Contraceptivele orale combinate sunt una dintre metodele contraceptive la care apeleaza frecvent femeile in ziua de azi. Potrivit dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala, pilulele contin 2 hormoni, foarte asemanatori cu cei secretati de ovarul femeii: estrogen (etinil-estradiol) si progesteron.
Ele se administreaza cate o capsula pe zi, cam in acelasi interval orar, timp de 21 de zile, cu 7 zile de pauza intre folii. In pauza de 7 zile, va aparea menstruatia, dar nu este obligatoriu sa se porneasca imediat, ci este perfect normal sa vina dupa 2, 3, 4 sau chiar 5 zile de pauza.
O menstruatie absolut regulata, care va incepe in aceeasi zi a saptamanii, in fiecare luna vei avea dupa cateva luni de la administrare. Sub efectul contraceptivelor, menstruatia se va reduce cantitativ si ca durata (si asa este normal pentru sanatatea femeii).
Cand pot lua contraceptive orale combinate?
Potrivit expertului, de obicei se incepe administrarea la menstruatie, intre prima si a 5-a zi a menstruatiei. Dupa a 5-a zi se mai pot incepe cu conditia ca in primele 7 zile de administrare sa se foloseasca o metoda de protectie suplimentara (de exemplu, prezervativ sau abstinenta) si femeia sa fie sigura ca nu este insarcinata.
Cat timp le pot lua?
O persoana sanatoasa poate utiliza contraceptivele periode foarte lungi de timp; nu se intrerup decat daca femeia doreste sa aiba un copil sau daca exista un motiv medical de intrerupere a acestei metode.
Se pot incepe odata cu debutul vietii sexuale si, in absenta anumitor afectiuni, se pot utiliza perioade foarte mari de timp, uneori pana la instalarea menopauzei.
Cine poate apela la aceasta metoda?
In general, pilulele sunt extrem de bine tolerate de orice femeie. Uneori, in primele 1-3 luni de la inceperea utilizarii este posibil sa apara acele asa-zise "efecte secundare", de exemplu: usoara senzatie de greata, dureri la nivelul sanilor, prelungirea menstruatiei mai multe zile (fara a fi abundenta cantitativ), modificarea dispozitiei. Aceste "efecte secundare" nu afecteaza sanatatea femeii si nu impun oprirea contraceptivelor.
Eficienta si beneficii aduse
Potrivit expertului, sunt extrem de eficiente in conditiile unei administrari corecte (zilnic, cam la aceeasi ora, fara sa omiti vreo pilula).
De retinut: fertilitatea se reia imediat dupa intreruperea contraceptivelor.
Eficienta contraceptivelor poate fi diminuata daca femeia varsa la mai putin de 1 ora de la administrarea contraceptivelor, daca survine un episod diareic; in acest caz, trebuie utilizata o metoda suplimentara de protectie in urmatoarele 7 zile.
Chiar in absenta activitatii sexuale, femeia poate continua administrarea contraceptivelor, pentru a beneficia de celelalte beneficii necontraceptive ale pilulelor:
- reglarea menstruatiei;
- prevenirea anemiilor;
- tratarea durerilor care insotesc menstruatia;
- prevenirea sarcinilor extra-uterine;
- prevenirea chisturilor de ovar;
- efecte cosmetice: tratarea acneeei, a seboreei;
- prevenirea cancerului de ovar si e endometrului etc.
Nu este nevoie de analize medicale sau de examen ginecologic, pentru inceperea contraceptivelor.
Este doar un mit ideea ca ele ingrasa; te ingrasi de la ceea ce mananci, datorita faptului ca poate esti inca in crestere sau daca nu ai un regim de viata ordonat, daca nu bei suficiente lichide si daca nu faci miscare.
Cum interfereaza cu alte medicamente?
Dr. Iuliana Baltes precizeaza ca numai 3 tipuri de medicamente scad eficienta contraceptivelor: rifampicina, griseofulvina si barbituricele. Antibioticele cu spectru larg pot fi administrate fara grija ca ar interfera cu efectul contraceptivelor.
Informatii oferite de Dr. Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.