Cum alegi metoda de contraceptie potrivita tie?

Este recomandat sa alegi metoda contraceptiva cu ajutorul medicului ginecolog. Iata care sunt cele mai cunoscute metode contraceptive cu indicatiile, contraindicatiile, avantajele si dezavantajele lor.

Este recomandat sa alegi metoda contraceptiva cu ajutorul medicului ginecolog. Iata care sunt cele mai cunoscute metode contraceptive cu indicatiile, contraindicatiile, avantajele si dezavantajele lor.

 

Planificarea familiala naturala


Cunoscuta ca "metoda calendarului" presupune planificarea si prevenirea sarcinilor prin abstinenta sexuala in timpul fazei fertile a ciclului menstrual. Cum recunoastem aceasta faza? Ciclul fertilitatii are trei faze:

  • Faza 1, relativ infertila, se intinde de la menstruatie pana la inceperea dezvoltarii foliculului ce va deveni ovul. Durata acestei faze poate fi variabila de la un ciclu la altul, ceea ce poate fi o problema in controlul fertilitatii.
    In aceasta faza, mucusul cervical este redus cantitativ, gros, vasscos si opac;
  • Faza 2, faza fertila se intinde pana la 48 de ore dupa ovulatie. Faza fertile tine 6- 8 zile la fiecare ciclu (spermatozoidul are capacitatea de fertilizare a ovulului mai mult de 5 zile in mucusul cervical ce este produs abundent in aceasta faza. Acest mucus este subtire, elastic, dar si lichid. Maximul secretiei cervicale de mucus se atinge la maximul sectretiei estrogenice, nu mai mult de 3 zile inainte de ovulatie. Daca o perioada de 24 de ore e rezervata fecundatiei ovulului, atunci a 4 a zi dupa maximul secretiei marcheaza sfarsitul fazei fertile;
  • Faza 3, faza infertilitatii absolute de la 48 de ore dupa ovulatie pana la debutul menstruatiei.
    Dureaza aproximativ 10-16 zile si este mult mai sigura decat faza 1. Cantitatea de  mucus scade brusc si uneori dispare complet. Mucusul este gros, vascos si opac, ca cel din prima etapa a ciclului. Temperatura corporala bazala creste cu 0,25 – 0,5 grade C in timpul fazei postovulatorii, asa incat, ea poate indica doar sfarsitul fazei fertile.

 

Metode de bariera


1. Prezervativul – este eficient, sigur si relativ ieftin. In plus, protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala si astfel indirect impotriva cancerului de col, iar efectele lui sunt reversibile.
2. Spermicidele – includ creme, unguente spume, supozitoare si nu se folosesc de obicei cu alte metode contraceptive.
3.

Diafragma si capisonul cervical – au forma de cupola si sunt realizate din latex. Baza cupolei este formata dintr-un inel metalic acoperit cu cauciuc si se monteaza intre fata posterioara a simfizei pubiene si fundul de sac posterior al vaginului.

 

Dispozitive intrauterine (DIU) sau sterilete


Avantaje: un nivel crescut de eficienta; absenta efectelor metabolice sistemice associate si asigura o protectie indelungata printr-o singura interventie.

Tipuri de DIU: DIU din plastic impregnate cu bariu – pot fi lasate in uter pe o perioada nedeterminata; DIU din cupru – trebuie schimbate la sase ani si DIU cu progesteron in forma de T trebuie inlocuit la 1 an.



Complicatii: sangerare uterina; perforarea fundului uterin fie la insertia DIU, fie la distanta prin migrarea acestuia; infectia  - salpingita, abcesul tubo-ovarian; sarcina asociata cu DIU, urmata de avortul spontan, daca DEIU este lasat in situ; sarcina extrauterina.

Se recomanda sa nu se implanteze DIU la nulipare din cauza riscului de afectare a fertilitatii viitoare.

 

de Cornelia Popescu,
medic specialist obstretica-ginecologie
Clinica Romgermed, Sos Oltenitei, Nr 48-50 , sector 4, Bucuresti
Tel 021 332 51 67, Mobil 0727.789 798
E-mail: oltenitei@clinicaromgermed.ro