Contraceptia cu pilule de tip combinat

Una din cititoarele eva.ro doreste sa stie mai multe amanunte legate dedezavantajele contraceptiei cu pilule de tip combinat numite coral...

Una din cititoarele eva.ro doreste sa stie mai multe amanunte legate dedezavantajele contraceptiei cu pilule de tip combinat numite coral 21(trifazice). Si as mai pune o intrebare: la o pacienta de 45 de ani cu uter fibromatos daca urmeaza un tratament cu Orgametril exista sanse sa nu mai fie necesara operatia?

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie, raspunde:

Imi pare bine ca ati ridicat spre dezbatere aceasta problema care nunumai pe dumneavoastra, dar si pe o multime de alte femei, mai multsau mai putin chinuitor, le preocupa: contraceptia hormonala. Si legatde aceasta apare indisolubil legata si problema tratamentului hormonalal altor afectiuni printre care si fibromul uterin.

Am sa va expun incontinuare care este conceptia mea asupra acestui subiect, parere carepoate fi (si cu siguranta este) total diferita de aceea a altor medici.

Toata lumea a auzit desigur despre colesterol. Majoritatea populatiei ilconsidera un fel de radacina a tuturor relelor, principalul vinovat pentrunumeroasele boli cardiovasculare, neurologice si de nutritie. Intr-unfel asa si este. Dar numai cand se afla in exces. Pornind de la aceastaimagine negativa pe care o are in ultimii ani a fost pornita o intreagacruciada impotriva sa. Cu greu mai gasesti pe piata alimentara un produscare sa nu aiba inscriptionat pe el "continut scazut de colesterol" sau"nu contine colesterol".

Cu toate acestea el are un rol deosebit de important in cadrulorganismului uman.
Putina lume stie ca acest inamic public reprezinta"parintele" tuturor hormonilor steroidieni pe care organismul umanii fabrica, printre care se numara hormonii sexuali (estrogenii,progesteronul, androgenii), cei glucocorticoizi (cortizolul) si ceimineralocorticoizi (aldosteronul). Drumul de la colesterol pana la oricaredintre acesti hormoni necesita existenta unui "laborator" care sa producaaceasta conversie. La animale acest laborator este reprezentat de catreovare (sau testicule) si glanda suprarenala.

Controlul fertilitatii cuplurilor (modern denumit planning familial) areprezentat o problema greu de rezolvat inca din cele mai vechi timpuri,indiferent de gradul de dezvoltare al unei civilizatii.
Nu are rostsa trec in revista toate metodele folosite de omenire de-a lungultimpului pentru a evita o sarcina nedorita (unele sunt ingenioase,altele de-a dreptul barbare). Cert este ca in anii 20 un endocrinologistaustriac si-a pus o intrebare care multora dintre noi i s-ar parearetorica: de ce o femeie insarcinata nu mai ramane gravida pe parcursulsarcinii? Raspunsul? Din cauza cantitatilor mari de progesteron secretatein timpul sarcinii.

In acei ani singurii hormoni disponibili pe piata proveneau dinextractele de tesuturi animale, iar costurile de productie a unui gramde progesteron erau enorme, atat din punct de vedere financiar (un gramcosta 100 de dolari la valoarea dolarului din perioada interbelica) catsi logistic (ca sa va faceti o idee, in 1934 Laboratoarele Schering aufost capabile de a obtine 20 mg de progesteron din aproximativ 625 kg deovare obtinute din sacrificarea a peste 50 000 de porcine, si trebuiauparcurse aproximativ 38 de etape chimice).