De ce ți se zbate ochiul? Iată când trebuie să mergi la doctor!

Atunci când ți se zbate ochiul, ai un sentiment de iritare și nu te mai poți concentra prea bine. Dar, din fericire, această problemă nu este dureroasă și, foarte rar, reprezintă un motiv de îngrijorare. Iată care sunt motivele pentru care ți se zbate ochiul!

Din ce cauză ți se zbate ochiul?


Specialiștii spun că, atunci când ți se zbate ochiul, te confrunți cu o suprastimulare a mușchilor de la nivelul ochilor. Această suprasolicitare are ca rezultat o contracție involuntară a mușchilor, care se manifestă ca acea zbatere. Există câteva cauze posibile care fac să ți se zbată ochiul, iar cele mai multe dintre ele sunt ușor de remediat. Printre cele mai comune se numără stresul și lipsa de somn. Iar o cantitate prea mare de cofeină, alcool sau nicotină poate duce la iritarea ochilor.

Zbaterea ochiului poate fi, de asemenea, declanșată de ochii uscați, care, la rândul său, poate fi provocată de o serie de factori diferiți.
Poate apărea ca simptom al unei boli autoimone, dar mai frecvent apare odată cu înaintarea în vârstă sau cu folosirea anumitor medicamente. Antihistaminicele, antidepresivele și decongestionanții nazali sunt cele mai cunoscute medicamente care provoacă această problemă.

Ți se poate zbate ochiul și din cauza anumitor afecțiuni oculare, inclusiv glaucom, blefarită (o inflamație a pleoapelor), uveită (un alt tip de inflamație a ochilor) sau o abraziune a corneei.

Când ar trebui să mergi la doctor?


Zbaterea ochiului este, de obicei, benignă și ar trebui să dureze doar câteva săptămâni. Problema este că, odată ce dezvolți această problemă, se poate ajunge la un ciclu vicios.
Cu toate acestea, dacă problema durează pentru o perioadă lungă de timp sau dacă apar și contracții faciale în afara pleoapei, este recomandat să vezi imediat un specialist. În cazuri foarte rare, zbaterea ochilor poate fi un semn precoce al unei afecțiuni mai grave, incluzând paralizia Bell, scleroza multiplă sau sindromul Tourette.

Ce să faci dacă ți se zbate ochiul?


Modificările stilului de viață pot remedia adesea această problemă, dar este important să identifici cauza exactă. Dacă bănuiești că stresul sau oboseala sunt de vină, asigură-te că stai destul timp cu ochii închiși, că dormi suficient și că încerci tehnici de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga.
Limitarea consumul de cofeină sau alcool ar putea fi de ajutor. Iar dacă problema aceasta este cauzată de ochii uscați, lacrimile artificiale te pot ajuta să ameliorezi simptomele. Este important și să limitezi timpul petrecut în fața ecranelor și să îți odihnești ochii la fiecare 10 minute.
iulia-mirica