu reprezintă praf, ci este culoarea celulelor moarte!

 

2. Stresul agravează acneea

ADEVĂRAT. De fapt, este vorba de acţiunea indirectă a stresului, care stimulează descărcarea anumitor hormoni, care la rândul lor pot agrava leziunile acneice. Totuşi, nu este vorba de stresul de zi cu zi, ci de evenimentele care presupun un stres deosebit.

 

3. Acneea poate fi tratată prin curăţarea mai frecventă a feţei

ADEVĂRAT şi FALS. Igiena corespunzătoare zilnică este absolut necesară în acnee, pentru a îndepărta sebumul excesiv şi impurităţile care sufocă porii. Însă este suficientă curăţarea de două ori pe zi, cu un produs blând. Utilizarea prea frecvenţă de produse agresive sau frecarea energică a pielii în scopul unei curăţiri cât mai temeinice nu face decât să irite şi mai mult un ten deja sensibil, agravând problemele existente.

 

4. Stoarcerea coşurilor este cea mai bună metodă de a scăpa de ele

FALS. Exprimarea conţinutului comedoanelor prin aplicarea de presiune la nivelul lor, indiferent că este făcută acasă sau de către cosmeticiană, nu face altceva decât să producă o rană la nivelul pielii sau, în cazuri mai nefericite, chiar o cicatrice. Există şi cazuri severe, în care stoarcerea coşurilor determină răspândirea infecţiei în zonele învecinate.

Deci, una din regulile de bază în acnee, care nu vor fi niciodată spuse prea des, este că la coşuri nu se umblă! Storcându-le, nu le grăbim vindecarea, ci în contra, creăm premisele întreţinerii infecţiei.

 

5. Acneea apare numai la adolescenţi

FALS. Contrar părerii generale, acneea poate apărea şi la vârstă adultă, aproximativ 15% din persoanele peste 30 de ani suferind de această afecţiune. Într-adevăr, acneea este mult mai frecvenţă la adolescenţi, datorită shimbarilor hormonale specifice acestei vârste.

 

6. Acneea rozacee este sinonimă cu acneea

FALS. Deşi denumirea este înşelătoare, acneea rozacee şi acneea vulgară sunt două afecţiuni complet diferite care necesită tratamente diferite, chiar dacă de multe ori arată similar.

 

7. Soarele poate vindecă acneea

ADEVĂRAT şi FALS. Pe termen scurt expunerea limitată la soare poate ameliora şi chiar provocă dispariţia leziunilor de acnee. Expunerea intempestivă însă nu poate face decât să stimuleze suplimentar glandele sebacee, care vor produce şi mai mult sebum, care la rândul lui va provocă sau va înrăutăţi erupţia acneică.

 

8. Ciocolata şi alte alimente agravează acneea

ADEVĂRAT şi FALS. Nu există studii care să confirme faptul că ciocolată sau anumite alimente au legătură cu evoluţia acneei, însă există persoane care au observat în cazul lor o legătură între alimentaţie şi leziunile acneice. Dacă sunt alimente care ai observat că îţi agravează acneea, cea mai bună abordare este evitarea lor, însă nu există un sfat universal valabil în acest sens. 

 

9. Machiajul provoacă sau înrăutăţeşte acneea

FALS. Tenurile tinere arată superb şi fără machiaj.

Însă dacă îţi place să te machiezi, ai grijă să alegi produsele care sunt etichetate că fiind noncomedogene şi hipoalergenice. Există şi produse de machiaj special formulate pentru a trata acneea, care conţin ingrediente că bezoil peroxid sau acid salicilic.