Contraceptia traditionala - cat esti dispusa sa risti?

In vremurile in care metodele de contraceptie nu existau sau erau interzise, asa cum s-a intamplat in tara noastra perioada comunista, singurele optiuni pentru cuplurile care nu isi doreau un (sau inca un) copil erau metodele traditionale...

In vremurile in care metodele de contraceptie nu existau sau erau interzise, asa cum s-a intamplat in tara noastra in perioada regimului comunist, singurele optiuni pentru cuplurile care nu isi doreau un (sau inca un) copil erau metodele traditionale (naturale) de contraceptie, precum metoda calendarului sau coitul intrerupt.

Desi in prezent putem alege dintr-o gama larga de mijloace de contraceptie foarte eficiente, numeroase femei inca mai aleg metodele traditionale, riscand aparitia unei sarcini nedorite.



Sansele de reusita ale metodelor traditionale sunt foarte mici, comparativ cu mijloacele moderne de contraceptie. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, femeile care folosesc metode contraceptive traditionale (metoda calendarului sau coitul intrerupt) prezinta un risc crescut de a ramane insarcinate, comparativ cu cele care folosesc contraceptive moderne.

Aproximativ una din 3 femei ramane insarcinata in primele 12 luni de folosire a acestor metode, iar jumatate dintre ele raman insarcinate dupa doi sau trei ani de folosire a metodelor traditionale.


Cu toate acestea, in Romania, mijloacele traditionale de contraceptie reprezinta principala optiune pentru numeroase femei. Potrivit Studiului Sanatatii Reproducerii realizat in 2004 de Ministerul Sanatatii, 24% dintre femeile din Romania folosesc metode traditionale de contraceptie. 6% din femeile aflate in cuplu folosesc metoda calendarului, iar 25.5% se bazeaza pe metoda coitului intrerupt.  

"Daca o femeie isi doreste o metoda cu adevarat eficienta, aceasta nu ar trebui sa fie o metoda traditionala.
Din pacate, in Romania, metodele traditionale se transmit inca de la mama la fiica, desi vremurile s-au schimbat. Este timpul ca femeile din Romania sa fie mai informate si sa aleaga o metoda contraceptiva potrivita vremurilor moderne. Eficienta metodelor naturale se bazeaza pe lungi perioade de abstinenta, or abstinenta nu mai e demult la moda.", a declarat Borbala Koo, directorul Societatii de Educatiie Contraceptiva si Sexuala (SECS).