Circulă tot felul de zvonuri despre beneficiile şi efectele secundare ale anticoncepţionalelor. Dr. Arben Zguri, medic specialist obstetrică-ginecologie ne lămureşte care sunt avantajele şi dezavantajele administrării pilulei contraceptive.
Contraceptivele orale cunoscute ca pilule contraceptive sunt compuse din steroizi sexuali feminini sintetici, estrogeni şi progesteron sau exclusiv din progesteron. Cel mai des utilizate sunt contraceptivele orale combinate.
Când trebuie să începi administrarea pilulelor?
În mod obişnuit sunt administrate timp de 21 zile, începând cu prima zi a ciclului menstrual. Apoi urmează o perioadă de pauză de 7 zile care permite instalarea sângerării menstruale de privaţie, sângerare care mimează un ciclu menstrual normal.
Cum acţionează pilula în organism?
Mecanismul de acţiune este suprimarea ovulaţiei 90-95% din timp, blocarea penetrării spermatozoizilor în tractul genital superior prin modificarea mucusului cervical, reducerea motilităţii tubare şi modificările induse la nivelul endometrului facându-l impropriu implantării ovocitului fecundat.
Avantajele anticoncepţionalelor:
1. Reduc durerile menstruale ;i reglează ciclul;
2. Reduc pierderile de sânge şi anemia;
3. Reduc simptomele legate de sindromul premenstrual;
4.
5. Reduc semnificativ riscul de cancer: endometrial, ovarian, colorectal;
6. Reduc riscul afecţiunilor benigne ale sânilor;
7. Reduc frecvenţa chisturilor ovariene;
8. Reduc acneea;
9. Ajută la controlul frecvenţei şi momentului instalării sângerărilor.
Dezavantajele anticoncepţionalelor:
1. Greaţă, vomă;
2. Cefalee;
3. Tensiune şi dureri mamare;
4. Creştere în greutate în special pe parcursul primelor cicluri de administrare;
5. Sângerare în cantitate redusă pe parcursul administrării, în special la primele cicluri de administrare sau în cazul administrării neregulate;
6.
7. Unele femei acuză scăderea libidoului;
8. Nu oferă protecţie împotriva bolilor cu transmisie sexuală;
9. Pot apărea complicaţii: hipertensiune arterială, tromboembolism venos, accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic.
De această metodă beneficiază majoritatea femeilor sănătoase de vârstă reproductivă. Se prescriu în urma unei consultaţii, anamneze atente şi uneori sunt necesare investigaţii paraclinice. Este important de ştiut că în perioada administrării de pilule contraceptive, sunt necesare controale regulate şi investigaţii, inclusiv analize de sânge.
Atenţie! Nu trebuie luate decât după consult de specialitate, nicidecum la sfatul unei prietene, la sfatul farmacistului, în funcţie de părerile de pe internet deoarece implică riscuri şi pot determina complicaţiile menţionate anterior.
Comentarii (11)
Buna! Eu cred ca nu se pot generaliza avantajele si dezavantajele anticonceptionalelor. Au caracteristici sau mai bine zis efecte adverse in functie de fiecare organism in parte. Eu am luat o perioada, un anumit tip de anticonceptionale care imi faceau rau, asa ca am renuntat la ele si m-am dus la ginecolog sa-mi recomande el ceva bun pentru organismul meu. Acum nu mai am probleme, si ma duc regulat la consultatii la o dna doctor super ok, de la centrul medical Donna, dna dr Teodorescu. Numai bine!
Am citit undeva ca pilulele au efect contraceptiv doar dupa a 7-a pilula ..... eu am avut contact sexual cu prietenul meu ne protejat in a 6-a zi de cand am inceput sa i-au pilule .... ce sanse am sa raman insarcinata ? .... astept raspuns cat mai urgent ... Multumesc anticipat !
NU sunt deloc de-acord cu Manea Ioan pilule nu ingrasa deloc.Eu iau de aproape un an de zile si pot spune ca am slabit .Sunt doar niste mitur.nu spun ca nu ar fi adevarat in legatura cu greutatea,dar poate acele femei nu au apelat la un doctor ori nu a fost suficient de bun.Au eficienta maxima iar acele fete sau femei care au ramas insarcinate probabil nu le-au administrat corect ori au luat altceva care le-a redus eficienta pilulelor.Fi mai informat ori cautati alt doctor mai eficient!
folosesc yasmin la prescriptia medicului....si trebuia inceput blisterul in prima zi de menstruatie....dar eu am inceput in ultima zi....iar acum ca sunt in acele 7 zile menstruatia nu vrea apara...ma puteti ajuta...ce fac dupa ce se termina cele 7 zile si daca tot nu apare menstruatia...sa incep alt blister sau?ce?
Am fost si eu cu prietena la medic am auzit aceleasi vorbe pe care le invata papagaliceste depsre anticonceptionalele si le-am luat si noi pentru 3-4 luni de incercare. Vreau sa spun ca in tot acest timp sexul a fost mai neplacut ca vreodata si mai apoi ne-am pus intrebarea daca chiar pastila aia cu hormonii ei falsi poate opri ovulatie 100% si citind despre fete care au ramas insarcinate desi au luat cum trebuie pastilele ne-am indoit de eficienta lor. Acum ganditi-va si voi, exista vreun medicament care face exact ce ar trebui sa faca? fara variatii de la persoana la persoane, fara efecte secundare? Raspunsul este nu? Atunci cum poti sa crezi ca este pastile iti garanteaza ca nu ovulezi niciodata si odata ovulul fecundat, nu ii impiedici nidatia si nu il AVORTEZI? Aia nu e o viata ucisa? NIDATIA inseamna procesul prin care un ovul fecundat se prinde in uter pentru a-si incepe dezvoltarea. Oprind acest proces faci o crima! Asa ca folosim prezervativele mereu si nu mai vrem sa auzim de metode hormonale pentru cu ca nu avem incredere in ele. Vom incerca toate metodele naturale, ca in care iti verifici nivelul de ovulatie cu ajutorul unui test din saliva combinat cu metoda calendarului si coitul intrerupt. Cred ca e cel mai bine sa folosim ceea ce ne-a dat Dumnezeu si nu sa ne bagam in noi tot felul de ¨inventii¨ stralucite ale medicinei atat de imperfecte si ale carei descoperiri se bazeaza numai pe experimente si teste de laborator pe maimute si sobolani.
NU este adevarat nu faci nici un avort mergi la doctor si intereseaza te.....nu stiu de unde scoateti ideile astea :|
de fiecare data cand citesc astfel de articole, e "omis" un detaliu: contraceptivele nu impiedica formarea copilului, ele doar il ucid atunci cand copilul este conceput, asa ca oricine foloseste contraceptivele nu stie exact cate avorturi a avut :( !
Am citit ca ingrasa...:D Sunt calm slabuta..si inca nu mi'am inceput viata sezuala..As putea sa iau anticonceptionale ptr a castiga in greutate? Am 18 ani.a aa
suntem prost alimentate,suntem foarte stresate ba mai ai si copii atunci nu mai ai liniste delok,nu e normal delok tot ceea ce ne-ai spus ,ar trebui sa te apuci de analize serioase ca sa nu ajungi la lucruri mai grave,sora mea tot asa a patit nu ii venea ciclu numa la 4-5 luni a crezut ca e normal,dar cand a mers la medic deja era prea tarziu avea tot felu de chisturi si ceva iremediabil!!deci punte pe treaba si mergi la medic,nu e normal sa te doara nimik in timp ce ai relatii intime!!!nu toate femeile se excita din prima,prima faza e normal sa fii putin deranjata dar in fractiuni de secunde tre sa treaca,ce sa zic sper sa iti fie macar de sfat daca nu e de altceva!!te-am pupat!!
Cel mai bine este sa consulti un medic ginecolog, eventual altul fata de cel la care mergeai de obicei... Sfaturi primite pe net nu cred ca te pot ajuta sa-ti dai seama cu exactitate de o solutie pt problema cu care te confrunti.
de cativa ani am tulburari de menstruatie,am fost la gincolog si mi-a dat duphaston si extract de mladite de zmeur. mi s-a reglat ciclul acum,in data de 19 septembrie mi-a venit dupa 6 luni si m-a tinut 4 zlie,acum mi-a venit din nou in data de 4 octombrie,e normal? si cand am relatii intime cu prietenul meu ma dor ovarele. e insuportabila durerea. astept raspuns urgent
Posteaza comentariu