Boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, se caracterizează prin acumularea a două tipuri de proteine în creier: încurcături neurofibrilare și plăci amiloid-beta. În cele din urmă, Alzheimer ucide celulele creierului și ia viața oamenilor.
Iată cum reduci riscul de Alzheimer
Protejați-vă de daunele inflamației cronice!
Știința a demonstrat că inflamația cronică, de grad scăzut, se poate transforma într-un ucigaș tăcut care contribuie la boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 și alte afecțiuni, precum maladia Alzheimer, potrivit experților de la Harvard Medical School.
Ce cauzează Alzheimer?
Specialiștii nu au stabilit, încă, foarte clar, cauzele declanșării Alzheimer. „Pentru 1% din toate cazurile, există trei gene care determină definitiv dacă veți avea sau nu Alzheimer și toate trei sunt legate de producția de beta-amiloid, care în aceste cazuri este probabil cauza bolii Alzheimer”, spune dr. Gad Marshall, director medical asociat al studiilor clinice la Centrul pentru Cercetare și Tratament Alzheimer de la Spitalul Brigham and Women`s, afiliat la Harvard.
„Pentru celelalte 99%, amiloidul și proteinele tau sunt strâns asociate cu Alzheimer, dar multe lucruri pot contribui la dezvoltarea simptomelor, cum ar fi inflamația la creier, factorii de risc vascular și stilul de viață”, a mai precizat dr.
Marshall.Se estimează, în 2015, că 46,8 milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu boala Alzheimer, ceea ce reprezintă o creștere considerabilă de la 35,6 milioane, în 2010. Îngrijorător este că Alzheimer's Disease International se așteaptă ca acest număr să se dubleze la fiecare 20 de ani, așa că este foarte important ca modalitățile de reducere a riscului în populație să devină foarte cunoscute și să fie implementate.
Înțelegerea științifică a demenței s-a schimbat abia recent, de la cea a unei boli târzii la cea a unui proces pe tot parcursul vieții, care este afectat de factori de-a lungul întregii vieți.
O analiză recentă a constatat că până la jumătate din riscul pentru boala Alzheimer se datorează unor factori potențial modificabili. Efectul acestor factori poate fi redus considerabil, fie prin modificarea stilului de viață, fie prin asigurarea faptului că tulburările precum depresia și diabetul nu rămân nedetectate și netratate.
7 căi pentru a reduce riscul apariției Alzheimer
1. Detectați și tratați depresia
Deși nu știm, încă, în ce mod poate fi prevenită eficient depresia, este cunoscut faptul că mulți oameni cu depresie nu beneficiază de un tratament adecvat și că, lăsată netratată, această problemă poate crește semnificativ riscul de apariție a bolii Alzheimer.
Legăturile dintre depresie și demență sunt complexe. Multe funcții cognitive, cum ar fi atenția, memoria și planificarea pot fi afectate în depresie, iar la pacienții mai în vârstă, poate fi neclar dacă o problemă cognitivă este un simptom al depresiei, demenței sau ambelor.Se crede că depresia netratată poate crește semnificativ riscul pentru boala Alzheimer – de exemplu, studiul MIRAGE a găsit o asociere semnificativă între depresie și boala Alzheimer, sunt de părere specialiștii de la Cambridge.
2. Creșteți exercițiile/activitatea fizică
Știm cu toții că exercițiile fizice și activitatea fizică susțin sănătatea inimii și, din ce în ce mai mult, sunt recunoscute ca fiind cruciale și pentru funcționarea sănătoasă a creierului, inclusiv funcția cognitivă, de-a lungul vieții. Există, de asemenea, dovezi emergente că exercițiile fizice pot îmbunătăți cogniția la persoanele care au deja deficiențe cognitive. De exemplu, s-a raportat că exercițiile fizice îmbunătățesc deficiența cognitivă ușoară.
3. Detectează și tratează hipertensiunea arterială
Creșterea tensiunii arteriale (hipertensiunea arterială) este un factor de risc uriaș pentru accident vascular cerebral și boli cerebrovasculare.
Rolul său ca precursor al altor afecțiuni neurologice, inclusiv boala Alzheimer, este uneori trecut cu vederea, în ciuda faptului că există legături clare între hipertensiune și funcția cognitivă afectată.4. Mâncați sănătos
Ca și în cazul activității fizice, ceea ce este bun pentru inimă este bun și pentru creier, așa că, probabil, nu este o surpriză că excesul de greutate crește riscul de Alzheimer și de alte boli legate de demență. Dar este surprinzător faptul că tipurile specifice de alimente pe care le consumăm ne pot influența riscul de a dezvolta boala Alzheimer, în special dieta mediteraneană. Astfel, o dietă bogată în fructe, legume, leguminoase și cereale și săracă în carne, zahăr și grăsimi saturate, despre care se crede că reduce considerabil riscul de Alzheimer.
5. Continuă să înveți
Cercetările au arătat că cei cu mai puțini ani de educație formală sunt expuși unui risc mai mare de Alzheimer și alte demențe decât cei care au mai mulți ani de studio. Oamenii de știință cred că a avea mai mulți ani de educație ajută la crearea unei „rezerve cognitive” care le permite pacienților să compenseze mai bine modificările din creier rezultate din pricina bolii Alzheimer sau a altor afecțiuni neurologice, mascând, în esență, simptomele, mai mult decât la persoanele cu studii mai reduse.
6.
Renunță la anumite obiceiuri nociveEste bine cunoscut faptul că fumatul este un lucru rău pentru sănătatea ta, dar, poate, mai puțin cunoscut este faptul că este asociat cu riscul de Alzheimer. Și o meta-analiză a 19 studii asupra persoanelor cu demență, urmărite timp de cel puțin un an, a arătat că cei care au fumat la momentul inițial au prezentat un declin cognitiv mai mare, pe durata urmăririi.
7. Detectează și tratează diabetul
Diabetul și tratamentele sale pot afecta creierul și funcția cognitivă, ceea ce înseamnă că este un alt factor de risc pentru boala Alzheimer. O revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor au arătat că persoanele cu diabet au un risc mai mare de a face Alzheimer.
Posteaza comentariu