Plasturii contraceptivi, o noua metoda anticonceptionala

Pilule contraceptive, metoda calendarului, steriletul, toate aceste masuri contraceptive tind sa devina istorie, locul lor fiind ocupat...

Pilule contraceptive, metoda calendarului, steriletul, toate aceste masuri contraceptive tind sa devina istorie, locul lor fiind ocupat, incet-incet, de o noua metoda revolutionara: plasturii contraceptivi. Cele care le-au incercat primele sunt femeile din Statele Unite ale Americii, Canada si o parte din Europa, dar in curand vor putea fi gasiti si in farmaciile de la noi.

Plasturii contraceptivi au parut pentru prima data in America, in anul 2002, iar in 2004 au inceput sa fie utilizati si de catre femeile din Europa si Canada. Plasturele are o marime de 4 cm/4 cm si se ataseaza ca un plasture obisnuit pe pielea uscata, curata si fara pilozitati.

Locul aplicarii poate fi schimbat de la o saptamana la alta, insa nu trebuie folosita crema sau lotiune de corp in locul si zona din jurul plasturelui. Nu exista un loc anume de plasare, poate fi pus pe brat, pe coapsa, pe spate, singura indicatie este sa se evite zonele cu piele iritata sau foarte sensibila, cum ar fi zona bustului.

Se schimba la interval de o saptamana, trei saptamani la rand, iar in cea de-a patra, se face pauza. Femeile care folosesc aceasta metoda pot merge la inot, adezivul folosit pentru lipirea plasturelui fiind rezistent la apa.



Ca orice metoda contraceptiva, plasturii pot provoca boli grave. Astfel ca, in urma unui studiu realizat de Food and Drug Administration (FDA) in Statele Unite ale Americii, s-a descoperit ca femeile care ii folosesc prezinta un risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange, calea cea mai sigura catre embolism cerebral.

Studiul a fost facut pe femei cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, iar concluzia a fost simpla: fata de contraceptia cu pilule, in cazul plasturilor, nivelul de estrogen din sange este cu 60 de procente mai mare.

Plasturii contraceptivi: 

Plasturele elibereaza doi hormoni, estrogen si progesteron, hormoni ce pot fi gasiti si in pilulele contraceptive si care intra in sange prin piele. Actioneaza pe acelasi principiu ca si pilulele, adica impiedica ovarul sa elibereze ovulul care ar putea fi fecundat. De asemenea, ingroasa mucusul prezent la nivelul cervixului, impiedicand astfel accesul spermatozoizilor in uter.

Se aplica in prima zi a ciclului menstrual si se poarta incontinuu timp de o saptamana. In cea de-a opta zi, va fi schimbat imediat cu unul nou, insa, atentie, trebuie schimbat in aceeasi zi si aproximativ la aceeasi ora. In cea de-a patra saptamana, se instaleaza menstruatia, asa cum se intampla si la contraceptia cu ajutorul pilulelor contraceptive.

Plasturii contraceptivi: 

Daca se foloseste in mod corespunzator, eficacitatea plasturelui merge pana la 99%. Singura exceptie este legata de femeile care cantaresc mai mult de 90 de kilograme.

Te intrebi, probabil, ce inseamna folosit corespunzator? Asadar, important este sa-l schimbi la fiecare sapte zile, iar daca se intampla sa se dezlipeasca, trebuie reaplicat imediat sau inlocuit cu altul nou.

Daca esti sub tratament cu antibiotice sau pentru afectiuni ca epilepsia, virusul HIV sau tuberculoza, trebuie sa ai in vedere o metoda contraceptiva suplimentara. Acesta este un aspect foarte important de stiut si in cazul in care urmezi un tratament anticonceptional cu pilule, pentru ca folosirea alternativa a medicamentelor amintite mai sus reduce semnificativ eficacitatea lor.

Daca plasturele a fost dezlipit mai mult de 24 de ore, este indicat sa incepi o noua perioada de patru saptamani si, in plus, sa folosesti o alta metoda contraceptiva suplimentara timp de o saptamana. Daca ai uitat sa-ti schimbi plasturele, schimba-l in momentul in care ti-ai amintit si procedeaza in mod normal. Singura modificare ce poate aparea este legata strict de menstruatie. Perioada in care sangerezi s-ar putea sa fie mai scurta sau, din contra, s-ar putea sa sangerezi mai mult, uneori chiar si in ziua in care trebuie sa-l aplici.

Plasturii contraceptivi: 

Daca uiti sa-ti iei pilula contraceptiva in mod frecvent, metoda plasturelui este cat se poate de eficienta: nu trebuie sa-l schimbi decat la o saptamana de la aplicare;
Este foarte eficient in prevenirea unei sarcini nedorite, iar viata sexuala nu se schimba cu nimic;
Poti sa faci sport, sa mergi la inot, la sauna;
Daca inainte de a folosi vreo metoda contraceptiva aveai probleme cu varsaturile, durerile si starile de indispozitie, acestea devin istorie din momentul in care alegi aceasta metoda contraceptiva;
Se reduc semnificativ riscurile aparitiei cancerului la aparatul genital;
Este foarte usor de folosit.

Plasturii contraceptivi: 

Din pacate, plasturii nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;
In perioada de acomodare a organismului cu acest tip de contraceptie, poti avea dureri de cap sau iritatii la nivelul pielii. De asemenea, pot aparea sangerari in afara ciclului menstrual, dureri la nivelul sanilor;
Plasturii contin o gama de hormoni nocivi pentru femeile care au tensiune arteriala, probleme cu inima sau rinichii;
Combinatia dintre fumat si metodele contraceptive orale, in general, este nociva pentru organism, mai ales cand este vorba despre acesti plasturi al caror continut hormonal ajunge direct in sange si se elimina mult mai greu decat in cazul pilulelor;
La inceput, se pot inregistra scaderi sau cresteri in greutate, dar si acesta este un aspect care se va rezolva dupa ce organismul s-a acomodat cu plasturii;
Daca nu ai grija la aplicarea plasturelui, poate deveni vizibil.



In momentul in care te hotarasti sa folosesti aceasta metoda contraceptiva, este esential sa-ti faci un control la medicul ginecolog. Acesta iti va face o serie de analize, cu ajutorul carora iti va evalua starea de sanatate si-ti va spune daca este indicat sau nu sa apelezi la plasturii contraceptivi. In urma studiilor de specialitate, s-a ajuns la concluzia ca femeile care se protejeaza in acest fel prezinta un risc scazut in a dezvolta cancer de col uterin.