Cauţi o cremă de faţă care să îţi hrănească tenul, să-i redea strălucirea şi elasticitatea? Mare atenţie atunci când alegi crema, deoarece există ingrediente care pot să îţi facă mai mult rău decât bine.
Ingredientele la care face referire dr. Robert Morse în cartea sa "Să trăim sănătos fără toxine" au numeroase efecte nedorite despre care nu se spun foarte multe lucruri. Iată care sunt acestea!
1. Propilen glicol
Se găseşte în: fond de ten, loţiuni, deodorante, apă de gură, pastă de dinţi, produse pentru îngrijirea părului, cremă de ras.
Provoacă: iritaţii cutanate, inflamaţii şi afecţiuni dermatologice.
2. EDTA (acid tetra-acetic de amino-etilenă)
Se găseşte în: dizolvanţi şi produse spumante de igienă personală care formează spumă (spumant de baie, gel de duş, şampon, săpun şi produse de curăţare a tenului).
Provoacă: tulburări hormonale, cancer renal, cancer hepatic, afecţiuni dermatologice, renale şi intestinale.
3. Ulei mineral şi derivatele sale
Se găsesc: aproape toate produsele cosmetice, fiind un ingredient din petrol.
Provoacă: îmbătrânirea prematură a pielii, distruge bariera imunitară naturală a pielii (inhibându-i capacitatea de a respira şi de a absorbi substanţele necesare hidratării), afectează capacitatea pielii de a elimina toxinele, favorizează apariţia acneei şi a altor boli dermatologice.
Cum îl găseşti trecut pe lista cu ingrediente: mineral oil, paraffin, petrolatum, vaselina.
4. Parfumurile sintetice şi coloranţii
Se găsesc în: majoritatea produselor de înrgijire corporală.
Provoacă: alergii, sunt cancerigene şi afectează sistemul nervos, potrivit informaţiilor oferite de Cosmetic Data Base. Cum le găseşti trecute pe lista cu ingrediente: fragrance/parfum, FD&C sau D&C urmate de o culoare şi un număr.
5. Lauret de sodiu şi/sau lauril sulfat (SLES/SLS)
Se găseşte în: apa de gură, şampoane, spumant de baie, produse pentru curăţarea tenului, cremă/gel de cărbierit, pastă de dinţi, gel de duş, detergenţi, soluţii pentru spălarea maşinilor, produse cosmetice.
Provoacă: iritaţii cutanate/afecţiuni dermatologice, hepatice, renale, pulmonare şi pancreatice. De asemenea, poate afecta sistemul nervos şi cerebral.
Reţete naturale de preparat acasă
Dacă ai probleme cu tenul este recomandat să eviţi substanţele agresive din creme, deoarece pot să îţi agraveze situaţia. Alege variantele cât mai naturale, fără parabeni, ftalaţi şi alţi aditivi care nu fac decât să înrăutăţească problemele tenului.
Găseşti AICI câteva reţete uşoare ca să-ţi faci unt de corp, cremă exfoliantă, cremă antirid şi cremă de mâini, doar cu ingrediente naturale. Dacă vrei să ştii mai multe despre unturile şi uleiurile naturale (unt de shea, unt de cacao, unt de cocos, ulei de avocado, măsline sau migdale dulci) care hidratează pielea şi nu conţin aditivi, citeşte AICI.
Comentarii (13)
Fetelor, e inutil de discutat despre cremele ,,din comert''. Marele concerne merg pe profituri uriase, asa ca nu au interesul sa foloseasca ingredienti naturali, deoarece sunt mai scumpi si perisabili; asa ca totul este SINTETIC; nu stiu daca ati observat, ...persoanele ce folosesc creme din comert (orice marca ar fi ea, cat de scumpa) au tenul cam distrus; e mai bine fara nimic decat asa; alternativa: intoaceti-va la natura, si ve-ti vedea ca tenul isi revine; deci, preparate naturale cu valabilitate scazuta, dar eficiente mai mult ca sigur; Fetelor, pielea ,,nu recunoaste'' ce e ,,sintetic''; nu are in memorie asa ceva...si dupa o perioada, cand chiar nu mai suporta atacul acestor ingredienti cancerigeni- pe bune, apar tot felul de complicatii cutanate (eczeme, urticarii, fel si fel de leziuni, care mai de care mai greu de tratat); uneori chir si medicii sunt depasiti..nu gasesc rezolvarea..ptr ca ,,rezolvarea'' lor sta tot in ,,chimicale''. Optati pentru preparate handmade! Va veti convinge! Un ten frumos sa aveti!
voi ce creme de fata folositi fetelor? mia recomandat o prietena crema de zi nivea visage. Ce parere aveti ati folosit vreuna? EU am 20 ani am tenul mixt,oare crema asta e potrivita pt varsta mea? astept rsp vostru...va multzumesc...
Si eu ma tem de parabeni si alte alea,prin urmare am ales sa folosesc diverse uleiuri naturale presate la rece(argan,migdale,cu extras de morcov) pt.fata,in special seara,caci pt zi ,daca iesim din casa ne treb`e o crema cu SPF.Chiar si pt.corp mi-am luat o lotiune bio si imi amestec cu ulei din germeni de grau care imi lasa o piele extrafina.Iar sampoanele bio nu-s atat de scumpe,se merita. Aveti grija de voi! >:D
lauret de sodiu e chestia care curata, normal ca se gaseste in produsele pentru curatare corporala
Cred ca ar trebui sa te informezi corect, inclusiv in alegerea cosmeticelor potrivite pentru tipul tau de ten
mie unele cosmeticele bio si organice mi-au provocat iritatii, comedoane, nu mi-au facut bine. nimic nu se compara cu cremele estee lauder, clarins sau biotherm. astea sunt cosmetice serioase, dar li se face anti-reclama ca vezi doamne contin parabeni si etc. asta ca sa se cumpere si mizeriile asa zise bio, care contin si alea desigur, tot felul de conservanti, ca altfel ar expira in 5 zile ca iaurtul.
ati uitat de parabeni, conservanti inclusi deja in categoria e-urilor periculoase
In US s-a constituit deja o baza de date atat pt diversele produse cosmetice de pe piata cat si pt elementele toxice. http://www.cosmeticsdatabase.com/ Merita aruncata o privire.
Uleiul mineral nu provoaca acnee dar nici bine nu face Am acasa niste produse de la Eucerin, Vichy si Uriage in care se regasesc aceste ingrediente..:( De aucm ma duc cu listuta la farmacie si imi selectez cu atentie produsele..Multumim
Dupa ce am citit articolul asta nu cred ca imi trebuie nicio facultate de farmacie ca sa inteleg cum actioneaza aceste "E-uri" ale produselor cosmetice. Ai chiar si explicatii! Daca iti este prea greu ca sa faci un efort si sa notezi sau sa te interesezi de fiecare data ce contin produsele care le cumperi- e partea a 2a. Rezultatele se vor vedea in curand pe tenul tau si al tuturor care cumpara fel de fel de produse cosmeticr de la asa numite"firme consacrate"!
@ Daissy Daca iti notezi aceste ingrediente despre care se tot vorbeste iti va fi foarte usor sa eviti produsele respective. Multa bafta! @ Splash Potrivit informatiilor oferite de medicul citat in material (care are peste 30 de ani de practică medicală), uleiul mineral favorizeaza aparitia acneei, deoarece impiedica pielea sa respire si sa elimine toxinele.
Ce sa spun?! Si cand putem invata limba asta ca sa ne descurcam atunci cand citim etichetele? De ce nu reusiti sa vorbiti romaneste, pe intelesul tuturor, n-o sa inteleg niciodata? Va place sa va dati importanti/importante, ati avut nota mare la farmacie sau chimie si doriti sa se vada in aceste articole? Chiar daca e buna intentia, rezultatul, calea aleasa este gresita. Nu cred in ceea ce se spune in articol.
Uleiul mineral nu provoaca acnee. Este un produs necomedogen. Altele-s problemele cu care e asociat, dar nu acneea. Hai sa nu informam gresit lumea, bine?
Posteaza comentariu