8 motive pentru care pielea ta este tot mai palidă

O piele palidă, albă ca hârtia, nu ca porțelanul precum în povești, nu este numai o sursă de disconfort la nivel estetic, dar și o cauză comună de îngrijorare din punct de vedere medical. Deși nu e necesar să cauți ajutorul medicului dacă ești palidă de când te știi și nu prezinți alte simptome de boală, există și situații în care paloarea poate constitui o problemă.

Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos! Află de ce pielea ta devine mai palidă și descoperă când trebuie neapărat să te adresezi de urgență medicului tău!

8 motive care explică paloarea pielii: când trebuie să te îngrijorezi


Dacă ai fost dintotdeauna palidă, dar ai o stare de sănătate bună, nu ar trebui să îți faci probleme. Însă când paloarea a devenit mai accentuată recent, poate fi vorba despre una dintre afecțiunile de mai jos. Vezi la ce ne referim!

Anemie.
În general, pielea este mai palidă din cauza faptului că celulele roșii din apropierea sa nu conțin suficientă hemoglobină, proteina care transportă oxigenul. Practic, anemia este seria de afecțiuni care împiedică dezvoltarea celulelor roșii sănătoase. Cel mai frecvent întâlnit tip de anemie este anemia feriprivă.

Infecții. O varietate de infecții pot cauza paloarea pielii, dar cea mai comună este sepsisul, ce are loc atunci când bacteriile ajung în circuitul sanguin, situație în care trebuie neapărat să consulți doctorul.
Alte infecții care îți pot face pielea să arate palidă sunt gripa sau răceala, febra sau unele infecții respiratorii.

Sângerări. Pielea va fi din de în ce mai palidă pe măsură ce pierzi mai mult sânge. Alarmante sunt mai ales menstruațiile abundente, hemoragia postpartum, hemoragiile gastro-intestinale, hemoragiile interne de după o traumă sau în urma unei operații. În oricare dintre aceste cazuri trebuie să consulți de urgență medicul.

Deficiențe de vitamine. În principal, deficiența de vitamina B12 este cea care determină paloarea pielii.
De vină poate fi nu neapărat alimentația deficitară, cât incapacitatea corpului de a absorbi nutrientul. În orice caz, ar trebui să faci o vizită medicului tău.
Oboseala. Deși doctorii nu au reușit să își explice complet fenomenul, se pare că oboseala poate determina pielea să devină palidă.
Probleme de respirație. Atunci când nu respiri corect, corpul nu primește suficient oxigen, astfel fiind explicată paloarea pielii. Este cazul infecțiilor respiratorii, al cancerului la plămâni, dar și al astmului sau al șocului anafilactic.

Unele boli genetice.
În unele cazuri, paloarea este înscrisă în chiar codul tău genetic, fiind afectat modul în care se dezvoltă globulele roșii. Un astfel de exemplu este Glucozo-6-fosfat-dehidrogenaza (G6-PDH) sau deficitul eritrocitar de G-6-PD, o afecțiune ereditară prezentă în general la bărbați. Citește continuarea pe divahair.ro!