Daca ai grija de tine, ai grija de sanatatea celor dragi

Pretuieste-ti sanatatea si mergi anual la medic pentru cateva analize si investigatii de baza.
Efectuarea in fiecare an a unui set de analize si investigatii specifice varstei si factorilor de risc are rolul de a depista si trata din timp orice posibila problema de sanatate; pentru orice femeie acest control trebuie sa includa in mod obligatoriu si o vizita obligatorie la medicul ginecolog in urma careia se pot identifica din timp anumite afectiuni ginecologice, unele cu un impact major asupra calitatii vietii si a familiei. Controlul ginecologic anual trebuie sa includa obligatoriu: testul Babes-Papanicolau (urmat sau nu de o colposcopie), ecografie transvaginala, examen de secretie, ecografie mamara si/ sau mamografie, examen de urina, alte analize (tensiunea arteriala, colesterolul, glicemia).

Screening-ul citologic

Stiai ca riscul aparitiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat in cadrul programelor de screening?

Testul Babes-Papanicolau – o procedura simpla, neinvaziva, rapida si nedureroasa
Testul Papanicolau face parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin, deoarece prin acest test se pot diagnostica modificarile benigne, pre-maligne sau maligne ale colului uterin. In plus, nu exista niciun risc medical cunoscut asociat testului Papanicolau, pe cand neefectuarea la timp a acestuia determina riscuri multiple pentru fiecare femeie. Cancerul cervical este una dintre principalele afectiuni grave ale femeilor din Romania si în fiecare an sunt depistate aproximativ 3400 de noi cazuri de cancer de col uterin.

Colposcopia – pasul doi in evaluarea colului uterin
Daca la testul Papanicolau au fost descoperite celule anormale, este necesara o analiza amanuntita a colului uterin pentru a aprecia natura leziunilor. Medicul va examina zona cervicala cu ajutorul unui microscop (numit colposcop). Daca e nevoie, se poate recolta tesut cervical pentru biopsie.

Analiza secretiei vaginale
Daca observi o secretie anormala sau ai un disconfort local, este recomandata o analiza microbiologica a secretiei vaginale. Cel mai adesea, acestea sunt semne ale unei infectii cu trichomonas, candida, HPV, alte virusuri sau bacterii. In cazul in care medicul descopera o infectie si urmezi un tratament, este bine sa revii la control dupa terminarea tratamentului. Astfel de probleme pot reaparea, daca nu sunt tratate pana la capat.

Ecografia transvaginala – parte esentiala a controlului ginecologic
Prin aceasta investigatie se pot evidentia fibroame, chisturi ovariene, ovare micropolichistice, evolutia unei sarcini, etc. Medicul va evalua daca exista probleme de sanatate si iti va da rezultatul testului pe loc.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod