Dar cercetătorii descoperă tot mai des lucruri noi care ne pot ajuta să ne protejăm mai bine de efectele nocive ale razelor solare și, în special, de cancerul de piele provocat de acestea. Iată opt lucruri pe care ar trebui să le știi despre cancerul de piele:
Turmericul și cofeina pot reduce riscul de cancer de piele
În cadrul unui studiu care a inclus peste 100.000 de persoane, cercetătorii au descoperit că cei care beau mai multe băuturi cu cofeină au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer cu celule bazale, cel mai frecvent tip de cancer de piele. Iar potrivit Asociației Americane pentru Studiul Cancerului, studiile au demonstrat că curcumina, un ingredient activ din turmeric cu proprietăți antioxidante, are efecte anticancerigene. Aceasta poate preveni și încetini dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul pielii și sânilor.
SPF 100 nu înseamnă protecție 100% împotriva razelor solare
Produsele care au specifiat un factor de protecție SPF 100 nu blochează 100% din razele soarelui care cauzează apariția cancerului de piele. Pot bloca aproximativ 98% din raze dacă este aplicat corect.
Nu ar trebui să te lași păcălit de numărul SPF. Oamenii fac greșeala de a considera un produs cu SPF mare ca fiind mult mai sigur, și prin urmare aplică mai rar. Dar oricare număr SPF ai alege, peste 30, vei beneficia de o protecție de aproximativ 95% împotriva razelor UV. Indiferent ce factor SPF are produsul pe care îl folosești, acesta te va proteja numai dacă aplici o cantitate cât un păhărel de shot pentru tot corpul, o dată la două ore.Cancerul de piele apare mai des pe partea stângă a corpului
Cancerul de piele la nivelul feței și ridarea tenului apar predominant pe partea stângă a feței din cauza poziției de condus, în țările în care volanul este pe stânga. Lumina UV pătrunde prin geam chiar și când este înnorat sau ninge. O regulă esențială: aplică întotdeauna cremă cu SPF, chiar dacă vei sta în mașină.
O tunsoare îți poate salva viața
Cancerul de piele poate apărea pe orice zonă a corpului, inclusiv pe pielea capului, pe urechi, în zona genitală, pe tălpi, între degete, sub unghii și în zone care de cele mai multe ori nu sunt verificate. Iar în aceste cazuri cancerul de piele este mai agresiv, pentru că este de obicei diagnosticat târziu.
Tocmai de aceea, atunci când te tunzi, roagă-ți hairstilistul să-ți verifice scalpul pentru a depista eventualele alunițe, pete, zone decolorate sau cu formă neregulată care ar putea să apară pe piele. Acest gest simplu poate salva vieți.Există și raze UVC
Cu toții am auzit de raze UVA și UVB. Dar razele UVC sunt mai puțin cunoscute. Acestea sunt radiații cu undă scurtă, care sunt filtrate în mare parte de atmosferă și în mod normal nu ajung pe pământ. Dar din cauza subțierii stratului de ozon, întrăm în contact tot mai mult cu razele UVC. Legătura dintre UVC și cancerul de piele nu este prea bine cunoscută, dar se știe că aceste raze provoacă înroșirea și iritarea pielii. Pentru a te proteja de razele UVC, folosește produse de protecție solară pe bază de minerale, care conțin dioxid de titatn și/sau oxid de zinc.
O singură ședință de bronzare la solar îți crește riscul de melanom cu 20%
Gândește-te la solarul pentru bronzat ca la o cutie care cauzează cancer. Studiile au arătat că în ultimii 40 de ani, rata dezvoltării cancerului de piele potențial mortal din cauza solarelor cosmetice a crescut cu 800% în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani.
Pentru a te feri de această statistică șocantă, fie accepți faptul că ai pielea albă, fie folosești creme autobronzante.Modificările celulare continuă și după expunerea la soare
Noi cercetări efectuate la Universitatea Yale au arătat că degradarea celulară continuă și la patru ore după expunerea la soare, deși se credea inițial că degradarea AND-ului celular se întâmplă numai în timpul expunerii. Pe baza acestor descoperiri, se recomandă folosirea antioxidanților sau cremelor de protecție și seara. Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți ar putea fi o soluție pentru stoparea degradării celulare după ce ai petrecut timp la soare. Ceaiul verde, ciocolata neagră, fructele de pădure sau goji sunt numai câteva dintre alimentele bogate în antioxidanți.
Melanomul nu este întotdeauna maro
Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele, care afectează celulele pielii care produc pigmentul cunoscut ca melanină. Dacă ai văzut pe internet imagini cu alunițe sau pete cu formă neregulată, de culoare maronie, trebuie să știi că acest tip de cancer poate lua numeroase forme.
Orice modificare la nivelul pielii ar trebui să fie verificată de medicul dermatolog. Melanomul poate fi roz, mov, roșu, de culoarea pielii, maro, plat, proeminent, neted, neregulat și oricare altă formă. De aceea, orice punct, pată sau zonă de pe piele care îți ridică suspiciuni ar trebui să fie văzută de medic. Atunci când este depistat la timp, înainte de a se fi extins în nodulii limfatici sau de a fi produs metastaze la alte organe, șansele de supraviețuire sunt de 90 la sută.
Posteaza comentariu