Un studiu recent a indicat faptul că majoritatea femeilor din Europa cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani utilizează sau au utilizat pilula contraceptivă. Află câteva lucruri mai puţin cunoscute despre pilula contraceptivă!
Fie că foloseşti deja pilulele contraceptive sau te-ai decis să apelezi la un cabinet de planificare familială pentru a alege anticonceţionalele potrivite trebuie să cunoşti mai multe detalii despre această metodă de contracepţie. Potrivit Dr. Cornelia Popescu, medic specialist obstretică - ginecologie, pilulele contraceptive pot fi: combinate (estro-progestative) se iau 21 zile cu o săptămână pauză între două folii sau doar cu progesteron – se administrează continuu, fără pauză.
1. Aduce şi alte beneficii în afara celor contraceptive
Potrivit dr. Iuliana Balteş, medic de planificare familială, pilula contraceptivă aduce şi alte beneficii în afara de protecţia împotriva unei sarcini nedorite, cum ar fi:
- reglează menstruaţia;
- previne anemiile;
- tratează durerile care însoţesc menstruaţia;
- previne sarcinile extra-uterine;
- previne chisturile de ovare;
- are efecte cosmetice: tratează acneea, seboreea.
2. Riscul de complicaţii e mai mare la femeile peste 35 de ani
Factorii de risc care pot să conducă la apariţia complicaţiilor sunt: fumatul, vârsta înaintată, obezitatea, diabetul şi hipertensiunea arterială. De aceea, "contracepţia hormonală combinată este formal contraindicată la femeile care au depăşit 35 de ani.
Totuşi, contraceţia orală poate fi folosită în siguranţă la femeile între 35 şi 45 de ani dacă sunt sănătoase şi nu fumează. Trebuie folosite formule cu doze mici", aflăm de la Dr. Cornelia Popescu, medic specialist obstretică - ginecologie.
3. Ai grijă la medicamentele care scad eficienţa pilulelor
Potrivit specialistului în planificare familială, există 3 tipuri de medicamente care scad eficienţa contraceptivelor: rifampicina, griseofulvina şi barbituricele. Antibioticele cu spectru larg pot fi administrate fără grijă că ar interfera cu efectul contraceptivelor.
4. Nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală
Eşti protejată de o eventuală sarcină, însă complet "descoperită" în faţa pericolului de a contacta o boală cu transmitere sexuală. În schimb, prezervativul este singura metodă care oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
5. Scad libidoul
Multe femei susţin că le scade libidoul dacă utilizează anticoncepţionalele, iar cercetările realizate de International Society for the Study of Women's Sexual Health au scos la iveală posibile asocieri între cele două.
6. Cresc riscul de cancer la sân: păreri contradictorii
- Un studiu epidemiologic efectuat în 1996 a scos la iveală faptul că femeile care folosesc anticoncepţionale prezintă un risc uşor crescut de a dezvolta cancer mamar
- Rezultatele obţinute de Woman's CARE (Women’s Contraceptive and Reproductive Experiences) şi publicate în 2002 arată opusul, şi anume că anticoncepţionalele nu cresc semnificativ riscul de a face cancer la sân
- Un alt studiu, efectuat în 2003 de către Institutul Naţional de Cancer arăta un risc ridicat de cancer la femeile care au folosit pastilele timp de 5 ani de zile, înainte de a fi diagnosticate cu cancer.
7. Scad riscul de cancer ovarian şi endometrial
În 1992, specialiştii de la Universitatea de Medicină Harvard au făcut o evaluare a peste 20 de studii în domeniu şi au concluzionat că riscul de cancer ovarian scade, pe măsură ce anticoncepţionalele sunt administrate pe o perioadă mai mare de timp.
8. Afectează ficatul
Câteva studii au arătat că anticoncepţionalele cresc riscul de cancer la ficat. În urma experimentelor efectuate, experţii au constatat că riscul este cu atât mai ridicat cu cât se prelungeşte administrarea pilulelor.
Comentarii (6)
Am fost si eu cu prietena la medic am auzit aceleasi vorbe pe care le invata papagaliceste depsre anticonceptionalele si le-am luat si noi pentru 3-4 luni de incercare. Vreau sa spun ca in tot acest timp sexul a fost mai neplacut ca vreodata si mai apoi ne-am pus intrebarea daca chiar pastila aia cu hormonii ei falsi poate opri ovulatie 100% si citind despre fete care au ramas insarcinate desi au luat cum trebuie pastilele ne-am indoit de eficienta lor. Acum ganditi-va si voi, exista vreun medicament care face exact ce ar trebui sa faca? fara variatii de la persoana la persoane, fara efecte secundare? Raspunsul este nu? Atunci cum poti sa crezi ca este pastile iti garanteaza ca nu ovulezi niciodata si odata ovulul fecundat, nu ii impiedici nidatia si nu il AVORTEZI? Aia nu e o viata ucisa? NIDATIA inseamna procesul prin care un ovul fecundat se prinde in uter pentru a-si incepe dezvoltarea. Oprind acest proces faci o crima! Asa ca folosim prezervativele mereu si nu mai vrem sa auzim de metode hormonale pentru cu ca nu avem incredere in ele. Vom incerca toate metodele naturale, ca in care iti verifici nivelul de ovulatie cu ajutorul unui test din saliva combinat cu metoda calendarului si coitul intrerupt. Cred ca e cel mai bine sa folosim ceea ce ne-a dat Dumnezeu si nu sa ne bagam in noi tot felul de ¨inventii¨ stralucite ale medicinei atat de imperfecte si ale carei descoperiri se bazeaza numai pe experimente si teste de laborator pe maimute si sobolani. Sanatate si gandire libera!
Folosesc cerazette de 1 an,doamna doctor a zis ca sunt singurele pastile care se pot lua cand alaptezi. Trebuia sa imi vina menstruatia pe 10 oct. Intr-o seara, mai precis pe 19 oct. , am uitat sa iau pastila iar pe 20 oct. am facut-o si seara am vazut ca nu o luasem si am luat deci 2 pastile odata. Azi suntem in 29 oct. si nimic am facut si doua teste de sarcina si au iesit negative. Nu mai stiu ce sa fac.
Eu iau anticonceptionale de vreo 6 ani...este adevarat ca regleaza ciclul menstrual, acneea, iti mentin greutatea (cel putin asa mi s-a intamplat mie), insa cel mai mare dezavantaj este faptul ca mi-au afectat foarte rau ficatul...doctorul de familie mi-a recomandat sa nu le mai iau deloc insa imi este foarte teama...asa ca de atunci iau in paralel si un protector de ficat...sper sa nu ajunga problema foarte departe cum scrie in articolul de mai sus...cancer la ficat....
Pilulele am inteles ca ingrasa foarte mult. Ce altceva as putea sa folosesc pentru reglarea menstruatiei dar si pentru contraceptie?
Trebuia s-o iei cand ti-ai adus aminte dar fiind ultima pastila nu-s riscuri asa mari. Vezi ca exista si metode mai convenabile, cu acelasi efect ca si pilulele combinate, dar pe care nu ai cum sa uiti sa le iei. Inelul vaginal este un bun exemplu.
Folosesc pastile anticonceptionale de o perioada lunga de timp, dar in aceasta luna am omis sa iau ultima pastila din blister(folosesc contraceptive combinate).Doresc sa stiu care este riscul de a ramane insarcinata?
Posteaza comentariu