Circulă tot felul de zvonuri despre beneficiile şi efectele secundare ale anticoncepţionalelor. Dr. Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie ne lămureşte care sunt avantajele şi dezavantajele administrării pilulei contraceptive.
Contraceptivele orale cunoscute ca pilule contraceptive sunt compuse din steroizi sexuali feminini sintetici, estrogeni şi progesteron sau exclusiv din progesteron. Cel mai des utilizate sunt contraceptivele orale combinate.
Când trebuie să începi administrarea pilulelor?
În mod obişnuit sunt administrate timp de 21 zile, începând cu prima zi a ciclului menstrual. Apoi urmează o perioadă de pauză de 7 zile care permite instalarea sângerării menstruale de privaţie, sângerare care mimează un ciclu menstrual normal.
Cum acţionează pilula în organism?
Mecanismul de acţiune este suprimarea ovulaţiei 90-95% din timp, blocarea penetrării spermatozoizilor în tractul genital superior prin modificarea mucusului cervical, reducerea motilităţii tubare şi modificările induse la nivelul endometrului facându-l impropriu implantării ovocitului fecundat.
Avantajele anticoncepţionalelor:
1. Reduc durerile menstruale ;i reglează ciclul;
2. Reduc pierderile de sânge şi anemia;
3. Reduc simptomele legate de sindromul premenstrual;
4.
5. Reduc semnificativ riscul de cancer: endometrial, ovarian, colorectal;
6. Reduc riscul afecţiunilor benigne ale sânilor;
7. Reduc frecvenţa chisturilor ovariene;
8. Reduc acneea;
9. Ajută la controlul frecvenţei şi momentului instalării sângerărilor.
Dezavantajele anticoncepţionalelor:
1. Greaţă, vomă;
2. Cefalee;
3. Tensiune şi dureri mamare;
4. Creştere în greutate în special pe parcursul primelor cicluri de administrare;
5. Sângerare în cantitate redusă pe parcursul administrării, în special la primele cicluri de administrare sau în cazul administrării neregulate;
6.
7. Unele femei acuză scăderea libidoului;
8. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmisie sexuală;
9. Pot apărea complicaţii: hipertensiune arterială, tromboembolism venos, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic.
De această metodă beneficiază majoritatea femeilor sănătoase de vârstă reproductivă. Se prescriu în urma unei consultaţii, anamneze atente şi uneori sunt necesare investigaţii paraclinice. Este important de ştiut că în perioada administrării de pilule contraceptive, sunt necesare controale regulate şi investigaţii, inclusiv analize de sânge.
Atenţie! Nu trebuie luate decât după consult de specialitate, nicidecum la sfatul unei prietene, la sfatul farmacistului, în funcţie de părerile de pe internet deoarece implică riscuri şi pot determina complicaţiile menţionate anterior.