- cu un singur hormon - progestativ care este similar hormonului natural progesteron din corpul femeii;
- cu doi hormoni - estrogen si progestativ care sunt similari hormonilor naturali estrogen si progesteron din corpul femeii. Sunt denumite si contraceptive injectabile combinate CIC.
Utilizarea metodelor contraceptive, cu exceptia sterilizarii masculine si feminine nu produc o modificare ireversibila a fertilitatii. In general, fertilitatea revine imediat dupa incetarea contraceptiei, insa in cazul contraceptivelor injectabile poate sa se ajunga si la o perioada de 12 luni pana la revenirea menstruatiei normale si a fertilitatii, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Ce sunt contraceptivele injectabile numai cu progestativ?
- Contin un singur hormon (progestativ), prin urmare pot fi folosite de femeile care alapteaza (dupa 6 saptamani de la nastere) si cele care nu pot utiliza metode de contraceptie cu estrogen. Aceste contraceptive injectabile sunt: medroxiprogesteron acetat depozit (DMPA), cel mai utilizat contraceptiv injectabil numai cu progestativ si enantat de noretisteron (NET-EN), cunoscut si sub numele de enantat de noretindron;
- Injectia se administreaza intramuscular, iar hormonul este eliberat treptat in circulatia sanguina;
- Injectia DMPA o faci o data la 3 luni si e important sa nu intarzii mai mult de 4 saptamani pentru urmatoarea doza. In cazul injectiei NET-EN, trebuie sa o faci o data la 2 luni si sa nu intarzii mai mult de 2 saptamani pentru urmatoarea doza;
- Eficienta depinde de regularitatea cu care efectuezi injectiile. Daca injectiile sunt facute la timp, se estimeaza ca riscul de sarcina este foarte scazut, mai putin de 1 sarcina la 100 de femei in timpul primului an de utilizare;
- Exista si o formula noua a injectiei DMPA care permite injectarea in tesutul aflat imediat sub piele (subcutanat) si cu o doza de hormoni cu 30% mai mica decat cea din formula DMPA care se administreaza intramuscular. Eficienta este la fel de ridicata, noua formula primind aprobarea Administratiei pentru alimente si medicamente din SUA la sfarsitul anului 2004.
Atentie! Contraceptivele injectabile numai cu progestativ sunt contraindicate daca: alaptezi sau ai nascut cu mai putin de 6 saptamani in urma; ai probleme grave cu hipertensiunea arteriala; ai cheag de sange dureros in venele profunde ale membrelor inferioare sau plamani; ai antecedente de boala cardiaca sau factori de risc cum sunt diabetul zaharat; ai antecedente de accident vascular cerebral; ai sangerare vaginala neexplicata; ai antecedente de cancer mamar cu mai mult de 5 ani in urma si fara dovezi de recidiva a bolii; ai diabet zaharat de mai mult de 20 de ani; ai afectiune hepatica grava; ai lupus eritematos sistemic.
Ce sunt contraceptivele injectabile lunare?
- Contin doi hormoni (progestativ si estrogen) si mai poarta denumirea de contraceptive injectabile combinate (CIC);
- Injectia se administreaza intramuscular o data pe luna (cu maxim 7 zile mai repede sau mai tarziu);
- eficienta depinde de regularitatea cu care efectuezi injectiile. riscul de sarcina este foarte scazut, mai putin de 1 sarcina la 100 de femei in timpul primului an de utilizare; Daca injectiile sunt facute la timp, se estimeaza ca
- contraceptivele injectabile lunare nu sunt disponibile la noi in tara.
Atentie! Contraceptivele injectabile lunare sunt contraindicate daca: nu alaptezi si ai nascut cu mai putin de 3 saptamani in urma; alaptezi un sugar de cu varsta intre 6 saptamani si 6 luni; ai 35 de ani sau mai mult si fumezi mai mult de 15 tigari pe zi sau suferi de cefalee migrenoasa; ai hipertensiune arteriala; ai boli grave hepatice; ai antecedente de cancer mamar mai mult de 5 ani in urma si fara dovezi de recidiva a bolii; ai diabet zaharat de mai mult de 20 de ani; esti sub tratament cu lamotrigin, deoarece contraceptivele ii pot reduce eficienta; esti sub tratament cu ritonavir sau inhibitori ai proteazei care reduc eficienta contraceptivului si e necesara o metoda de protectie suplimentara.
Efecte secundare ale contraceptivelor injectabile
- modifica sangerarea vaginala, astfel te poti confrunta cu sangerari neregulate, prelungite sau mai rare ajungandu-se pana la lipsa sangerarii lunare. Potrivit informatiilor elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru medicii de planificare familiala, aceste modificari ale sangerarii vaginale nu sunt daunatoare;
- crestere in greutate;
- cefalee;
- ameteli;
- dureri de sani;
- balonare si disconfort abdominal;
- modificari ale dispozitiei generale;
- scaderea libidoului;
- scaderea densitatii osoase.
Care sunt beneficiile si riscurile?
Organizatia Mondiala a Sanatatii precizeaza ca aceste contraceptive injectabile nu prezinta niciun risc pentru sanatate si se poate incepe utilizarea lor fara examinare ginecologica si fara teste de sange/laborator in prealabil. In schimb, studiile stiintifice au demonstrat cateva beneficii in urma administrarii contraceptivelor injectabile care sunt prezentate in ghidurile OMS pentru planificare familiala:
- ofera protectie impotriva unei sarcini nedorite;
- reduc menstruatiile abundente si dureroase;
- amelioreaza sindromul premenstrual;
- protectie impotriva cancerului mucoasei uterine;
- previn aparitia fibroamelor uterine;
- au un efect protectiv impotriva bolilor inflamatorii pelvine simptomatice si a anemiei prin deficit de fier;
- reduc simptomele endometriozei (durere pelvina, sangerare vaginala neregulata).
Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca exista dovezi clare care atesta faptul ca utilizarea contraceptivelor injectabile nu cauzeaza anomalii congenitale si nu exista riscuri asupra fatului conceput in timp ce femeia utilizeaza contraceptive injectabile. De asemenea, nu intrerup evolutia unei sarcini deja existente.
Comentarii (6)
acum sapte ani am folosit si eu si am fost foarte multumita dar acum nu stiu de unde sa fac rost de aceasta injectie pe care o faceam o data la trei luni. Inainte o faceam la dispensar dar acum zic ca nu mai au si am intrebat si la cabinetul de planificare familiala dar au zis ca nu au am intrebat de unde sa fac rost si nu mi-au raspuns mi-au oferit pastile dar eu nu vreau .Va rog sa mi spuneti de unde pot sa fac rost de ea am intrebat si la farmaci si au zis ca nu au?
am folosit 5ani contraceptive injectabile.am fost foarte incantata,acum am inteles ca nu se mai fabrica,am 37 ani, am incercat cu pastile si mi-a fost rau.multumesc
Bianca, poate sau nu poate. Acum nah, daca nu mergi la control inainte si iei de capul atunci exista riscuri. Oricum, de-asta acum sunt inventate metode cu din ce in ce mai putini hormoni. Vad ca exista pe piata acum un inel care are o doza foarte mica de estrogen. O sa ma interesez si eu la medic sa vad care-i treaaba cu el, dar ti-am zis, daca nu iei cu acordul lui..atunci iei pe propria raspundere cu toate riscurile aferente.
asi vrea sa ma informez cum se administreaza injectia contracectiva.in cat isi face efectul inainte de primul contact sexual si la ce pret se gasesc?
as dorii sa ma informez cum se administreaza injectia contracectiva .In cit timp isi face efectul inainte de primul contact inainte de contactul sexual .La ce pret se gasesc in farmacii?
Parerea mea este ca , aceste metode contraceptive nu sunt chiar atat de bune, in sensul ca dupa o folosire mai indelungata o sa duca la aparitia cancerului mamar. Cred ca orice ce aport de hormoni, in plus,va duce in timp la modificari , in special la nivel mamar. Aceasta e parerea mea!!!
Posteaza comentariu