Cum își aleg țânțarii oamenii pe care să îi ciupească?
Într-o statistică realizată de WebMD, un profesor de la Unviersitatea din Florida a afirmat că una din 10 persoane este foarte atractivă pentru țânțari. Însă țânțarii nu sug sânge pentru a se hrăni. De fapt, numai țânțarii de sex feminin ciupesc oamenii pentru că au nevoie de proteinele din sângele uman pentru a dezvolta ouă fertile și pentru a crea mai mulți țânțari. 85% din probabilitatea de a fi ciupit de țânțari se datorează geneticii. Iată ce factori îi influențează!
1. Ai grupa de sânge 0
Unele tipuri de sânge sunt într-adevăr mai dulci decât altele, metaforic vorbind. Un studiu a constatat că persoanele cu grupa de sânge 0 au un risc cu 83% mai mare de a fi ciupite de țânțari. Persoanele cu grupa de sânge A sunt cel mai puțin probabil să devină prada țânțarilor, în timp ce persoanele cu grupa B se situează la mijloc. În plus, 85% dintre oameni produc o secreție care semnalează tipul de sânge, făcându-i în acest fel o pradă evidentă pentru țânțari.
2. Ai o dimensiune corporală mare
Acest lucru are legătură cu rata metabolică sau cu cantitatea de dioxid de carbon eliberată de corpul tău atunci când consumă energie. Țânțarii folosesc dioxidul de carbon ca mijloc principal de identificare a țintelor și pot simți efectiv CO2-ul de la 50 de metri. Oamenii mai solizi tind să expire mai mult și să elimine mai mult dioxid de carbon, motiv pentru care țânțarii sunt mai atrași de adulți decât de copii. Bărbații sunt, de asemenea, supuși unui risc mai mare, precum și persoanele obeze sau supraponderale, din cauza dimensiunii corporale mai mari și a căldurii relative.
3. Ești însărcinată
Potrivit unui studiu efectuat în Africa, femeile gravide sunt supuse unui risc de două ori mai mare de a atrage țânțarii în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate, deoarece eliberează o cantitate mai mare de dioxid de carbon. De fapt, un studiu realizat în 2002 a constatat că femeile aflate în stadiile ulterioare ale sarcinii expiră cu 21% mai mult dioxid de carbun decât femeile care nu sunt însărcinate, acest lucru făcându-le și mai vizibile pentru dăunători.
4. Ai făcut mișcare
Țânțarii sunt atrași de acidul lactic, un compus produs de organism după ce transpiră. Există un risc mai mare de a fi pișcat de țânțari dacă tocmai ai fost la alergat sau ai terminat un antrenament la sala de sport. În plus, organismul înregistrează și o creștere a căldurii din cauza unei creșteri a ratei metabolice a organismului după o activitate intensă. Căldura devine mai atrăgătoare pentru țânțari.
5. Tocmai ai băut o bere sau un pahar cu vin
Consumul de alcool crește și rata metabolică și temperatura corpului, făcându-te foarte atrăgător pentru țânțari.
6. Ai îmbrăcăminte roșie sau închisă la culoare
În afară de miros, țânțarii se bazează și pe vederea lor pentru a descoperi prada. Roșul te face o țintă primară, precum și culorile închise ca negrul și albastrul. Țânțarii au probleme cu zborul chiar și atunci când bate puțin vântul, așa că încearcă să stea aproape de pământ. Îți compară silueta cu orizontul. Culorile întunecate vor ieși în evidență, în timp ce nuanțele luminoase vor fi mai greu de observat.
7. Anumite elemente ale chimiei corpului tău atrag țânțarii
Persoanele care produc o cantitate în exces de anumiți acizi, precum acidul lactic sau acidul uric, și / sau au concentrații mai mari de steroizi și colesterol pe suprafața pielii tind să atragă țânțarii. Acest lucru nu înseamnă neapărat că țânțarii îi caută pe cei cu colesterolul ridicat. Mai degrabă, acești oameni metabolizează și procesează în mod natural colesterolul mai rapid decât alții, produsul secundar rămânând pe suprafața pielii.
Pe de altă parte, un studiu realizat de London School of Hygiene & Tropical Medicine a constatat că persoanele care sunt ciupite mai rar par să miroasă diferit pentru țânțari.