Ce părere au doctorii despre diagnosticul pe care ți-l pui singur cu ajutorul internetului

Diagnosticul pe care ți-l pui online te poate ajuta în unele situații, îndreptându-te către medicul specialist de care ai nevoie. Cauți simptomele pe care le ai - de la dureri de cap, la dureri de stomac, erupții cutanate ciudate etc. - și obții o listă a potențialelor afecțiuni.

Însă cuvântul cheie este potențialelor. În funcție de cuvintele pe care le folosești în căutarea ta, lista aceasta de afecțiuni te poate ajuta sau te poate face să te îndepărtezi de problema medicală pe care o ai. Însă ce părere au doctorii despre diagnosticul pe care ți-l pui singur cu ajutorul Internetului?

Ce zic medicii despre diagnosticul pe care ți-l pui singur online?


Deloc surprinzător, medicii au fost atenți la diagnosticurile puse online și s-au întrebat cât de eficiente sunt acestea cu adevărat. Dar, având în vedere că aceste căutări online conțin aproape toate curiozitățile oamenilor, medicii s-au apropiat de ideea că pacienții vor fi oricum detectivi pe cont propriu.


În multe cazuri, informația este un lucru bun. Însă unele dintre resursele disponibile pe Internet pot fi bune, iar altele nu. O altă problemă este că simptomele pe care oamenii le au adesea sunt simptome generale și vagi, care ar putea indica un număr de afecțiuni pe care doar un medic le poate investiga în continuare. Cel mai des întâlnite simptome ale unui studiu realizat de către site-ul WebMD includ: balonare, tuse, diaree, amețeli, oboseală, greață și dureri de cap.
Atunci când cercetătorii au verificat rezultatele, au descoperit că aproximativ 51% de diagnosticuri au fost corecte.

Oamenii ar trebui să fie foarte precauți în ceea ce privește interpretarea rezultatelor pe care le găsesc online. Însă asta nu înseamnă că ar trebui să nu mai caute informații pe Internet. Dacă oamenii folosesc Internetul pentru a-și evalua simptomele înainte de a consulta un medic, aceștia ar putea avea deja o idee formată despre ceea ce ar putea fi în neregulă cu ei și pot cerceta aceste afecțiuni pentru a pregăti mai multe întrebări pentru consultația de la cabinetul medicului specialist.
Însă informațiile medicale disponibile online pot fi prea copleșitoare pentru anumite persoane.

Cercetătorii sunt de părere că posibilitatea de a afla diagnosticul online a schimbat interacțiunea dintre doctori și pacienți. Pacienții care vin cu o listă de afecțiuni potențiale pot afla mai multe despre simptomele lor și ce indică acestea, precum și la ce ar trebui să aibă grijă și ce să supravegheze în continuare.
iulia-mirica