Corelația dintre fotbalul jucat în copilărie și daunele cerebrale

Fotbalul jucat în copilărie, mai exact înainte de vârsta de 12 ani, și continuat în liceu poate prezenta un pericol pentru copii.
Aceste concluzii reprezintă principala provocare a unui nou studiu publicat în revista Nature's Translational Psychiatry. Iată de ce fotbalul jucat în copilărie poate duce la daune cerebrale!

Care este legătura dintre fotbalul jucat în copilărie și daunele cerebrale?


Cercetătorii de la Centrul pentru Encefalopatie Cronică Traumatică din cadrul Universității din Boston au studiat 214 de foști jucători de fotbal, dintre care 43 au jucat fotbal numai în liceu, 103 au jucat în timpul facultății, iar 68 au jucat la profesioniști. Oamenii de știință au descoperit că fotbalul jucat înainte de vârsta de 12 ani a dublat riscul apariției problemelor de reglementare comportamentală și funcționare executivă mai târziu în viață, iar riscul de a suferi de depresie a crescut de trei ori.
Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 51 de ani.

Rezultatele au rămas constante pentru jucătorii cu niveluri diferite de experiență. Chiar și pentru cei care nu au mai jucat fotbal după liceu, fotbalul jucat înainte de vârsta de 12 ani a crescut riscul comportamentului problematic și altor probleme ca adulți. 

Noua cercetare vine ca o îngrijorare a faptului că popularitatea fotbalului scade din ce în ce mai mult, chiar și la nivelul tinerilor. Studiile trecute au subliniat riscurile de a juca fotbal la o vârstă fragedă.
În 2015, s-a constat că persoanele care au jucat fotbal înainte de vârsta de 12 ani au prezentat modificări structurale ale materiei albe a creierului, care coordonează comunicarea între diferite regiuni ale creierului.

În același an, un studiu a concluzionat că o mai mare deteriorare cognitivă ulterioară în viață a fost asociată cu fotbalul jucat înainte de vârsta de 12 ani. Pentru un studiu realizat în 2016 și publicat în revista Radiology, cercetătorii au efectuat teste neuroimagistice pe 25 de jucători de fotbal cu vârstele cuprinse între 8 și 13 ani și au descoperit o relație semnificativă între impactul asupra capului și modificările aduse materiei albe.

În timp ce cercetările anterioare au avut tendința de a se concentra asupra deficiențelor foștilor jucători de fotbal, acest nou studiu a extins dimensiunea eșantionului pentru a capta problemele cu care se confruntă foștii elevi și studenți jucători de fotbal de la vârste fragede.
Traumele de la nivelul capului la vârste fragede pot duce la apariția problemelor ulterior, deoarece creierul tinerilor este extrem de vulnerabil. 
iulia-mirica