Fii precauta cand iei anticonceptionale!

Contraceptivele orale au fost introduse pe piata din 1960. Eficienta, comoditatea si caracterul reversibil al anticonceptionalelor (cunoscute si sub denumirea de "pilula") le-au transformat intr-un timp relativ scurt in metoda de contraceptie cea mai populara. Exista totusi niste precautii pe care trebuie sa le luam in considerare inainte de administrarea acestora.
Organizatia Mondiala a Sanatatii afirma ca femeile sanatoase nu au nevoie de analize pentru a incepe un tratament cu anticonceptionale. "Secretia hormonala normala a ovarelor are variatii lunare, iar analizele la sange ar arata ca totul functioneaza bine", ne explica dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.

Exista totusi cateva situatii in care o femeie nu trebuie sa apeleze la tratamentul cu anticonceptionale:

  • daca este insarcinata;
  • daca alapteaza;
  • daca au trecut mai putin de 6 saptamani de la nastere;
  • sufera de o afectiune cardiaca severa (hipertensiune arteriala, probleme de coagulare a sangelui, accident vascular cerebral);
  • sufera de migrene cu aura (o afectiune neurologica);
  • are antecedente de tromboza (formarea unui cheag de sange care poate sa apara in vasele de sange ale picioarelor, ale plamanilor, ale inimii, ale creierului);
  • daca se confrunta cu o sangerare vaginala inexplicabila;
  • daca are boli cronice de ficat (de exemplu, hepatita virala acuta);
  • daca are peste 35 de ani si fumeaza trebuie sa acorde importanta maxima analizelor periodice;
  • daca are cancer mamar in prezent sau in antecedente.

"Daca o femeie nu poate lua un anumit tip de contraceptiv, ea va putea folosi un altul", explica dr. Iuliana Baltes care ne informeaza ca exista metode contraceptive adaptate fiecarei persoane in functie de varsta, preferinte, optiuni reproductive si frecventa contactelor sexuale.

Specialistul in planificare familiala este de parere ca in general, contraceptivele orale combinate sunt extrem de bine tolerate de orice femeie si ca uneori, in primele 1-3 luni de la inceperea utilizarii este posibil sa apara cateva efecte secundare, cum ar fi: usoara senzatie de greata, dureri la nivelul sanilor, prelungirea menstruatiei mai multe zile (fara a fi abundenta cantitativ), modificarea dispozitiei.
Insa, aceste efecte secundare nu afecteaza sanatatea femeii si nu impun oprirea contraceptivelor, adauga specialistul.


Nu ignora efectuarea analizelor periodice!

Este indicat sa faci un control anual la medicul de planificare familiala pentru o evaluare a starii de sanatate.  Pentru a evita orice fel de probleme, trebuie sa-ti urmaresti periodic: tensiunea arteriala, glicemia, analizele uzuale la ficat, analizele pentru evaluarea coagularii sangelui si examinarea sanilor.
 

Anticonceptionalele si fumatul

"Reglementarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii interzic utilizarea contraceptivelor orale combinate in asociere cu fumatul daca femeia are o varsta peste 35 de ani si obisnuieste sa fumeze mai mult de 15 tigari pe zi", ne spune dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.

Unul dintre riscurile la care se expune o fumatoare peste 35 de ani se refera la aparitia hiperplaziei la nivelul sanului, ne explica dr. Irina Roman, medic primar obstetrica-ginecologie care atrage atentia asupra importantei de a informa femeile ca nu este indicat sa fumeze daca iau anticonceptionale. De asemenea, la fumatoare, doza de estrogen din pilulele anticonceptionale trebuie sa fie mai mica.

Si dr. Iuliana Baltes sustine ca fumatul trebuie combatut pe orice cai si mijloace, explicand ca "odata cu inaintarea in varsta, organismul poate sa sufere anumite modificari si sa fie deviat de la starea normala de functionare. De aceea, riscul asocierii anticonceptionalelor cu fumatul este mai ridicat decat la o varsta mai tanara", ne spune dr. Iuliana Baltes. Asadar, nici la 20 de ani nu se poate vorbi despre lipsa unui risc in urma asocierii anticonceptionalelor cu tutunul, doar ca acesta nu este la fel de ridicat.


La ce ajuta tratamentul cu anticonceptionale?

Dr. Iuliana Baltes evidentiaza faptul ca in functie de compozitia lor, contraceptivele orale combinate aduc anumite beneficii:
  • pentru afectiuni endocrinologice: hirsutism;
  • trateaza dismenoreea;
  • protejeaza impotriva sarcinii extrauterine si a chisturilor ovariene;
  • trateaza endometrioza;
  • ofera protectie impotriva cancerului ovarian si endometrial;
  • previn aparitia anemiilor prin reducerea fluxului menstrual;
  • protejeaza impotriva bolilor inflamatorii.
    Prin actiunea lor ingroasa mucusul cervical, formand o bariera care impedica accesul germenilor pe cale vaginala;
  • trateaza acneea in asociere cu tratamentele dermatologice;
  • trateaza seboreea.


Compararea contraceptivelor

Ghidul de planificare familiala, un document de referinta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii ne ofera o comparare a metodelor combinate de contraceptie.

Caracteristici

Contraceptive orale combinate
Injectabile lunare  Plasture combinat 
Inel vaginal combinat 
Cum se utilizeaza





Pilula administrata oral




Injectie intramusculara





Plasture purtat in partea superior-exterioara a bratului, pe spate, abdomen sau fese. Nu pe sani.
Inel introdus in vagin




Frecventa utilizarii










Zilnic











Lunar: injectare la fiecare 4 saptamani
Metoda nu este disponibila la noi in tara.







Saptamanal: plasturele este schimbat saptamanal timp de 3 saptamani.
Nu se poarta plasture in saptamana 4




Lunar: inelul se mentine pentru 3 saptamani si se scoate pe durata saptamanii 4



 Eficienta













Depinde de abilitatea utilizatoarei de a lua pilula zilnic










Cel mai putin dependenta de utilizatoare. Ea trebuie sa revina la clinica la fiecare 4 saptamani (plus sau minus 7 zile)





Necesita atentie utilizatoarei odata pe saptamana











Depinde de mentinerea de catre utilizatoare a inelului in vagin intreaga zi, fara sa il scoata pentru mai mult de 3 ore odata


Caracteristicile sangerarii vaginale













De regula, sangerare neregulata in primele luni de utilizare, apoi sangerare cu flux mai redus si mai regulata








Sangerarea neregulata sau lipsa sangerarii lunare sunt mai frecvent intalnite decat in cazul COC.
Unele persoane au si sangerare prelungita in primele luni de utilizare


Similare cu cele de la COC, dar sangerarea neregulata este mai frecventa in primele cicluri de utilizare decat in cazul COC








Similare cu cele de la COC, dar sangerarea neregulata este mai putin frecventa decat in cazul COC






Intimitate




Niciun semn fizic al utilizarii, dar pilulele pot fi gasite de alte persoane
Niciun semn fizic al utilizarii



Plasturele poate fi vazut de catre partener sau alte persoane

Unii parteneri pot fi capabili sa simta inelul

 

Comentarii (17)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • claudia pe 27 Mar 2012, 10:04
    intrebare

    buna ziua am si ieu o intrebare iau de aproximativ 1ansi 0 luna anticonceptionale artizia0,075mgsi luna asta in timpul pauzei de 7 zile nu mia venit menstruatia si mam dus sa fac analize de sinje pentru a vedea daca sunt insarcinata sau nu si mia iesit ca nus,acum tot iau incontinoare pilulele oare ii ceva bai daca am facut analize in timpul ce iau pilulele va rog sami raspundeti.

    1
    7

  • josephine pe 20 Feb 2012, 21:06
    mmm

    buna fetelor.anticonceptionalele ingrasa,mai mult sau mai putin,in functie de organismul fiecareia.Sunt pastile si ca oricare alte pastile,au si efecte negative.Asta e unul dintre ele.Dar cum spuneam,nu e nimic batut in cuie.Alte fete pot slabi de la ele,pot avea o sensibilitate marita a sanilor sau chiar o durere usoara.Inainte de a lua un ac,treb sa mergeti la un cab de planning pt a va recomanda anumite pastile,potrivite organismului.Luate fara recomandare,va puteti face singure rau.Vis a vis de pauza,se spune ca e un mit,dar nu ne putem culca pe urechea asta.Eu una,am facut pauza,pt orice eventualitate.o luna,2,cat doriti.apoi le incepeti normal.Se spune ca luate pe termen lung pot cauza sterilitatea.Insa nu stiu daca e fals sau adevarat.Si nici nu cred ca vrem sa aflam.Cat despre varsta pana la care se pot lua ac,intrebati doctorul,el va va spune sigur ce si cum.Intrerupand ac pt o pauza,treb folosita o alta metoda de protectie,deoarece riscul de a ramane insarcinata e mai mare.

    3
    0

  • Nico pe 29 Ian 2012, 20:57
    intrebare

    Am 42 de ani si nu am mai luat contraceptive de cca.16 ani, dar as dori sa le reiau . Ce contraceptiv ar trebui sa iau? Multumesc

    13
    5

  • adriana pe 25 Nov 2010, 21:11
    intrebare

    am facut un avort am 34 ani si vreau sa stiu daca iau anticonceptionale mai pot avea copii?si ce fel de anticonceptionale pot lua?

    8
    9

  • elenytza19 pe 13 Sep 2010, 10:03
    intrebare

    salut...am inceput sa iau yasmin a 2 zii dupa menstruatie si a 3 zii am avut actu sexual, vreau sa stiu si eu daca am fost protejata si daca sunt protejata 24/24 de yasmin.ast rsp.va multumesc.

    9
    3

  • yoana pe 19 Apr 2010, 15:33
    anticoncepetionale

    dk iau anticonceptionale partenerul poate sa si elibereze "copii" inauntru si nu apare sarcina sau nu este recomndat d doctori?va multumesc frumos

    5
    2

  • angi pe 23 Mar 2010, 18:40
    buna

    este adevarat ca apar pete pe fata de la anticonceptionale?

    0
    1

  • magda pe 4 Mar 2010, 17:00
    anticonceptionale

    as dori sa va intreb dupa cat timp trebuie sa faci o pauza la anticonceptionale.eu le iau de aproximativ 2 ani si ma simt f bine.va multumesc

    4
    3

  • mada.ioana pe 18 Nov 2009, 19:21
    buna

    vad ca nu prea se raspunde la intrebarile postate,dar m-am gandit sa pun si eu o intrebare:D am luat diane35 aproape 11 luni si luna asta am hotarat sa fac o pauza ,nu stiu cat se tine pauza si daca este obligatorie?acum cand fac pauza mai au vreun efect asupra corpului meu sau pot ramane oricand insarcinata?

    4
    0

  • eu pe 3 Mar 2009, 08:20
    anticonceptionale

    Ba anticonceptionalele nu ingrasa decat daca sunt recomandate aiurea.Eu am luat sase ani si am fost ca iasca de slaba,ba le-am asociat si cu fumat de douA pachete pe zi.Nu te ingrasi de la pasilutze,te ingrasi daca nu stii ce si cum sa mananci.EDu m-am ingrasat dupa ce le-am lasat ca sunt insarcinata de aia.

    1
    1

  • elena pe 2 Mar 2009, 09:59
    intrebarea mea

    Buna ziua Pana la ce varsta se iau pilule anticonceptionale?

    4
    2

  • elena pe 2 Mar 2009, 09:58
    cat timp?

    buna ziua as dori sa stiu pana la ce varsta putem sa luam anticonceptionale? Eu am 42 de ani si iau Jeanine, o pilula orala care o iau de 5-6 ani si ma simt foarte bine cu ea Multumesc

    5
    6

  • daniela pe 27 Feb 2009, 13:39
    inel vaginal

    duna ziua am 30 de ani as vrea sa stiu daca inelul vaginal se procura fara reteta multumesv

    10
    2

  • Mila pe 27 Feb 2009, 12:01
    anticonceptionalele ingrasa si basta

    Salut! Ma confrunt cu aceeasi problema, de 2 luni administrez Jeanine pentru a trata hirsutismul si anovulatia, si "surprise" am adaugat 4 kilograme. Sincer sa va spun am o alimentatie saraca in calorii, e groaznic cind ma gindesc ca ingrasarea ar putea sa continue.Este un mit ca anticonceptionalele nu ingrasa, si mai depinde de fiecare organism in parte.

    3
    1

  • Oana pe 27 Feb 2009, 10:50
    anticonceptionalele ingrasa?

    am intrebat si eu in stanga si-n dreapta, multe femei sustin acelasi lucru...iau anticonceptionale, mananc la fel ca inainte dar acum ma ingras...care sunt motivele reale ale acestei ingrasari si poate fi ea prevenita?

    3
    1

  • violeta pe 27 Feb 2009, 09:52
    4BD1

    as vrea sa stiu cat timp se pot lua anticonceptionalele, iau de foarte mult timp fara intrerupere

    4
    2

  • ilie laura pe 27 Feb 2009, 07:13
    intrebare

    Buna ziua! Am 30 ani si as vrea sa stiu daca anticonceptionalele ingrasa, le iau de 6 luni, mananc la fel ca inainte, dar m am ingrasat. Multumesc pt raspuns laura_ilie25@yahoo.com

    2
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod