Semnale de alarmă care te ajută să îți dai seama dacă ai diabet de tip 1
Avem nevoie de insulină pentru a transforma alimentele în energie și pentru a duce această energie în organe. Fără insulina care duce zahărul celulelor, celulele sunt înfometate și transmit semnale de alarmă corpului, adică primele semne și simptome ale diabetului de tip 1. Zahărul începe, de asemenea, să se acumuleze în sânge. Nu există nicio modalitate de a preveni sau vindeca diabetul de tip 1. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să urmărești simptomele care pot pune viața în pericol rapid. Cu cât observi mai devreme că ceva este în neregulă, cu atât mai repede poți apela la tratament. Discută cu medicul tău dacă observi vreunul dintre aceste semne de diabet de tip 1!
1. Urinare frecventă
După cum spuneam, zahărul se acumulează în sânge fără insulină. Rinichii, care în mod normal reabsorb zahărul, sunt depășiți de situație repede. Deoarece glucoza din sânge crește peste un nivel care poate fi reabsorbit de rinichi, aceasta se pierde în urină și este pierdută și mai multă apă ca rezultat. Frecvența urinării, denumită și poliurie, este mai ușor de detectat la copii decât la adulții, în special în cazul bebelușilor și sugarilor. Părinții observă mai multă urină în scutec, faptul că schimbă scutecele mai frecvent sau că sunt mai grele. Iar un copil care face la oliță de la 3 ani, dar udă iar patul pe timp de noapte, poate avea diabet. Fără tratament, urinarea frecventă poate duce la deshidratare și leziuni renale la persoanele cu diabet de tip 1.
2. Sete excesivă
Setea excesivă este un semn comun al diabetului de tip 1 și de tip 2. Pe măsură ce corpul tău pierde lichid prin urinările frecvente, vei bea mai multe lichide pentru a încerca să completezi ceea ce s-a pierdut. Cantitatea de apă din corpul tău va scădea și îți va fi sete. Apoi vei ajunge la un ciclu vicios. Senzația de sete te va face să bei mai multe lichide, deci urinări frecvente și așa mai departe. De asemenea, s-ar putea să te simți mai amețit decât de obicei dacă organismul tău nu obține energia de care are nevoie din alimente. Dacă mergi mai des la baie nu consumi suficiente lichide, te poți deshidrata, iar deshidratarea produce și mai multe simptome, inclusiv amețeli, dureri de cap, greață și leșin. Deshidratarea poate ridica, de asemenea, nivelurile de zahăr din sânge, agravând problema și mai tare.
3. Pierdere în greutate inexplicabilă
Fără zahărul care le susține, celulele înfometate încep să caute surse alternative de energie. Corpul tău descompune grăsimea și mușchii pentru energie, iar acest lucru poate duce la pierdere rapidă în greutate, chiar dacă mănânci normal. Insulina stimulează depozitarea grăsimilor și creșterea mușchilor. Fără insulină, există o defalcare crescută a grăsimilor și a mușchilor. Numărul de kilograme pierdute variază de la o persoană la alta, dar ar putea fi între 10 și 30 de kilograme.
4. Oboseală
Senzația de oboseală este un simptom al diabetului de tip 1. Adesea, oamenii atribuie această oboseală unei lipse de somn sau stresului de zi cu zi. Doar după tratamentul cu insulină se simt mai bine și își dau seama că oboseala a fost cauzată de diabet. Oboseala poate să apară și de la deshidratare și pierderea în greutate sau din cauza lipsei de energie din celulele corpului care devin slăbite și nu mai pot funcționa în mod normal. Dar oboseala nu poate fi întotdeauna corelată cu nivelurile de zahăr din sânge. În aceste cazuri, terapia comportamentală cognitivă poate ajuta persoanele cu diabet zaharat să facă față sentimentului de oboseală.
5. Miros fructat
Diabetul de tip 1 și de tip 2 se află sub umbrela diabetului zaharat, un termen inventat cu secole în urmă, făcând referire la tot zahărul excretat de persoanele care suferă de aceste boli. Acest zahăr poate face ca urina și respirația să miroasă fructat sau ca vinul. Mirosul provine din producția de cetone. Cetonele servesc drept sursă alternativă de energie atunci când celulele nu au zahăr să ardă. Cetonele sunt produse în procesul organismului de a distruge grăsimea pentru a fi folosită pentru energie. Dacă cetonele se acumulează în sânge, sângele poate deveni prea acid. Afecțiunea care apare poate pune în pericol viața dacă nu este tratată rapid.
Posteaza comentariu