Contracepţie: Pilula de a doua zi, 4 sfaturi să o alegi

Contracepţia de urgenţă sau pastile/pilula de a doua zi se foloseşte doar ocazional, ca metodă de rezervă în cazul în care alt contraceptiv a eşuat. Află totul despre pilula de a doua zi de la medicul ginecolog Arben Zguri!

Contracepţia de urgenţă sau pastile/pilula de a doua zi se foloseşte doar ocazional, ca metodă de rezervă în cazul în care alt contraceptiv a eşuat. Află totul despre pilula de a doua zi de la medicul ginecolog Arben Zguri!

 

Contracepţia de urgenţă este o metodă folosită după un contact sexual neprotejat sau când se suspectează eşecul unei alte metode contraceptive (uitarea a două sau mai multe pilule, ruperea prezervativului, ejaculare prematură, în caz de viol, contacte sexuale foarte rare).



Este o metodă excepţională de contracepţie şi nu trebuie folosită în mod regulat sau frecvent, din cauza ratei mari de eşec şi incidenţei crescute a sângerărilor vaginale.

 

 

Cele mai folosite metode de contracepţie de urgenţă


Ca să ştii ce trebuie să cumperi atunci când ai nevoie, iată care sunt cele mai utilizate metode de contracepţie de urgenţă:

1. Pilulele contraceptive cu conţinut exclusiv de progesteron trebuie folosite imediat după contactul sexual până la 120 ore (5 zile);
2.

Metoda Yuzpe cu pilule contraceptive orale combinate trebuie urmată cât mai repede după contactul sexual, dar pot fi folosite până la 4-5 zile;
3. Inserţia dispozitivului intrauterin din cupru, în primele 5 zile după contactul sexual neprotejat;
4. Contracepţie de urgenţă cu Mifepristone (RU-486).

 

 

Cum acţionează contracepţia de urgenţă?


Contracepţia de urgenţă acţionează prin prevenirea sarcinii şi nu prin întreruperea evoluţiei unei sarcini implantate. Induce modificări hormonale care interferă cu dezvoltarea foliculară, modifică consistenţa mucusului cervical.

Administrate după ovulaţie, induc deficienţă luteală. Deşi nu este o metodă contraceptivă de rutină, accesul populaţiei la contracepţia de urgenţă reduce semnificativ numărul sarcinilor nedorite şi scade frecvenţa avorturilor.

 

 

Reţine că:

Pastila "de a doua zi" se foloseşte doar ca metodă de rezervă în cazul în care altă metodă contraceptivă a eşuat:

 

  • ruperea prezervativului;
  • ai uitat/ai rămas fără pilule contraceptive;
  • ai întârziat cu administrarea contraceptivului injectabil;
  • steriletul a fost scos;
  • în urma unui contact sexual împotriva voinţei tale.
de Dr. Arben Zguri, medic specialist obstetrica-ginecologie,
doctor in stiinte medicale, Centrul Medical Medsana
 

Comentarii (6)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Andrei pe 1 Nov 2014, 21:26
    Mai bine contraceptie decat sa urmareasca sarcina dl Zguri

    Dupa urmarirea sarcinii de catre dl doctor, acesta nu a fost in stare sa isi dea seama de faptul ca volumul lichidului amniotic este foarte scazut si de aici, dupa numai o saptamana de la ultimul control la care dupa parerea dansului nu existau pareri, la 7 luni de sarcina fatul avea cordonul ombilical petrecut in jurul gatului de trei ori, si nu mai misca, fiind in suferinta fetala. Desi ar fi trebuit sa ne avertizeze de riscuri, sa ne recomande sa stam la pat si cu monitorizare permanenta, domnul doctor ne-a recomandat miscare. Rezultat, operatie de urgenta la Regina Maria, nastere prematura, iar copilul a supravietui printr-un miracol, dar cu mari probleme si anume: Hemipareza stanga, si mai nou dupa un an jumate, epilepsie toate cauzate de hipoxia suferita (a capatat in urma acestei suferinte un gol in creieras cu un diametru de 2.5 cm). Viata lui e un chin,si a noastra ca parinti la fel. Zi de zi de un an jumate facem kinetoterapie, iar acum ne chinuim sa ii dam de cap epilepsiei (face cate 5 crize pe zi). In fiecare zi regret ca nu am ales alt doctor capabil sa citeasca un ecograf, si as fi putut sa am si eu un copil sanatos.

    0
    0

  • Anonim pe 13 Mai 2014, 10:22
    Pastila de a doua zi

    Sunt de acord cu Marius Iorga, pilula de a doua zi provoaca avort, marea majoritatea este dezinformata, o data ovulul fecundat este deja viu, adica exista viata. Pastila de a doua zi impiedica nidatia, in consecinta este avortiva. Nu le folositi! Plus ca va afecteaza sanatatea.

    0
    0

  • Melania V. pe 25 Nov 2013, 17:53
    Calendarul

    Dar despre metoda calendarului ce puteti spune? Am vazut niste opinii foarte drastice pe forumul de la Crestin Ortodox cu privire la contraceptie [CO]

    0
    1

  • ema pe 25 Dec 2011, 05:54
    Marius Iorga esti neinformat

    1) Inainte sa faci declaratii despre ce crezi tu ca "[t]oti medicii recunosc" este bine sa the familiarizezi macar cu notiuni de baza despre mechanismul de actiune al ECPs. ECPs nu actioneaza prin "impiedicarea Nidatiei". 2) Prevenirea implantatiei nu este avort. In ordine ca sa avortezi trebuie sa ai o sarcina. 3) Greu de crezut ca femeile sunt perfect capabile sa isi dea seama ce se intimpla in corpul lor si ce efect au drogurile pe care le folosesc, nu? 4) Ai nevoie de citatie pentru ultima fraza.

    2
    0

  • Marius Iorga pe 14 Dec 2011, 16:30
    Pastila de a doua zi opreste nidatia adica provoaca avort.

    Toti medicii recunosc ca printre efectele pilulei de urgenta / de a doua zi, se numara impiedicarea Nidatiei. Ce inseamna lucrul asta? Inseamna ca ovulul fecundat nu este lasat sa se prinda in uter pentru a-si incepe dezvolarea si este practic omorat de aceasta pastila. Asta nu e cumva tot o forma de avort de care femeile nici nu isi dau seama pentru ca le apare o mica sangerare dupa? Cine ma poate contrazice ca oprirea nidatie nu inseamna avort va rog sa o faca. Folositi toate metodele naturale posibile decat cele hormonale care iti afecteaza negativ corpul si provoaca avorturi ascunse.

    3
    1

  • Ghiarasim Elena pe 10 Dec 2011, 12:37
    O metoda contraceptiva

    Buna ziua!am si eu o problema am avut sterilet si am ramas insarcinata ce sa mai fac cum sa ma protejez ce sa iau sunt disperata am 37 de ani si doi copii

    6
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod