Domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog în cadrul Clinicii Hebra, oferă câteva sfaturi pentru tratarea acasă a acestor reacţii inflamatorii acute ale pielii.
Scutul natural al pielii echivalează cu aproximativ SPF 4, astfel încât arsurile solare pot apărea cu uşurinţă dacă ne expunem pe plajă fără protecţie solară sau dacă petrecem timp în aer liber într-un interval orar când cantitatea şi intensitatea razelor UVA şi UVB este maximă.
„Când suntem expuşi în exces la razele UV, pielea îşi sporeşte producţia de melanină, un pigment localizat în stratul superior al pielii (epidermă).
Intensificarea producţiei de melanină reprezintă modul organismului de a proteja straturile profunde ale pielii, în vreme ce bronzul la rândul lui, odată format, acţionează ca un scut împotriva luminii ultraviolete. Cu toate acestea, cantitatea de melanină produsă pentru protecţie este determinată de genetică, astfel încât persoanele cu pielea deschisă la culoare produc mai puţină melanina şi sunt, deci, mai susceptibile la apariţia de arsuri solare”, explică domnul doctor Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog. Bineînţeles că cel mai bun lucru pe care îl putem face este să prevenim arsurile solare, pentru a evita cojirea pielii, roşeaţa şi usturimea, apariţia de vezicule pe moment, precum şi îmbătrânirea prematură şi apariţia cancerului pe termen lung.
Dacă totuşi pielea se arde, este indicat să urmăm câteva reguli simple, necasare pentru a minimaliza efectele negative.Primii paşi în tratarea arsurilor solare
O compresă rece pe pielea arsă de soare este utilă pentru ameliorarea durerii produse de arsurile solare instant. Un duş rece sau o baie, de asemenea, vor aduce mult dorita senzaţie de răcorire, iar lavanda sau uleiul esenţial de muşeţel adăugate în apă vor ajuta la ameliorarea usturimii.
„Sunt de evitat săpunurile sau produsele cosmetice parfumate deoarece acestea tind să usuce şi mai mult pielea deja uscată şi arsă de soare.
Pielea se tamponează cu grijă cu un prosop curat şi nu se şterge, căci riscăm să o irităm şi mai mult. Au efecte benefice în cazul arsurilor solare loţiunile care conţin aloe vera, cunoscută pentru rolul hidratant şi calmant. Ba mai mult, unele produse cu aloe conţin şi lidocaină, un anestezic care poate ajuta la ameliorarea durerii provocate de arsurile solare. Aloe vera este, de asemenea, un bun hidratant pentru pielea care se exfoliază”, adăugă medicul dermatolog.Este important să bem multă apă, mai ales că înlocuirea fluidelor corporale pierdute va ajuta pielea să se vindece mai repede.
Vitamina E reprezintă un antioxidant care poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi poate fi utilizată direct pe piele sau ca supliment alimentar.
Comentarii (1)
Se duce amaratul la mare. A muncit, a economisit, vrea sa fie de pomina si se duce la un hotel scump, all inclusive. Neaparat cu piscine si spa. Sta la mare 5 zile, nu-si permite sa piarda ore pretioase. Si sta pe plaja ca prostul, ca a platit o caruta de bani. Si se arde. Arsuri profunde. Ustura. Are nevoie de medic, medicamente, risca infectii. Nu conteaza. A fost la mare. E, cum a fost, vecine? Extraordinar, un hotel superb, plaja plina de oameni, Berea rece. Fantastic.
Posteaza comentariu