Mulţi medici dermatologi susţin că nu există dovezi clare că anumite opţiuni alimentare ar favoriza apariţia acneei, însă multe persoane au observat o agravare a acneei după ce au consumat anumite alimente. Iată care sunt cele mai frecvent pomenite alimente care fac coşuri! Iata care sunt alimentele care pot produce cosuri sau pot agrava acneea.
Dacă până acum nu ai constatat o înrăutăţire a acneei după ce ai consumat ciocolată, fast-food sau alte alimente care pot să facă rău în această situaţie, înseamnă că le poţi consuma în continuare fără nicio grijă. Dar, dacă ai observat că leziunile acneice s-a agravat după ce ai consumat ceva, atunci e timpul să iei măsuri şi să eviţi/limitezi pe cât posibil consumul acelor alimente.
"Nu există studii care să confirme faptul că ciocolată sau anumite alimente au legătură cu evoluţia acneei, însă există persoane care au observat în cazul lor o legătură între alimentaţie şi leziunile acneice. Dacă sunt alimente care ai observat că îţi agravează acneea, cea mai bună abordare este evitarea lor, însă nu există un sfat universal valabil în acest sens", explică dr. Andra Cristea, medic dermatolog.
Alimente care pot agrava acneea
1. Ciocolata
2. Prăjelile
3. Sucurile carbogazoase sau alte produse cu mult zahăr
4. Excesul de carbohidraţi (pâine albă, paste din făină albă, orez)
5. Lactatele grase.
Obiceiuri care agravează acneea
Potrivit medicului dermatolog Andra Cristea, există câteva obiceiuri care pot să-ţi înrăutăţească acneea:
- Curăţarea excesivă a tenului;
- Stoarcerea coşurilor;
- Folosirea produselor cosmetice neadacvate. Cere părerea unui medic dermatolog şi nu folosi toate produsele anti-acneice de pe piaţă;
- Atingerea feţei cu mâinile;
- Expunerea prelungită la soare nu va face decât să stimuleze excesiv glandele sebacee, blocând porii şi accentuând inflamaţia
- Coafura nepotrivită. Părul încărcat de sebum şi praf care atinge faţa în mod repetat are un efect iritant asupra pielii, ducând la obstrucţia porilor şi îngrăşarea suplimentară a tenului, explică specialistul;
- Stresul;
- Consumul insuficient de lichide;
- Dieta bogată în grăsimi, în special animale.