Tehnologiile actuale de contraceptie sunt determinate de mai multi factori, in special de controlul natalitatii. Pe durata celei mai mari parti a secolului trecut, unele agentii guvernamentale si organizatii private si-au propus dezvoltarea metodelor anticonceptionale pornind de la considerente de reducere a cresterii populatiei. Ingrijorari deosebite starnea difuzarea in afara oricaror conditii de securitate a contraceptivelor, disponibilitatea unui numar mic de metode anticonceptionale intr-un sir intreg de tari, lipsa informatiilor adecvate referitoare la diferite contraceptive. S-a criticat mult accentul exagerat pus pe aspectele de planificare familiala, in detrimentul altor aspecte de securitate a sanatatii.
In prezent se acorda o atentie sporita metodelor care nu doar previn sarcina, dar constituie o piedica in calea bolilor transmisibile sexual, a sterilitatii si cancerului reproductiv. Iata cateva exemple:
- Scutul lui Lea, o metoda universala aflata in faza finala a testarilor clinice. Are forma unui bol executat din silicon si are o supapa care permite scurgerea lichidului uterin in exterior, dar blocheaza accesul spermei in uter. Siliconul este mai rezistent la temperaturi inalte, compusi chimici si deteriorari in comparatie cu latexul (folosit la confectionarea diafragmelor, a capacelor uterine si a majoritatii prezervativelor pentru barbati).
- Noi microbicide vaginale care nu vor irita vaginul si vor preveni atat sarcina, cat si transmiterea bolilor sexuale, inclusiv HIV/SIDA. De un viitor mai indepartat tine producerea microbicidelor noncontraceptive care vor permite conceperea, impiedicand in acelasi timp transmiterea bolilor sexuale.
- Anticorpi umani monoclonici care vor preveni atat sarcina, cat si bolile cu transmitere sexuala. Acest tip de preparate se bazeaza pe "imunizarea pasiva" (livrarea de anticorpi direct in secretiile vaginale). A nu se confunda cu "vaccinarea" impotriva fertilitatii, dupa care sistemul imunitar feminin produce anticorpi.
Atunci cand cautam sfaturi de incredere privitoare la contraceptie pentru a face o alegere reusita, ne lovim de situatii cand informatia primita este contradictorie, iar asigurarile false. Unor femei li se refuza accesul la contraceptive; altele fac alegerea fara a dispune de informatie suficienta.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), diferite agentii publica recomandari inconsistente si, de la o tara la alta, informatiile despre securitatea si eficienta anumitor metode difera. Ca urmare, femeile aflate in cautarea metodelor de contraceptie in diverse tari pot fi supuse unor teste inutile, lipsite de relevanta, sau li se ofera informatii false despre pericolul prezentat de preaparat, acesta fiind de fapt lipsit de efecte nocive.
Alti factori care pot submina alegerea sunt standardele scazute de ingrijire medicala, iar in unele tari - consimtamantul sotului de a administra preparate anticonceptionale. Astfel ca multe persoane se pomenesc ca fac uz de metode neadecvate sau periculoase. In alte cazuri, din dorinta de a evita sa se deranjeze, nu practica nici o metoda. O metoda folosita impropriu nu va avea efect, oricat de sofisticata ar fi ea.
Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
Comentariile 1-50 din 62
as vrea sa stiu daca astazi de exemplu am terminat menstruatia si am facut dragoste cu prietenul meu si dupa ce am terminat a mai curs un pic de sange dar a doua zi nu am mai avut nimic si am inceput si anticonceptionalele exista vreun risc...???
As vrea sa stiu ce analize trebuie facute inainte de a ramane gravide...
Tot despre ce am citit pana acum mi se pare o adevarata prostie.....
Eu i-au Logest de 1 an si ceva si nu am nicio problema. Am intrebat ginecologul dak afecteaza cu ceva dak iei anticonceptionale si doresti mai tarziu sa ai un bebe. Nu este niciun fel de problema dar tr sa faci o pauza de 6 luni dupa
Cu hormonii nu te joci. Tratamentul trebuie sa fie facut doar la indrumarea medicului specialist si trebuie facute analize periodice, tinanad cont ca hormonii sexuale se metabolizeaza la nivel hepatic. Orice modificare a analizelor hepatice trebuie sa duca la incetarea tratamentului contraceptiv. Dar totul depinde de natura umana si cum toate suntem unice, nu ne putem astepta ca tratamentul sa functioneze identic la toate femeile. Fara sa va induc in eroare si oroare, s-a scris in literatura de specialitate cum ca contracetpivele orale ar fi cauza si ar favoriza aparitia cancerului hepatic, mastopatiei chistice, insuficienta vestebro bazilara (eu insami am vazut un astfel de caz la o femeie de 32 de ani care lua de 5 ani CPO) si chiar cazuri de infertilitate. Eu insami am o pritena care din cauza marvelonului a facut mastopatie chistica la ambii sani. Norocul ei a fost ca a fost depistata la timp si sub tratament medicamentos nu s-a ajuns la tratament chirurgical (am uitat sa precizez: are 24 de ani). Dar ideea e ca exista persone susceptibile la anumite boli si exista medicamente si diferite substante care declanseaza astfel de boli. Concluzia ar fi urmatoarea: nu luate medicamnete pe baza de hormoni dupa capul vostru. Sunt periculoase si mai ales nu asociati contracetivele cu fumatul: sunt o bomba cu ceas.(fumatul favorizeaza depunerea de colesterol la nivelul arterelor, astfel ca ajungi la 35 de ani cu artere ca la 60). Am citit mai sus parea cuiva, spune ceva de genul ca CPO ar scadea riscul de aparitie al cancerului de col uterin. Se inseala, in schimb s-ar putea interesa de vaccinul impotriva cancerului de col uterin, asta minune. Cam scumpa dar ce conteaza banii daca poti sa previi o boala atat de freventa, atat de traumatizanta si bineinteles mortala? Cand va ganditi la aceasta metoda de contraceptie fiti sigura de fidelitatea paretnerului: nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Cam atat, desi mai sunt extrem de multe de spus si ca sa inchei, sa plagiez si eu pe hipocrate: e mai usor sa previi o boala decat sa o tratezi.
Este interesant, dar, de fapt, care e cea mai efectiva metoda de contraceptie?
Ar tebui dezvoltat mai mult acest subiect.
am luat anticonceptionale 6 ani cu pauzele de rigoare cu acordul doctorului si dupa ce nu le am mai luat m am umplut de cosuri si tot felul de bube pe fata... acum de aproape 2 ani merg la dermatolog sa mi revina tenul asa ca fiti foarte atente si daca se poate consultati mai multi ginecologi sa nu va treziti ca mine cu tenul distrus... inaite sa iau pastilele aveam un ten curat fara un cos...
eu am avut un chist de 3,5 si m-ia recomandat medicul sa iau Mersilon, si am luat 6 luni si mi-a trecut si am luat in continuare ca si pastila anticonceptionale, dar ce ma deranjat la medicul ginecolog ca a zis ca nu trebuie sa-mi fac analize.cand am inceput sa le iau prima data tot m-am ingrasat,tot timpul tratamentului aveam infectii ginecologice si luam ovule si pastile si tot numi treceau, cand m-am oprit de mersilon nu am mai avut nici o problema si acum as vrea sa incerc altfel de pastile.
Buna, stie cineva cat de eficiente sunt Marvelon 21 impotriva sarcinilor nedorite? Eu iau de 3 luni dar mi-e cam teama.Multumesc frumos
Eu am 28 ani, merg la ginecolog regulat ,sunt foarte atenta cu mine.Dr mi-a recomandat Laurina ,doar dupa ce mi-au facut dozari si tot felul de analize.Aveam probleme si cu tenul, si mici chisturi la sani,ovare ....si incet se rezolva ...nu au o concentratie puternica....ca Diane.Mi-a zis sa le iau 6 luni-1 an...si apoi sa fac o pauza.Parerea mea este ca acestea se iau sub indrumarea unui specialist.Dr ginecolog m-a trimis si la Endocrinologul care o tot tinea cu Diane.Dr nu a fost de acord ..si merg de mult la el...Deci...atentie ...dragelor
am folosit "pastile de a 2 zi" de 4 sau 5 ori anul asta(am riscat mult) si m-a scapat de o sarcina nedorita insa mi s-a dereglat f tare menstruatia. mi-a venit dupa 2 luni jum si la un moment dat chiar de 2 ori intr-o luna....de luna asta am trecut la anticonceptionale...!mai toate spun k prezervativul e cel mai sigur...eu una nu as zice...at cand se rupe nu tot la pastila de a 2- a zi apelati?
pentru prima data am inceput sa iau anticonceptionale pe data de 4 iunie, fiinf prima zi de menstra si as dori sa stiu incepand cu ce data sunt protejata in timpul actului sexual. Astept raspuns si va multumesc
intr-o seara n-am luat pastila si a doua zi am luat 2 daca am avut un contact sexual dupa asta. poate cauza o sarcina asta? e-mail johnatan@mail.md
ii problema ca am folosit de 2 ori pastila de a doua zi? prietenul meu refuza sa foloseasca prezervativul cum as putea sa ma protejez eu cun anticonceptionale ii sigur?va rog sa imi raspundeti pe joka_rock4ever@yahoo.de va multumesc
Articolul mi se pare destul de ineficient pentru ca, asa cum au scris deja alti cititori, pina la aparitia acelor metode mai este ceva timp, ori nevoia de informatie este in prezent. In alta ordine de idei, pot spune ca de 3 ani si mai bine singura metoda pe care o folosim eu si prietenul meu este prezervativul. Din ceea ce discutam a reiesit clar ca prezervativul nu il deranjeaza si nici nu ii reduce din placere. La fel si in cazul meu. In plus reusim de fiecare data sa ne chiar distram la momentul punerii lui. Ca sa nu mai spun ca psihic pentru mine este de mare folos pentru ca inlaturind spectrul unei sarcini nedorite ma pot destinde total. Nu dau sfaturi nimanui dar cred ca prezervativul ramine totusi o metoda de contraceptie si de protectie de nadejde. PS Sint o tipa destul de voluminoasa si in momentul in care am cerut sfatul ginecologului meu acesta mi-, aproape, interzis sa ma gindesc la pastile.
Eu folosesc de foarte mult timp pastile contraceptive, sunt in fiecare luna la caqbinetul de planificare familiala, deci totul este sub un control riguros. Eu am folosit anticonceptionalele numai sub supravegherea medicului si ma simt foarte bine. Nu cred ca persoana care a scris mai sus a aflat din gura vreunui medic faptul ca , administrandu-si astfel de pastile nu mai poate avea copii. Ceea ce a afirmat sunt informatii luate din gua oamenilor care nu au habar de nimic. Daca era cat de cat informata stia macar ca anticonceptionalele scad riscul aparitiei cancerului de col uterin.
eu cred ca este f bine daca ti la sanateatea ta cat si la cea a paretenerului eu cred ca potzi folosi aceste metode e tare pagina e oky tinetzio tot asa suntetzi ok
eu nu folosesc nimic si nici nu am de gand sa iau medicamente,dupa tot ce am citit despre ele,numa probleme iti fac,si nici copii nu poti sa mai ai.nu inteleg de ce le mai luati?
Iau rigev. de 1 an de zile,as putea spune ca este adevarat ca iti "taie cheful" oricum la acest lucru contribuie si stresul.
Am facut-o prima oara, dar neprotejat. Chiar a doua zi seara mi-a venit ciclul...se poate sa se fi intamplat ceva, sau nu??? Va rog frumos raspundeti-mi
anticonceptionalele ataca vederea de ce nu se spune tot despre ele
IN Insuficienta Mitrala Gradul I,care este ceea mai buna metoda de contraceptie ?
am o intrebare daca folosesti anticonceptionale inainte de a avea un copil posibil dupa accea sa ramai mai greu s au sa nu ramai deloc?
folosesc mercilon anticonceptionale de un an. dr mi lea recomandat. intrebarea mea este, ce analiye trebuiesc facute inainte de a lua aceste contrceptive?
am folosit pilula si de doua luni nu mi-a venit menstruatia.Am facut 6teste de sarcina si sunt negative.Ce se intampla?
de cate ori poti lua pe an pcest contraceptiv de urgenta?am auzit ca isi face efectul numai de a ori pe an,e adevarat?si ca se ia odata la 6 luni.care este adevarul?a2 problema:in primele 3 luni de sarcina este posibil sa mai apara menstruatia/si regulat?
si eu as dori mai multe informatii. doctorul ginecolog la care merg mi-a recomandat contraceptive orale, pe care insa refuz sa le iau. am mai luat si din cauza acestora am luat foarte mult in greutate. as dori o sugestie. multumesc
Este foarte vag articolul.AS dori mai multe inf.despre metodele contraceptive actuale.De preferat cele folosite local.Multumesc!
Este un subiect,pe care multa lume il evita,dar suntem in sec.XXI si dupa parerea mea,toti trebuie s stim despre CONTRACEPTIE,chiar dak nu ne-am inceput viata sexuala!!!Asa k PROTEJATI-VA&aveti grija d voi!!!
Sunt o adolescenta s nk nu mi-am nceput viata sexuala dar vreu sa transmit un mesaj catre toate fetele s baietii care au relatii sexuale,pls protejati-va este foarte important,unii spun k metodele de protectie sunt create doar pt a incomoda.FALS sunt create doar pt a ne proteja de diferite boli chiar mortale!
si eu cred ca ar trebiu mai multe detalii si mai bine explicate aceste lucruri ca sa le poata intelege oricine doreste sa le foloseasca mai pe intelesul tuturor
cred ca ar fi nevoie de mai multe informatii despre metodele contraceptive
mi-am pus sterilet de o saptamana,nu ma doare nimic dar sangerez intr-una,nu mult dar nici putin.e normal? imi este groaza sa ma duc iar la doctor.
Tot timpul am folosit contraceptive;acum insa as vrea sa aplic contraceptia naturala,dar nu stiu exact zilele fertile si nefertile!M-ar ajuta un sfat!Multumesc anticipat!
Conraceptia naturala e buna desi implica riscuri in cazul unui ciclu neregulat.dar metodele noi sunt eficient si foarte bune permitand un raport sexual placut....
Conraceptia naturala e buna desi implica riscuri in cazul unui ciclu neregulat.Cred insa ca si noile metode sint foarte bune pentru ca permit un raport sexual normal fara ca sa fie afectata placerea
M-ar interesa sa aflu mai multe despre sterilet, am observat ca nu ati amintit de acesta la metodele de contraceptie. Si asi mai vrea sa stiu care este cea mai noua metoda de contraceptie.Niste injectii sau alt ceva si pentru barbati. Va multumesc.
Vad pentru oara aceast site si trebuie sa recunoc ca incepe promitator...Articolul acest mi-a oferit mai multe informatii,decat cele pe care le stiam, fapt care ma bucura.Multumesc!Multa bafta in continuare!
Nu scrie nimic de sterilet cu avantajele si dezavantajele lui!
e interesant ce scrieti,dar as vrea mai multe detalii despre ce metode sunt in moment nu in viitor.caci eu ma confrunt de ani de zile cu pilule anticonceptionale.ingrasa,umfla mai bine zis,scade apetitul de sex,sunt plina de cosuri ca in pubertate,ce sa mai zic.doctorii mi-le-au prescris,eu fiind operata la ovare,si mi-au spus ca este singura solutie contra cisturilor.e adevarat?daca stiti ceva ,poate ma informati si pe mine......
Urmeaza in curand si articole despre fiecare metode in parte, cu avantajele si dezavantajele ei.
Da e ok articolul desi se puteau oferi mult mai multe informati despre metodele de contraceptie in rest sunt de acord cu tot.
VReau sa intreb, in speranta ca cineva avizat citeste aceste mesaje , daca in recomandarea contraceptivelor nu ar fi neaparat necesara dozarea hormonilor estrogeni, ca o masura de prevenire a multoe efecte nedorite ale acestora si ce importanta are aceasta dozare in recomandarea contraceptivelor ...asta ca sa stie toata lumea ...si asa inteleaga ..Si apropo cum se face din punct de vedere clinic aceasta dozare .
daca mergi la un control ginecologic, ce iti garanteaza ca ti se va prescrie pastilele anticonceptionale potrivite? nu este necesar un test endocrinologic?
o asistenta imi spunea ca pilulele distrug organele si ca upa o una perioada de folosire te poate duce la sterilitate, adica ca nu mai poti avea copii, este adevarat? nu sunt bune? ce facem daca vre,m sa avem copii pe urme? tratamente costisitoare si scumpe?si totusi fara folos?
mi se par cele mai sigure.ne scutesc aproape 100% de neplaceri.dar tot putem contacta bts-urile.parereac mea este aceea ca pilula poate fi folosita atunci cand ai o relatie stabila,iar in caz contrar,prezervativul este cel mai eficient.
Iau contraceptive orale de 1 an si 10 luni.Intrebarea este se face vreo pauza dupa un anumit timp?
este o metoda buna montarea steriletului?
buna.vreau sa va intreb daca se poate vindeca acneea cu ajutorul anti-conceptionalelor.este prima luna de cand le iau.luam jeanine, dar din a2a luna mi s-a recomandat diane 35.credeti ca vor avea efect?poate doar in timp..... va multumesc!
Posteaza comentariu