Da sau nu contraceptivelor de generatia a treia

In urma cu ceva timp am prezentat avantajele si dezavantajele contraceptivelor orale ca mijloc de contraceptie. Toate cele trei generatii de pilule contraceptive au aceleasi plusuri si minusuri...
In urma cu ceva timp am prezentat avantajele si dezavantajelecontraceptivelor orale ca mijloc de contraceptie.Toate cele trei generatii de pilule contraceptive au aceleasi plusuri siminusuri, dar se pare ca cele mai controversate sunt cele de generatiaa treia. Am incercat sa aflam ce este adevarat si ce fals in scandalulde proportii iscat de curand pe aceasta tema.

In februarie, s-a iscat un mare scandal, la nivel mondial, legatde acestea. Un avocat britanic reprezentand 100 de femei, a dat injudecata trei mari companii framaceutice (Wyeth, Organon Laboratoriessi Schering), deoarece companiile producatoare nu au avertizat asupraefectelor secundare ale anti-conceptionalelor de generatia a treia.

Pentru a afla daca intr-adevar sunt contraindicate pilulele de generatiaa treia, ne-am adresat doctorilor ginecologi ai Centrului Medical Unireasi ai cabinetului de planificare familiala "SECS".

Doctorul Alexandru Badiu, medic ginecolog la Centrul Medical Unirea, aparut putin surprins cand i-am spus ca doresc cateva amanunte legate deaceste anti-conceptionale.
"Credeam ca s-a lamurit de mult acest subiect",mi-a raspuns dansul. "Scandalul s-a declansat deoarece unii medici auprescris aceste contraceptive de generatia a treia in cazurile in carecele de generatia unu si doi erau contraindicate. O greseala foarte mare,deoarece contraindicatiile raman acelasi: contraceptivele orale de niciun fel nu sunt folosite de femeile gravide, de cele care alapteaza saucare au peste 35 de ani si fumeaza mult, de cele bolnave de diabet,supraponderale sau cele care sufera de alte boli care contraindicafolosirea contraceptivelor orale."

Doctorita Rodica Degeratu, medic ginecolog la cabinetul de planificarefamiliala "SECS" ne-a spus in mare acelasi lucru.
"Stiu ca s-au facutmulte studii in ultimii ani legate de aceasta pilule de generatia atreia, dar in Romania nu s-a semnalat pana acum nici un caz de decessau efecte secundare grave in urma folosirii acestora pilule. Sigur arfi vuit toate ziarele daca s-ar fi intamplat asa ceva. Pentru a nu aveaindoieli in legatura cu folosirea contraceptivelor orale, trebuie sa vaprezentati la medic inainte de a incepe folosirea lor. O consultatie laun cabinet de ginecologie sau la unul de planificare familiala nu estenici costistoare si nici de lunga durata. Chiar si medicul de familiepoate fi de ajuns. Dupa evaluare, medicul va sti daca iti poate prescrieanti-conceptionale si daca da, pe care anume.
Cand acesta va recomandaastfel de pastile pacientei sale, va evalua starea de sanatate a acesteiain permanenta, iar daca apar efecte secundare, se va schimba reteta. Deciin nici un caz nu se poate ajunge la deces.
In cazul femeilor care utilizeaza astfel de pastile fara a consulta unmedic, creste bineintele si riscul complicatiilor. De ce? Daca suferade boli care contraindica folosirea anticonceptionalelor este normalca starea sanatatii sa le fie afectata. Asa ca nu este in nici un cazvina pastilelor, ci in cea mai mare masura a celor care le folosesc faraprescriptia medicului."

Am vrut sa aflam si care sunt numele acestor contraceptive de generatiaa treia. Acestea pastile sunt gasite in farmacii sub numele de Femodene,Minulet, Marvelon, Mercilon si Desorel.
Sfatul medicilor romani este sanu va feriti de aceste contraceptive atat timp cat ele sunt prescrisede un medic care cunoaste bine starea sanatatii voastre.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Laszlo pe 5 Aug 2016, 15:10
    contraceptive

    Am 42 de ani si iau anticonceptionale de 17 ani la indicatia medicului de planificare familiala.Este indicat sau nu sa continui administrarea acestora ?Mentionez ca pe aceasta perioada nu am avut efecte adverse si nici medicul nu mi-a spus ca trebuie sa intrerup administrarea acestora.

    0
    0

  • ana pe 25 Nov 2009, 15:24
    pt larina

    eu stiu ca nu ai voie sa iei anticonceptionale daca ai fibrom..

    0
    0

  • Iarina pe 25 Mar 2009, 09:58
    contraceptive

    Am 41 ani, iau Laurina de 6 ani cu o singura intrerupere in aceasta perioada de 4 luni. Intrebarea este daca mai pot lua in continuare Laurina ? Nu am avut niciun fel de reactii adverse la acest contraceptiv. Am facut test Papanicolau - a iesit foarte bine, in schimb mi-a aparut ub fibrom uterin de 4cm/4,5cm. Ce ma sfatuiti ?

    0
    6

  • gabriela pe 18 Mar 2009, 14:51
    contraceptive

    am 40 ani,in urma cu 8 luni am incetat de a mai lua anticonceptionale,intrebarea este daca mai pot relua si pana la ce varsta se pot lua anticonceptionale,multumesc

    5
    5

  • Marcela pe 22 Feb 2009, 01:12
    dar pentru celelalte ? ...

    ... AU PLATIT ? ... pentru gramezile de femei care si-au distrus sanatatea si viitorul ? ... care au fost mintite si folosite drept cobai ? ... in timp ce erau scarpinate in cap si mintite ca copii sint ''cosmarul'' unei vieti ''reusite'' ? ... si apoi va apare generatia a patru, apoi a cincea ... si tot asa ... atita timp cit vor exista femei si barbati care vor crede ca reusesc sa pacaleasca organismul uman ... atita energie impotriva unor copii ... vai de amaritii aia cu asa parinti ...

    4
    0

  • mita38c pe 4 Oct 2008, 19:09
    ciclu

    nu stiu ce se intampla dar nu mai am ciclu menstrual cum a fost vine o data la cateva luni sant semne de intrebare? doctorul spune ca este menopauza dar eu nu cred . tin sa mentionez ca am 41 de ani va multumesc cristina

    0
    0

  • 2ypg7j pe 26 Iul 2008, 21:51
    contraceptive

    este indicat sau nu administrarea contraceptivelor dupa 40 de ani.

    5
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod